StoryEditorOCM
Dalmacijaprijeko potreban objekt

Sinj nakon 40 godina dobio novu sportsku dvoranu: 'Nemam riječi. Moje suze radosnice sve govore'

23. listopada 2018. - 15:30
dvorana_sinj13-221018

U Sinju je u ponedjeljak poslijepodne otvorena prva gradska sportska dvorana "Ivica Glavan Ićo".

Simboličnim presijecanjem vrpce dvoranu su na korištenje predali Lana, Lara i Ivan Pavao Glavan, djeca prerano preminuloga sinjskoga gradonačelnika Ivice Glavana Iće, koji je u svom mandatu inicirao i prije pet godina položio temeljni kamen za izgradnju tog objekta.

Prije rezanja vrpce Lana, Lara i Ivan Pavao izveli su prigodni recital u kojemu su se obraćali svom pokojnom ocu, a završili su ga riječima: "Hvala ti, tata, za sve tvoje snove, bez kojih ne bi bilo ove dvorane, a ni nas troje".

Iako su se na sinjskoj političkoj sceni oko gradnje prve gradske sportske dvorane lomila koplja, a prijepori još nisu okončani, u ponedjeljak poslijepodne na otvaranju su se okupili predstavnici vlasti i oporbi i svi su, kao jedan, ocijenili da je od ponedjeljka sinjski sport, naročito dvoranski, neizmjerno bogatiji jer je dobio prijeko potreban objekt.

Nova dvorana ima 2230 četvornih metara i osigurava uvjete za treninge i odigravanje utakmica svih dvoranskih sportova. U gledalištu je 300 sjedećih mjesta, ali postoji mogućnost za instaliranje teleskopskih tribina iza koševa, odnosno vrata čime bi se broj sjedećih mjesta više nego udvostručio. Uz dvoranu su izgrađena dva asfaltna igrališta za male sportove te parkiralište za 60-ak vozila.

Na svečanosti povodom otvaranja dvorane prigodno su govorili Ante Kotromanović, bivši ministar obrane, Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan, i domaćica Kristina Križanac, gradonačelnica Sinja.

– Prije 5-6 godina gradonačelnik Ivica Glavan zamolio me za pomoć. Kao ministar obrane sa zadovoljstvom sam odobrio da inženjerci HV-a s teškim građevinskim strojevima obave potrebne zemljane radove. Bio je to start u izgradnji ove dvorane. Danas sam na tu odluku ponosan, posebno jer je Sinj moj grad. Svjedočimo da su sportaši dobili lijepu dvoranu, a nadam se da će biti realizirani i drugi važni projekti – kazao je Ante Kotromanović.

– Ova dvorana ima iznimnu vrijednost jer je u ruralnom dijelu naše županije te će djeca i mladi u njoj provoditi svoje slobodno vrijeme. Županija će od sljedeće godine pokrenuti akciju da preko EU fondova sve naše osnovne škole dobiju dvorane u kojima bi učenici imali primjeren prostor za tjelesni odgoj. Županija je u izgradnji ove dvorane sudjelovala s 1,5 milijuna kuna. Hvala pokojnom Ivici Glavanu, koji je prepoznao potrebe Sinja i njegove mladosti za ovakvim objektom, te ujedno i svima koji su sudjelovali u odluci da dvorana nosi ime Ivice Glavana Iće – kazao je župan Blaženko Boban.

– Ova dvorana, nadam se, bit će mjesto okupljanja sinjske mladeži. Hvala tvrtki "Inero" koja je završila njezinu izgradnju. Potreban novac osigurali su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Sinj, a izvođačima je plaćeno 18.341.000 kuna. Sa zadovoljstvom ovaj objekt predajem sportašima grada Sinja – kazala je gradonačelnica Križanac.

Na dvoranu i sve njezine korisnike Božji blagoslov zazvao je fra Perica Maslać, župnik Gospe Sinjske. Zatim su prigodni program izveli Gradska glazba Sinj i Sinjske mažoretkinje, a održan je i defile članova udruga dvoranskih sportova te revijalna utakmica rukometašica "Sinja" i "Splita 2010".

Evo što su nam o novoj dvorani izjavili sinjski sportski radnici:

– Ovo je veliki iskorak za sinjski dvoranski sport. Napokon će se moći normalno raditi s mladima. Živim u nadi da ćemo stvoriti kvalitetne sportaše, uz ostalo i u mom "Alkaru" iako se zbog maloga gledališta ovdje vjerojatno neće igrati prvenstvene košarkaške utakmice – kazao je legendarni sinjski košarkaš Mladen Pavić.

Svi smo presretni otvaranjem ovoga objekta. Sinj ima 12 udruga dvoranskog sporta s oko tisuću aktivnih članova. Vjerujem da ćemo konačno riješiti problem dosadašnjeg nedostatka termina – rekao je prof. Josip Malbaša, predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Sinja.

– Nema onoga tko u Sinju ne pozdravlja otvaranje ovoga sportskog objekta. Sinj je poslije punih 40 godina dobio novu dvoranu – izjavio je prof. Boško Vladović.

– Nemam riječi. Moje suze radosnice sve govore – kazala nam je još aktivna Ljilja Borozan, koja je kao igračica i trenerica rukometa na parketu provela 43 godine.

– Ovo je velika stvar. Sada će i mali klubovi imati gdje trenirati – izjavio je prof. Ivica Zorica iz Odbojkaškog kluba "Sinj", dok je Ljubo Knez iz Tang soo do kluba Sinj zaključio kako su na otvaranje čekali kao ozebao sunce jer nisu imali gdje trenirati.

Odgoda tematske sjednice

U ponedjeljak u 17 sati potpredsjednik Gradskog vijeća Anđelko Bilandžić na osnovu potpisa 15 vijećnika bio je sazvao izvanrednu tematsku sjednicu o gradnji gradske sportske dvorane. Nakon upućenih poziva, saznao je da je gradonačelnica u isto vrijeme zakazala svečano otvaranje novoizgrađene dvorane. Zbog toga je Bilandžić izvanrednu tematsku sjednicu odgodio za srijedu, 24. listopada, također s početkom u 17 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 14:22