StoryEditorOCM
Dalmacijaprvakinja hrvatske

Za ovu mladu Komižanku koja radi čuda još će se čuti: Gušt mi je bacati boće, još kad bi to bilo na Olimpijskim igrama u Parizu...

18. listopada 2018. - 14:32

Iako je riječ o "malom" sportu, čiji prvaci neće dospjeti na naslovnice niti će im se organizirati skupi dočeci, boćanje itekako ima svoje junake, odnosno junakinje koje briljiraju gdje god stignu.

Primjerice, Komiža ima državnu prvakinju u boćanju, juniorsku i seniorsku reprezentativku, 16-godišnju Riu Vojković koja već godinama pojedinačno i sa svojom ekipom iz Ženskog boćarskog kluba "Komiža" čini čuda.

Samo ovog ljeta Ria je donijela u rodnu Komižu pehara i medalja za kakav muzejski postav. Na prvenstvu Hrvatske za juniore i juniorke osvojila je redom sva prva mjesta, i to u kategorijama pojedinac, brzinac, krug i precizno. U dvije kategorije nije uopće nastupala jer nije imala para.

Prije nekoliko dana kao članica reprezentacije boravila je u Monaku na 10. Međunarodnom boćarskom turniru "Denis Ravera", gdje je s kolegicom Carrolinom Bajrić postigla novi državni rekord u štafeti 44/53, i ukupno drugo mjesto u štafeti na turniru.

- Volim boćanje, zapravo volim sve takve brzinske igre koje traže koncentraciju, preciznost, brzu reakciju. Neopisivi je gušt bacati boće, ići na treninge, družiti se sa super ekipom, putovati zahvaljujući svim tim turnirima - otkriva nam Ria, koju smo uhvatili na putu za Pulu gdje se odvijao jedan boćarski turnir.

Kao mladoj osobi punoj života putovanja joj ne padaju teško iako se ona, ako živite u Komiži, prilično rastegnu jer treba ustati rano, uhvatiti autobus do Visa, pa trajekt koji plovi dva i pol sata do Splita, pa kopnom dalje tući kilometre...

- Ma, nije to teško. Super je putovati! Evo, krajem listopada u Kini se održava Svjetsko prvenstvo u boćanju, a kolegica iz Komiže Rozmarija Karuza i ja putujemo sa ženskom reprezentacijom. Boćanje je u posljednje vrijeme sve atraktivniji sport, na putu da bude uvršten na Olimpijske igre 2024. godine u Parizu. Mi u Komiži imamo dobre uvjete. Koristimo dvoranu za treninge dvaput tjedno po dva i pol sata. U klubu nas je desetak cura i dobro nam je - priča ova vedra cura, koja je s kolegicom Rozmarijom ponos svog kluba i cijele Komiže.

U srpnju su ove cure oborile hrvatski rekord u štafeti za žene, pogodivši 43 od 54 boće. Riječ je o disciplini u kojoj igračice unutar pet minuta naizmjenično bacaju po četiri željezne boće kako bi pogodile zadani cilj, i to što više puta. Cure su navedeno uspjele više puta nego bilo koje druge dvije cure u Hrvatskoj do sada.

Po prirodi pravi sportski duh, Ria se tako našla u boćanju otkako je u četvrtom razredu osnovne škole naišla na obavijest o upisima. I ostala. Na otoku zapravo i nema baš previše izbora što se tiče sportova pa boćanje slovi za "nacionalni sport".

Zime su duge i teške, a pa ako na pučinskom otoku nemate kakvu zanimaciju, onda je još teže. Srednja škola u Visu broji tek pedesetak učenika, a u Rijinom razredu Opće gimnazije ih je devet. Većina mladih će zasigurno otići put kopna na fakultete ili na posao, no nadaju se da će se moći i vratiti na otok ako bude prilika za posao.

- Planiram studirati, vjerojatno kineziologiju u Rijeci. Tamo se jako puno mladih bavi boćanjem, liga im je jaka, uvjeti odlični. Boćanju stalno raste popularnost - veli nam komiška boćarica.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 12:06