StoryEditorOCM
Dalmacijarazgovor s NAČELNIKom MILNE

Frane Lozić: Imam 16 prijava za 140 kaznenih djela, četiri suđenja... I opet sam pobijedio!

9. listopada 2018. - 15:02
Frane Lozić slavi: Ja pred svoj narod mogu izići čista obraza

Pobjedom na nedavnim izvanrednim izborima, SDP-ov Frane Lozić ponovno je postao načelnik općine Milna na Braču. Politička nestabilnost u općini i brojne prijave protiv njega zbog malverzacija bile su glavne teme našeg razgovora.

Kako je tekao vaš povratak iz političke smrti?

– U stvari, ja tri godine nisam bio načelnik općine, a prije toga sam bio od 2001. do 2015. Dakle, 2016. nisam sudjelovao ni u jednom tijelu Općine, a nakon redovitih izbora 2017. godine postao sam vijećnik u Općinskom vijeću Milne. Sad, na izvanrednim izborima, izabran sam za načelnika s 54,2 posto glasova, zajedno s mojim zamjenikom Jakšom Krželjem.

Možda je zanimljivo da vam kažem na početku: mi jesmo kandidati SDP-a, ali smo i kandidati koje je podržala manja socijaldemokratska stranka – Naprijed Hrvatska, s predsjednikom Ivom Josipovićem, koji nam je dao sveobuhvatnu podršku kao kandidatima i osobno sudjelovao u kampanji. Bio je na našem skupu, razgovarao s ljudima.

Jeste li se samostalno odlučili kandidirati ili ste imali podršku stranke?

– Da nisam imao podršku stranke, ne bih osvojio ovoliko glasova. Ovo je najuvjerljivija pobjeda SDP-a i stranke Naprijed Hrvatska u Milni u povijesti, posebno od 2009. godine, otkad se načelnici i gradonačelnici biraju na izravnim izborima. Lani smo izgubili sa svega četiri glasa, a ove smo godine osvojili izvršnu vlast s 200 glasova prednosti pred HDZ-om i trećim kandidatom.

Naravno da sam imao podršku i milnarskog SDP-a i koordinacije bračkog SDP-a na čelom s Ivanom Marković, zatim Ranka Ostojića i cijelog Predsjedništva županijske organizacije, ali i sveobuhvatnu podršku SDP-a na nacionalnoj razini, na čelu s predsjednikom stranke Davorom Bernardićem, koji je također bio osobno u općini Milna. Posebno želim zahvaliti gospodinu Željku Gavranu, koji je bio voditelj naše kampanje cijelo ovo vrijeme, a kojeg je imenovao vrh SDP-a.

Što je s postupcima protiv vas? Na Općinskom ste sudu osuđeni zbog namještanja poslova mimo javnog natječaja, osuđeni ste zbog dvostruke prodaje Češkog kampa.

– U prvom sudskom postupku bio sam osuđen na šest ili osam mjeseci uvjetno zbog bespravne gradnje zaobilaznice "sjever". Drugostupanjska je presuda bila oslobađajuća, utvrdilo se da nije povrijeđen Zakon o prostornom uređenju, projekt je na koncu realiziran. U tom sam procesu morao dokazati da u ne znam kojem koljenu nemam zemljište u krugu od ne znam koliko kilometara oko te trase.

U drugom procesu, Vrhovni je sud jasno rekao da sam svojim postupanjem i potpisivanjem drugog predugovora, zapravo, spasio vrijednost zemljišta. Zato jer u trenutku kad je prvi kupac "Hansen Dalmatica" zaključio prvi predugovor s Općinom i kad je uplatio polovicu iznosa, oko četiri i pol milijuna kuna, odnosno 115 eura po kvradratu, Sabor je donio izmjene Zakona o prostornom uređenju i Uredbu o zabrani gradnje u zoni od 100 metara od mora. U tom trenutku, predmet prodaje više nije bilo građevinsko zemljište s mogućnošću gradnje. Naravno da je prvi kupac onda odustao. Međutim, drugi najpovoljniji ponuditelj "Byron Corporation", pristao je ući u posao ako odustane prvi kupac i platiti 101 euro po kvadratu, jer su oni već ranije u području iza 100 metara od obale kupili zemljište i ovo im je odgovaralo. I ta je cijena bila pet puta veća od tržišne.

Gdje je nastao problem?

– Trebalo je prvom kupcu vratiti četiri i pol milijuna kuna. Tu nastaje problem s Općinskim vijećem, bez čije suglasnosti ne mogu vratiti novac. Tri puta, 2010., 2011. i 2012., prvi kupac i ja obraćamo se Vijeću sa zahtjevom da vrati novac. No, Vijeće odbija vraćanje glavnice bez kamata, a one su već bile više od pet milijuna kuna.

HDZ-ova većina u Vijeću je mislila da će odbijanjem nagodbe naštetiti meni. Oni svjesno, na štetu Općine, nisu htjeli prihvatiti nagodbu, mislili su da će mi naštetiti. Imate famoznu izjavu Zorislava Sarga, tadašnjeg vijećnika, koji je rekao u novinama da nagodbu nisu prihvatili iz dišpeta Loziću. Bilo je bitno mene skinuti s vlasti. Onda je došla presuda Vrhovnog suda da sam spasio vrijednost zemljišta i on je dao jasnu uputu prvostupanjskom sudu.

Dobro, ako je sve tako, zašto vam se i dalje sudi?

– Zato što USKOK već dva puta pokušava izmijeniti opis kaznenog djela i pokušava prebaciti odgovornost za počinjenje štete s Općinskog vijeća na mene kao načelnika. I sad Državno odvjetništvo ustrajava u tom postupku, a mi ćemo dokazati da krivnja ne leži na načelniku, koji nije imao ovlasti prihvatiti nagodbu, nego na Općinskom vijeću. Problem je i u Zakonu koji definira ovlasti lokalne samouprave jer vijeća nemaju kaznenu, nego moralnu odgovornost.

Vodi li se još neki postupak protiv vas?

– Ne. Bio sam suđen za četiri kaznena djela, od 15-16 kaznenih prijava s ukupno više od 140 kaznenih djela za koja me teretila uvijek ista ekipa, bivši načelnici u općini Milna. Od svega toga, ostalo je samo ovo. Pazite, mandat i pol sam radio samo za plaćati odvjetnike, kredite dizao, mater i otac su mi završili u bolnici, a sve institucije su utvrdile da je moje materijalno stanje 2015. puno manje nego 2001., kad sam ušao u politiku. Zato ja pred svoj narod mogu izići čista obraza, za razliku od onih koji su se obogatili u politici.

Je li ijedna prijava protiv otišla u zastaru?

– Nije.

Na internetu sam našao podatak da ste prijavljeni jer ste lažno tvrdili da ste inženjer elektrotehnike?

– To je bilo još 2001. godine, njima je smetalo što sam završio srednju školu u Kikindi, ali tu nije bilo procesa. Moja je stručna sprema srednja, matematičko-programerski smjer. Hoćete li napisati kako su mi kuću došli gledati jer su tvrdili da sam je izgradio u prvom mandatu, a ona ima uporabnu dozvolu iz 1986., gradio je moj otac zidar svojim rukama?

Samo prvi proces koštao me više od 200 tisuća kuna za obraniti se, a država mi je priznala svega 97 tisuća kuna. Hoće li DORH prijaviti sve koji su me lažno prijavljivali jer su oštetili proračun za 97 tisuća kuna? To je pitanje za naše pravosuđe. Ali i ja i mi u stranci oprostili smo svima, idemo naprijed, napravimo ove projekte u općem interesu građana naše općine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:46