StoryEditorOCM
Dalmacijavisoke tenzije

Vrgorčani obnavljaju rodnu kuću velikog hrvatskog pjesnika: Grad kupio kultni restoran 'Tin' za pola milijuna kuna

2. listopada 2018. - 13:50

Vrgorački gradski vijećnici održali su 18. sjednicu s malo povišenim tenzijama, a palo je i nekoliko „teških riječi“. Kako smo i predvidjeli bilo je nekoliko izuzetno napetih točaka, gdje su vlast i oporba izvukli mačeve.

Gradonačelnik Ante Pranić, predstavio je gradskim vijećnicima svoj izvještaj i širok spektar aktivnosti za razdoblje od siječnja do lipnja 2018.godine. No, kad je došao do gradnje kolektora u poduzetničkoj zoni Ravča i njegovog spajanja s šest kilometara udaljenim pročišćivačem u Ajdanovcu, zaiskrilo je između njega i dr. Nade Jelavić iz HDZ-a.

- Bivša vlast na čelu s gradonačelnikom Borisom Matkovićem projektirala je kolektor u zoni za 20 kubika, to vam je dovoljno za dvije stambene zgrade. Nije se razmišljalo o ničemu i mi sad te greške moramo ispravljati i plaćati. Nama danas treba kolektor od 150 kubika - kazao je Pranić. Na njegovu izlaganje odmah se nadovezala dr. Jelavić.

- Nije baš tako, ja sam se čula s Matkovićem i on mi je sve objasnio u detalje. Nije on projektirao taj kolektor nego struka, tada se nije znalo da će MI „Braća Pivac“ na široka vrata ući u zonu. Ne pada mi na pamet da mi ovdje i građani Vrgorca plaćaju kolektor i ostale stvari tvrtki koja „pliva“ u novcima. Što mi s tim dobivamo? Koliko će novootvorenih radnih mjesta bit u tom pogonu koji će se preselit iz Vrgorca u Ravču - kazala je gradska vijećnica HDZ-a.

Pranić je uzvratio kad to dođe na red, da će sazvati tematsku sjednicu po tom pitanju i upoznat javnost sa detaljima. Dok se njegov zamjenik Mile Herceg „ubacio“ s riječima:

- Koliko mi je poznato, sad proizvode 150.000 pršuta godišnje, a planiraju to u Ravči podići na 300.000 komada. Valjda će bit s time i neko novootvoreno radno mjesto.

Vrgoračko gradsko vijeće donijelo je Pravilnik po kojem će „dobre zaposlenike nagrađivati“. Pročelnik Goran Ćulav objasnio je da će on davati ocjene, a gradonačelnik na osnovu toga povišice za dobre radnike

- Ministarstvo uprave zatražilo je od nas taj Pravilnik da vidi kad stupi na snagu, zanima i njih to. Ocjene će bit od 1 do 5. Nećemo nagrađivati one s dovoljan i dobar, nego s 4 i 5 ocjenama. A bit će nagrađeni oni koji ostaju prekovremeno, mijenjaju nekog kolegu, rade na većim projektima.- pojašnjavao je Ćulav.

S druge strane, HDZ-ovci su s malo nevjerice gledali Ćulava i krenuli s pitanjima.

- Zar za to ne postoji zakoni za to? Nije mi baš jasan ovaj vaš Pravilnik koji može bit predmetom manipulacija jer će te ga vi i gradonačelnik vodit. Može se dogoditi da on bude vaš stranački Pravilnik po kojem će te vaše kadrove „gurat“ i stimulirati, a druge zaobilaziti - istaknuo je Goran Jelavić(HDZ).

Grad Vrgorac kupio je kultni restoran „Tin“ od Trgovine d.d. u stečaju za nešto više od pola milijuna kuna, takvu odluku donijeli su gradski vijećnici s osam glasova „za“ iz NLM-a i SDP-a, dok je troje vijećnika iz HDZ-a bila suzdržano.

- Dobili smo jedan sjajan prostor u centru Vrgorca za 370 eura po kvadratu, mislim da je to sjajan prilika da zaokružimo priču o kulturnoj i gastronomskoj ponudi. Javilo nam se nekoliko ljudi za koncesiju, vjerujem da će to donijeti i nekoliko novootvorenih radnih mjesta - poručio je gradonačelnik Pranić.

- Ne želim u tome sudjelovati, Trgovina d.d. je jedna tužna vrgoračka privatizacijska priča, u kojoj je jedan dobar dio dioničara među kojima sam i ja ostali bez svojih potraživanja zahvaljujući marifetlucima pojedinaca- odgovorila je dr. Nada Jelavić. Dok je njezin kolega Goran Jelavić rekao da grad nema u ovom trenutku toliko novaca da se razbacuje s tim investicijama.

- Znam ja još kultni mjesta po Vrgorcu i selima, pa ih nismo spašavali kupovanjem- rekao je Jelavić.

S devet glasova, osam NLM i SDP-a te „rukom“ dr. Nade Jelavić iz HDZ-a prošla je sudska nagodba između Grada Vrgorca i Ivice Pandžića, bivšeg predsjednika HDZ-a i savjetnika gradonačelnika Borisa Matkovića po kojoj Grad Vrgorac treba Pandžiću isplatit 200.000 kuna i prestaju svi sporovi između stranaka.

- Nisam trebao dati ovu nagodbu na Gradsko vijeća, ali dao sam zbog transparentnosti. Ljute me pojedini natpisi u koji me proglašavaju krivcem za ovu situaciju. Zdravko(bivši dogradonačelnik) ti dobro znaš tko je kriv za ovu situaciju, gradonačelnik Rudolf Grljušić koji je donio rješenje o otkazu a Upravni sud poništio to rješenje. Ja sam mu napravio protutužbu i blokirao imovinu. Mi smo sad u situaciji da možemo proći s 200.000 kuna ili 480.000 kuna, a možda bi nas to koštalo kako vrijeme bude odmicalo 700.000-800.000 kuna- kazao je Pranić, a onda je Goran Jelavić (HDZ) zatražio riječ.

- Vi ste obični lažov i manipulator, koji laže ovaj narod. Što ne kažete istinu? Grljušić mu je napisao rješenje koje je Upravni sud poništio i vratio Pandžića na posao, a onda ga vi niste htjeli primiti i dali ste mu otkaz. Krivi ste i vi, da ste htjeli mogli ste, ako je Grljušić napravio loš potez vratiti Pandžića i tada bi Grad Vrgorac prošao s 40.000 kuna troška a ne ovako- rekao je Jelavić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 15:40