StoryEditorOCM
Dalmacijadalmacija ultra trail

Ovog je vikenda u Omišu snage odmjerilo više od 750 trkača iz 42 zemlje

21. listopada 2018. - 16:40

U svijetu sve popularnija i masovnija trail utrka održala se i ovog vikenda u Omišu i njegovoj široj okolici. Dalmacija ultra trail postala je prepoznatljivi turističko-sportski proizvod, pa je ovaj put privukla više od 750 natjecatelja iz 42 zemlje sa svih kontinenata.

Trčalo se preko čak pet planina; Biokova, Mosora, Omiške Dinare, Primorske kose i Kozjaka, pokraj tri rijeke; Cetine, Žrnovnice i Jadra, povezale su se poznate povijesne i kulturne lokacije, poput Fortice, Kliške tvrđave, Antičke Salone, a mjesecima prije čistile su se stare i nove staze kroz brda, sela i zaseoke, vinograde i maslinike, ali i napuštena polja.

Sve to skupa potvrđuje golem trud koji su uložili organizatori DUT-a, skupina zaljubljenika u prirodu, trekera i planinara koji su odlučili Dalmaciju predstaviti svijetu u jednom novom svijetlu, kroz četiri različite utrke od 160, 103, 53 i 21 kilometara koje prolaze kroz rijeke, planine, brda i kanjone. Sve to uz podršku turističkih ureda i lokalne zajednice.

Vedrana Jerić Miloš i sama ultratrkačica, ovaj put volontirala je na DUT-u i to na Kostanjama-Slimenu i Zadvarju, treća smjena.

- Razina organizacije je sve veća, a utrka je privukla jako velik broj iskusnih trkača. Ovo je zaista vrijedno da se predstavimo svitu jer imamo što predstavit, od sjajnih ljudi do ovih lipih lokacija - kaže nam Vedrana, jedna od 300 volontera raspoređenih po stazama koji su od natjecatelja doživjeli najveće simpatije zbog srdačnosti i pozitive, čak i pjesme, koju su širili puna tri dana, na brojnim okrepnim stanicama.

Olga Baranova, Irina Safronova i Nadžezda Grigorova iz Rusije slavile su sjajne rezultate.

- Jako teško je bilo zbog vrućine i terena. Kod nas u Rusiji je sad 10 stupnjeva, a ovdje nas je dočekalo vruće ljeto. Nismo se tome nadali, a toliko sati provesti na jakom suncu je jako teško. Noć nas je spasila. A nizbrdice su posebna priča. Tehnički strašno teško, patnja za noge po onim oštrim kamenjima. Volim planine, ol ove vaše su me stvarno umorile. Koncentracija je trebala biti stalno na razini - posvjerila nam se Irina koja je na cilj 103 kilometara duge utrke stigla druga od žena. U Omiš, s njom je došlo još 29 kolega iz RRC Cluba na utrku, smješteni su u Splitu, a ostaju sedam dana. Nakon utrke obići će Split i okolicu, al pomalo, bez trčanja.

Lukasz Pawlowski iz Poljske trčao je 160 kilometara za sve vegane svijeta.

- Utrka je bila teška iako se nisam gubio po putu, ali visoke temperature i stijene su me ubijale. Olakšanje su mi bili svi oni predivni pogledi prema planinama i moru koje smo vidjeli putem. Imate zaista lijepu prirodu - kaže Lukasz koji s prijateljima boravi u Omišu tjedan dana. I prije utrke trčkarao je okolo kako bi upoznao teren, popeo se na Forticu i via ferratu, okupao se u moru.

Ovaj Poljak krenuo je s najprekaljenijim trekerima iz Omiša još u petak na najdužu utrku Sky DUT, od 160 kilometara koju je završio za nešto više od 28 sati. Držali su ga voće i voda koju je konzumirao putem, na brojnim kontrolnim točkama gdje su danonoćno dežurali volonteri. U 'nebeskoj' kategoriji najbrži je bio Slovenac Ivan Hrastovec čiji se nevjerojatan rezultat od 19 i po sati još analizira kao 'trekerski fenomen'.

Respekt ide i za Klaru Bajec iz Slovenije njenih 33 sata i 23 minute na istoj dionici. Atraktivna je bila i Mountain DUT, utrka duga 103 km koja je krenula točno u ponoć iz Kliške tvrđave (najbrži su bili Miluša Bošković iz Crne Gore i Slovenac Matic Čačulovič), pa Sea DUT, 53 kilometra duga utrka koja je većim dijelom pratila morsku liniju startajući iz Makarske (slavili Slovenci Anže Šenk i Ajda Radinja).

Najkraća utrka koja je okupila velik broj rekreativaca, River DUT od 21 kilometar, krenula je iz Dugog Rata (Thomas Bošnjak iz Austrije i Ruskinja Zhanna Voukuvea), a kao i sve ostale utrke završila je na omiškoj plaži. U nedjelju je tamo, svoj prvi kilometar istrčalo oko 200 djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:34