StoryEditorOCM
DalmacijaPark u Kaštelima

Ovaj spomenik partizanima nisu srušili vandali, nego radnici: malo će ga ušminkati i preseliti na novo mjesto

9. studenog 2018. - 14:12

Za razliku od rušenja spomenika Radi Končaru u Splitu, spomenik poginulim borcima u Kaštel Lukšiću nitko nije pokušao srušiti pod okriljem noći, a radovi zbog kojih su ovaj spomenik radnici skinuli s njegovog postolja, planirani su jer se uređuje plato na sjevernom ulazu u Novi park u Kaštel Lukšiću.

Prema utvrđenom projektu, spomenik Poginulim borcima, na Trgu hrvatske mladeži, postavljen 1957. godine, izmjestit će se nekoliko metara.

- Park u Kaštel Lukšiću prošao je nekoliko faza uređenja, od staza do javne rasvjete i to bi trebalo biti područje koje će se otvoriti za svakodnevni život i događanja. Kako je spomenik zatvarao stepenice na sjevernoj strani parka pa i zauzimao prostor na kojem bi se u budućnosti mogla odvijati različita događanja, jer osim parka u neposrednoj blizini je i Kulturni centar, donijeli smo odluku o izmještanju spomenika. O tome smo postigli dogovor i sa zainteresiranim udrugama, između ostalog i Udrugom antifašista Kaštela.

- Spomenik će svoje novo mjesto naći nekoliko metara zapadnije i bit će okrenut prema istoku, odnosno centru mjesta. Uklonit ćemo i osušene palme, a spomenik ćemo očistiti te će nakon ovih radova izgledati primjerenije nego do sada – kazao je upravitelj Vlastitog pogona Ivan Čagalj.

Radovi na izmještanju spomenika, koji teži, kako su nam kazali radnici na radilištu, nešto više od pola tone, te uređenju platoa na ulazu u park gdje se do sada spomenik nalazio, trajat će oko tjedan dana, a radove izvode djelatnici Vlastitog pogona i tvrtke Pasike.

Kako će sve funkcionirati građani će imati priliku vidjeti već uskoro, jer bi se u parku i na obližnjem parkiralištu ove zime trebala održavati događanja dječjeg Božićnog grada.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 18:15