StoryEditorOCM
DalmacijaNAJJEFTINIJI PREDŠKOLSKI PROGRAM

Majka predškolca oduševljena: Duži rad vrtića spasio je Roka, nas dvoje i - bake; Načelnik: Javljaju nam se i potencijalni doseljenici

22. listopada 2018. - 10:41
Predškolac Roko sada pohađa 10-satni program

Marita Jelačić (32) i Valentino Juras (38) iz Gradca presretni su što ove pedagoške godine mogu biti mirni tijekom svojeg radnog vremena jer ne moraju, kao proteklih godina, trčati u "pet do jedan" kako bi stigli u vrtić po šestogodišnjeg sina Roka i odveli ga kod bake.

Od prije nekoliko dana u novoobnovljenom Dječjem vrtiću "Gradac", zahvaljujući općinskom projektu "Za mlade obitelji", postoji mogućnost desetosatnog boravka mališana, od 7 do 17 sati, uz ručak i dodatne programe.

- Dobili smo novac za dva projekta. Jedan za građevinske radove na postojećoj vrtićkoj zgradi u sklopu koje smo potpuno adaptirali cijeli drugi kat, a drugi za cjelodnevni, odnosno desetosatni rad vrtića, u što spadaju i ručak i sportski i glazbeni program te učenje engleskog jezika. Sredstva su nam u potpunosti financirana preko Ministarstva demografije od strane Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1,18 milijuna kuna za 10-satni boravak i programe te dodatnih 139 tisuća kuna za obnovu zgrade - ističe Matko Burić, općinski načelnik.

U predškolsku ustanovu sada je upisano 20 djece, a kapaciteta ima za još 30 mališana.

- Roko nam je predškolac i još samo ove godine ide u vrtić. Kad ima vrtićke dodatne aktivnosti, boravi svih 10 sati, a kada ih nema, obično ga ranije skupimo da ne stoji cijeli dan u zatvorenom, pogotovo ako je vani lijepo vrijeme. Super je što postoji mogućnost da ga ostavimo svih 10 sati u vrtiću, a posebno smo sretni zbog sportskih i glazbenih aktivnosti te engleskog jezika jer do prošlog tjedna u Gradcu nije bilo nijedne aktivnosti za djecu. Zato nam sada Roko ide na sva tri ponuđena programa i uživa u tome - priča mama Marita, koja je dosadašnjih godina sve uspijevala stići zahvaljujući "baka servisu".

Načelnik spominje i cijenu mjesečnog boravka djeteta koja je vrlo povoljna, a zbog ovog projekta je bilo i novih zapošljavanja u obnovljenoj zgradi.

- Primili smo dvije nove odgojiteljice, jednu domaćicu i potpisali tri ugovora o djelu s osobama koje provode program glazbenog, tjelesnog i engleskog jezika. Jedna smo od prvih općina u Hrvatskoj koja ima rad vrtića po europskom standardu, od sedam do 17 sati. Odaziv je odličan, već 20 djece je upisano, a primamo i mališane koji ne žive na području općine Gradac. Cijena našeg vrtića je najniža u cijeloj Hrvatskoj. Kako Općina sufinancira mjesečni iznos u koji spadaju i ručak i dodatni programi, roditelji plaćaju samo 490 kuna - naglašava grački čelnik.

- Prijašnjih godina smo za šest sati plaćali 360 kuna, a sada za 10 sati i ručak i sve programe plaćamo 490 kuna. Prezadovoljni smo. Mi, a vjerujem i svi ostali roditelji s područja općine, ovo su jedva dočekali i šteta što nije bilo i ranije dok nam je sin bio manji. Tri godine smo po Roka trčali kako bismo ga skupili na vrijeme, a ako bismo išli primjerice u Makarsku, molili bismo bake i djedove da to učine umjesto nas. Sada je sve drugačije... Suprug ili ja, ovisi kako se dogovorimo, stižemo po njega nakon što završimo naše poslove, a uz to će nam Roko kroz programe i nešto novo naučiti - kaže Marita Jelačić.

'Javljaju nam se i potencijalni doseljenici'

Projekt koji su uspješno realizirali je važna stvar za općinu Gradac. S njime će, smatra Burić, dobiti neke od kontura urbane sredine, a s druge strane oba roditelja koja nemaju "baka servis" napokon će uspijevati raditi bez brige o ključnom pitanju - tko će im čuvati djecu.

- U planu nam je uskoro izraditi i projekt za vrtićku podružnicu u Drveniku. Obnova vrtića i produžavanje rada je samo jedan u nizu naših planiranih poteza da u općini zadržimo mlade obitelji i privučemo neke nove buduće stanovnike. Već sad imamo doseljenih obitelji, a dobili smo i upite od potencijalnih novih stanovnika koji razmišljaju o tome otkad su čuli za obnovu vrtića i mogućnost cjelodnevnog boravka djece - kaže načelnik Burić koji je već poznat po svojim potezima u borbi protiv iseljavanja mladih obitelji u inozemstvo.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:43