StoryEditorOCM
Dalmacijana začelju EU

U Sinju otvoren 9. Festival znanosti: 'Jednom domaćinstvu za 80 posto potrebne tople vode godišnje trebaju samo dva solarna panela'

16. listopada 2018. - 11:31

Treba naučiti znati jer vrijedi znati. Ovaj festival smo pokrenuli kako bismo upravo to pokazali. Mi ovdje već devet godina mladima predstavljamo ljude koji su dokazali da znaju. Činimo to zato jer znamo da mladi žele znati.

Ovo je, uz ostalo, u ponedjeljak navečer naglasio Mislav Cvitković, predsjednik Organizacijskog odbora 9. Festivala znanosti Sinj koji je otvorila sinjska gradonačelnica Kristina Križanac.

Festival se održava pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, a uz potporu grada Sinja i Splitsko-dalatinske županije, u ime koje je govorio Damir Čarić, izaslanik župana Blaženka Bobana.

Do petka će Sinj biti centar znanosti u Hrvatskoj. Skupina od 15-ak znanstvenika u jutarnjim satima bit će nastavnici u sinjskim školama, a svakodnevno od 18 sati u Alkarskim dvorima izlagat će teme iz svoga znanstvenog područja. Među znanstvenicima su akademik Milko Jakšić, profesori Ljubomir Majdandžić, Goran Tešović, Davor Pavuna i drugi.

Poslije otvaranja festivala i prigodnog kulturnog programa u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora grada Sinja uslijedila je prva tema naslovljena "Hrvatska 100 posto na obnovljive izvore energije" o čemu su izlagali prof. dr. sc. Ljubomir Majdandžić, savjetnik u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i prof. na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, i doc. dr. sc. Goran Krajačić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

- Zadnji je trenutak da se priključimo EU-u u energetskom promišljanju. Put kojim smo do sada išli neodrživ je i moramo napraviti zaokret. Mnogi su nas pretekli. Zastali smo i zaostali u razvoju obnovljivih izvora energije, osobito u korištenju energije sunca. Nužan nam je razvoj koji moraju poduprijeti financijski i tržišni mehanizmi. Hrvatska bi tako mogla biti temeljena na 100 posto obnovljive potrošnje do 2050. godine – kazao je Krajačić iznoseći podatke da Norveška već danas iz obnovljivih izvora osigurava preko 100 posto potrebne energije, a Albanija zahvaljujući vodnim potencijalima 85 posto.

Majdandžić je izlaganje započeo naznakom da je Sunce neiscrpan i čist izvor energije, a zaključio izjavom "Bog je Hrvatima dao Sunce, a oduzeo pamet, tugo moja hrvatska". Kako bi i mogao drukčije nakon što je okupljenoj publici kazao da slovenski grad Maribor ima instaliranih fotonaponskih sustava više nego cijela Republika Hrvatska u kojoj je "sramotnih" 50 megavata.

Treba podsjetiti da u jednoj sekundi Sunce oslobodi više energije nego je čovječanstvo do sada potrošilo. Kada se to zna suvišno je govoriti o Sunčevu energetskom potencijalu. U ekonomski razvijenim i pravno uređenim zemljama to su davno prepoznali, razvili tehnologiju i danas iz sunčevih kolektora i fotonaponskih ćelija zadovoljavaju sve veće udjele u potrošnji toplinske i električne energije. Hrvatska je u tom dijelu na začelju EU. Jednom domaćinstvu za 80 posto potrebne tople vode godišnje trebaju samo dva solarna panela.

Uz to bi svatko na krovu svoje obiteljske kuće mogao postaviti fotonaponske module te istovremeno biti potrošač i prozvođač električne energije. U Europi pada proizvodnja energije iz nuklearki koje se zatvaraju, proizvodnja iz lignita i kamenog ugljena još se održava, a raste iz vodnih potencijala, vjetra, sunca i biomase. Vrijeme je, očito, da to saznaju i oni što odlučuju o energetici u Hrvatskoj.

Održan je i okrugli stol "Vizija hrvatske energetike u 21. stoljeću" na kojemu su, uz moderiranje Mislava Cvitkovića, sudjelovali prof. Majdandžić, doc. Krajačić, dr. sc. Mate Dabro i prof. dr. sc. Stanko Uršić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:12