StoryEditorOCM
DalmacijaDerutna ljepotica

Odijevala je lady Dianu, a država joj prodaje rodnu kuću za 4,5 milijuna kn

Piše Gordana Dragan
29. listopada 2018. - 00:24

Izgrađena 1911. godine za obitelj Nutrizio na istočnom ulazu u povijesnu jezgru Trogira uz cestu, vila Bianca već desetljećima propada. Riječ je o zaštićenom spomeniku kulture u vlasništvu RH.

Trenutačno stanje građevine je alarmantno, pa prijeti opasnost da bi netko od slučajnih prolaznika mogao izgubiti život, jer i malo jači vjetar "skida" crjepove s krovišta i raznosi ih na sve strane. Ništa bolje nije ni u unutarnjem dijelu gdje su podovi na katovima ulegli, a podrum i malo izdignuto prizemlje i kat služe kao sklonište beskućnicima i narkomanima. U njezinoj neposrednoj blizini gusto je naselje s obiteljskim kućama i stambenim zgradama čiji stanovnici strepe da im za vrijeme nevremena ne "doleti" u glavu koja kupa ili koji komad od razrušenih škura ili čak kamen s fasade. Jednostavno, vila je postala ruglo i loša reklama ne samo domaćima, nego turistima i posjetiteljima UNESCO-ova Trogira.

Gradonačelnik Ante Bilić tvrdi da je o vili i o njezinu katastrofalnom stanju u više navrata upozoravao građevinsku inspekciju i Ministarstvo državne imovine, ali da rezultata nema. Nekoliko puta do sada, kaže, država je objavljivala njezinu prodaju, međutim, kako se radi o spomeniku kulture čija bi obnova trebala biti izuzetno skupa i zahtjevna te u skladu s naputcima konzervatora, zainteresirani investitori su odustajali. Navodno ima saznanja da je i sada objavljena prodaja za 4,5 milijuna kuna.
Bilić je izrazio zabrinutost i najavio kako će još jednom zatražiti od Ministarstva državne imovine da hitno nešto poduzme prije nego netko nastrada. Uz to drži kako je Trogirane sram da grad – riznica bogate spomeničke baštine, u neposrednoj blizini ima spomenik kulture koji onako zapušten i oronuo nema takvo obilježje.

Vila Bianca prvotno je bila palača s vrtom koji se prostirao sve do mora te prva secesijska zgrada sagrađena izvan trogirskih zidina. Dao ju je sagraditi Luigi Nutrizio Babić, otac Carmen Marije (Mile) Schön, glasovite talijanske modne kreatorice koja se u njoj rodila. Do smrti je živjela u svijetu visoke mode, odijevala je britansku princezu Dianu, iransku caricu Farah Dibu i Jacquelinu Kennedy… Inače, Nutrizijevi, najuglednija trogirska obitelj potkraj 19. i početkom 20. stoljeća, posjedovali su najljepše trogirske palače, pa tako i palaču Stafilicos u povijesnoj jezgri s prelijepim gotičkim prozorima. Nakon što joj je otac poslije Prvoga svjetskog rata rasprodao svu imovinu i s obitelji otišao u Italiju, između dva rata, u toj vili živjeli su časnici kraljevske mornarice. Poslije je u vili uređeno više privatnih stanova. Danas je sablasno prazna i služi kao utočište onima koji nemaju krov nad glavom kako bi se zaštitili od zimskih hladnoća i nevremena, a ostaci razrušenog namještaja bivših stanara tek podsjećaju da se nekada u njoj živjelo.

Prema raspoloživim informacijama iz Konzervatorskog odjela u Trogiru od prije tri-četiri godine, taj odjel je svojedobno tražio i dobio novac za izradu arhitektonske dokumentacije za vilu, na temelju koje bi se krenulo u njezinu obnovu. Radi se o oko 100 tisuća kuna. Međutim, Grad Trogir tada nije realizirao projekt uz obrazloženje da će se objekt najvjerojatnije prodati i da će vlasnik postati neki privatni poduzetnik. Kako se to nije ostvarilo, korespondencija između Grada i toga odjela se nastavila, pa je tako odjel poslao Gradu i upit o imenovanju skrbnika nad objektom, čime bi se olakšala njegova obnova. Na tome je priča, kaže naš izvor, stala.

Na upit što Ministarstvo državne imovine kani s nekada najljepšom vilom u Trogiru, dobili smo odgovor iz Odjela za odnose s javnošću kako je to ministarstvo donijelo odluku o prodaji nekretnine. Vila Bianca prvo je ponuđena Gradu Trogiru i Splitsko-dalmatinskoj županiji po pravu prvokupa. Grad Trogir se očitovao kako se neće koristiti tim pravom, a još se čeka očitovanje Županije. Ako i Županija ne bude iskoristila to pravo, vila će se ponuditi na prodaju na javnom natječaju, stoji u odgovoru.


Zanimljiva povijest
Ona bi mogla postati prava turistička atrakcija s obzirom na svoju povijesnu priču o obitelji Nutrizio-Babić i grofici Mili Schön, čiji je ona potomak bila, a koja je cijeli svoj život provela u svijetu visoke mode, te u milanskoj ulici Monte Napoleone imala sjedište svoga modnog imperija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 20:46