StoryEditorOCM
Dalmacijapočinju radovi

Vozači, naoružajte se strpljenjem! Ruši se 106 godina stara žičara, na Kaštelanskoj cesti očekuju se 'čepovi'

5. studenog 2018. - 09:23
Stari most kod tvornice 'Sv. Juraj' u Kaštel Sućurcu

Nakon gotovo 106 godina, koliko je prošlo od njezine izgradnje, "starica" s početka prošlog stoljeća odlazi u povijest.

Naime, danas počinju radovi na rušenju i uklanjanju mosta i stupova stare žičare na Kaštelanskoj cesti u blizini CEMEX-ove tvornice "Sv. Juraj" u Kaštel Sućurcu, a projekt kojim će se pridonijeti uređenju urbanog okoliša i krajobraza Kaštela vrijedan je oko 350 tisuća kuna.

Nakon izgradnje tvornice cementa u Kaštel Sućurcu 1912. godine, sirovina se s obronaka Kozjaka transportirala vagonima žičarom na drvenim stupovima, sve do tridesetih godina prošlog stoljeća. Tada se modernizacijom tvorničkih postrojenja drveni stupovi žičare zamjenjuju armiranobetonskima, da bi krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća žičaru u potpunosti zamijenila novoizgrađena linija gumenog transportera, koja se u procesu proizvodnje koristi i danas.

Armiranobetonski stupovi i most ostali su kao podsjetnik na povijesnu ostavštinu, no zbog oštećenja nastalih u međuvremenu, počeli su predstavljati sve veću opasnost pa ih je tvrtka odlučila ukloniti.

CEMEX u sve tri svoje tvornice već dugi niz godina postupno uklanja dotrajale i najstarije dijelove tvorničkih kompleksa, što značajno smanjuje vizualni utjecaj tvrtke u lokalnoj zajednici.

Radovi na uklanjanju trajat će otprilike tjedan dana, od 5. do 9. studenog, a dio magistralne ceste nad kojom se nalazi konstrukcija predviđena za uklanjanje bit će zatvoren tijekom radova.

– CEMEX će osigurati alternativni pravac nasipavanjem dvaju cestovnih traka i pješačke staze na svojem posjedu uz tvornicu, čime će se osigurati da se promet i dalje odvija, doduše usporeno, no bez semafora i zaustavljanja. Glavni izvođač radova na ovom projektu, riječka tvrtka "Milardović iskopi", strojevima će metodom drobljenja ukloniti nadvožnjak, a materijal nastao uklanjanjem odlagat će se na parcele iznad ceste. Građevinski otpad tamo će se naknadno sortirati po vrsti i dalje zbrinjavati prema zakonskim propisima. Tvrtka CEMEX kontinuirano ulaže u modernizaciju svojih pogona, zaštitu okoliša i uređenje kako vlastitih prostora, tako i javnih površina i prostora u svojoj zajednici. Uz brojne projekte, od uređenja gradskih prostora, parkirališta, građevina i igrališta do sanacije svoga rudnika, tvrtka radi na tome da prostor u kojem posluje i u kojem borave njezini susjedi bude što ugodniji, a kvaliteta života time veća – kazao je Vedran Kalaica, koordinator projekta.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 17:46