StoryEditorOCM
Dalmacijačeka se da se dogodi zlo?

Vozači nisu ni svjesni kakva opasnost im visi nad glavama: betonsku gromadu samo ruzinava žica drži da se ne sruši na vozila; Prije deset godina na istom je mjestu smrtno stradao bračni par

6. listopada 2018. - 16:21

Prošlo je gotovo 10 mjeseci otkada smo na stranicama vašeg i našeg dnevnog lista upozorili na dotrajalu betonsku i zahrđalu željeznu konstrukciju u vidu "pokojnog" stupa za potrebe prijenosa dalekovodne mreže iznad ceste Žrnovnica – Srinjine.

Betonsko "strašilo" već godinama samo jedna ruzinava žica zadržava da se ne sunovrati na jureća vozila, a u međuvremenu nitko od onih koji bi se trebali skrbiti za sigurnost u prometu nije ni prstom maknuo.

Tako ta nekoliko stotina kilograma teška i petnaestak metara duga armiranobetonska gromada i dalje predstavlja smrtnu opasnost za vozače na toj vrlo frekventnoj prometnici.

U takvim okolnostima nameće se samo jedno pitanje: zar baš nikoga nije briga za živote vozača i svih njihovih suputnika, ponajprije brojnih ljudi koji se u lokalnim i međugradskim autobusima voze kroz srce Srednjih Poljica služeći se prometnicom koja je, vidjelo se to i ovog ljeta, najbliža alternativa Jadranskoj magistrali na potezu od Stobreča do Omiša?

Kako bi izbjegli gužve, mnogi su upravo preko Žrnovnice, Srinjina i dalje preko Naklica zaobilazili prometni kaos na zagušenoj Magistrali, spuštajući se preko Zakučca do Omiša. I sve te činjenice i argumenti očito nisu dali rezultata i potaknuli otklanjanje skrivene crne točke.

Ispada da se jednostavno čeka zlo kako bi se reagiralo. Nakon ovakvih slika nemara ponovno nam se u sjećanje vraća slika otprije petnaestak godina, kad je upravo na tom području nakon požara i nestručnog saniranja izgorjele šume, zbog orkanskog vjetra, nagorjelo padajuće stablo probilo vjetrobransko staklo automobila i usmrtilo bračni par Klaudija i Silvanu Matulović Smočil, dok je njihov tada 21-godišnji sin zadobio teže tjelesne ozljede.

Od tog slučaja mnogi su oprali ruke. Optužene se oslobodilo, stvarne krivce nije se ni optužilo. Slične armiranobetonske opasnosti razasute su cijelom tom cestovnom dionicom kroz predjel Vilar, gdje prijete sa sjevernih padina brda Perun.

Prošlo je pola stoljeća od izgradnje tadašnje elektroenergetske prijenosne mreže, pa je zub vremena, sasvim razumljivo, ostavio traga. Većina stupova u horizontalnom je položaju, tek mali dio još stoji okomito, ali jednako tako predstavljaju opasnost, jer nikada se ne zna kad će se strmoglaviti, a možda ih tada ni one tanke, hrđom nagrizene žice u postolju neće u tome zaustaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 05:07