StoryEditorOCM
Dalmacijadi su nestale?

Zmije se razmnožile u dvorištu dječjeg vrtića u Makarskoj, a kako im nitko nije mogao stati na kraj, angažirali zmijolovca iz Slavonije

6. listopada 2018. - 12:24

Zmije nastanjene u dvorištu makarskog dječjeg vrtića "Ciciban" od prošlog tjedna do danas nisu viđene.

Podsjetimo kako je na ogradi osvanuo natpis "molimo na oprez zbog uočenih zmija", a uprava ustanove naredila je tetama da povećaju oprez, ne puštaju djecu vani i dobro začepe otvore na objektu. Na temelju fotografije stručnjaci su utvrdili da se radilo o neotrovnoj šari poljarici, koja je s čitavom leglom preselila na ljuljačke i tobogane, no ostale vrste zmija koje u vrtiću obitavaju nisu imenovane.

Zmije se nakotile u dvorištu vrtića, djeci zabranjen izlazak, tetama naređeno da zatvore sve otvore: 'Ne znamo kako ih se riješiti...'

Unatoč naporima službi, nisu ni pronađene.

Anela Židić, ravnateljica ustanove "Biokovsko zvonce" pod kojom su makarski vrtići, nada se da su otišle na neko drugo mjesto.

- Gospodin Darko Karamazov, zmijolovac iz Slavonije prošle nedjelje obišao je dvorište vrtića. Nije uspio vidjeti ni jednu zmiju. Kaže da su ih vjerojatno naši raniji postupci otjerali. One sada traže mjesto za hiberniranje – poručuje ravnateljica.

Nakon što su odmah tlo tretirali sumporom, nedavno su, kao dodatna mjera opreza, iz dvorišta uklonjene gume i visoko raslinje.

Židić najavljuje da će iduće godine održati radionicu u suradnji s Parkom Prirode Biokovo kako bi roditelji i djeca ponešto naučili o ovim gmazovima.

Zahvaljuje Marijani Radić, majci koja je snimila fotografije zmija kako bi se utvrdila njihova vrsta:

- Također zahvaljujemo svima koji su izašli na teren. Parku prirode Biokovo, gradskom redarstvu i tvrtki "Cian". Posebno se zahvaljujemo gospodinu Marinu Berošu koji radi pri Uredu za društvene djelatnosti grada Makarske. On je kontaktirao s gospodinom koji je došao i pokušao dislocirati zmije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 01:42