StoryEditorOCM
Dalmacijana dan izbora

Obračun u malom mjestu: nasred rive zakačili se kandidati HDZ-a i SDP-a, padale teške riječi, letjele i pepeljare

Piše JL
1. listopada 2018. - 15:03
Ilustracija

Kako te nije sram kandidirati se na izborima?! Ukrao si šest milijuna kuna. Ti si za zatvor, ne za izbore! - vikao je na rivi u Milni osamdesetdvogodišnji Ivo Marinović, lokalni osnivač HDZ-a, na SDP-ova kandidata Franu Lozića, nekadašnjeg načelnika Milne, jučer ujutro, na dan prijevremenih izbora za novog načelnika općine - nakon što je ljetos bivši načelnik, HDZ-ov Viktor Maretić, podnio ostavku razočaran time što u godini dana mandata nije uspio, kako je napisao u svom oproštajnom pismu, “pokrenuti općinu iz letargije, riješiti financijske dubioze iz prošlosti i podići društveni standard za stepenicu više”.

Na rivi je nastalo komešanje. Poletjela je i pepeljara, piše Jutarnji.

Dok HDZ-ovci tvrde da je došlo do naguravanja i fizičkog incidenta, Frane Lozić to kategorički negira. Potvrdio nam je da mu se Marinović ljutito obratio: “Napao me je što sam se kandidirao i počeo me vrijeđati.

Prijetio mi je da ću završiti u zatvoru. Prišao sam mu i potiho rekao da ako ima prigovora neka me prijavi. Onda je pepeljara poletjela na mene”, prepričava Lozić i tvrdi da nikakve potrebe za dolaskom policije nije bilo jer se incident završio na verbalnom duelu. “Policiju sam vidio dva puta, jer je zbog izbornog dana na Braču bilo živo, ali nisu me kontaktirali niti ispitali. Ako misli da me treba prijaviti neka to učini. Ja njegove uvrede neću prijaviti kao ni bacanje pepeljare.”

U Splitsko-dalmatinskoj policijskoj upravi rekli su da nitko nije prijavio izgred, ali da su temeljem medijskih upita poslali djelatnike na teren da utvrde što se dogodilo. Ivo Marinović nije se javljao na telefon.

Marinovićeva javna prozivka Lozića motivirana je nekoliko godina starim slučajem sporne prodaje zemljišta koja je rezultirala istragom USKOK-a, a potom i dizanjem optužnice 5. svibnja prošle godine protiv Lozića zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti. Lozić je optužen da je oštetio Milnu za najmanje šest milijuna kuna i pribavio nepripadnu dobit australskom društvu Byron Corporation u iznosu od 133.168 eura.  Zbog te je afere i izgubio vlast 2015. godine kada ga s vlasti skinula HDZ-ova Anamarija Rošin, piše Jutarnji list.

Siniša Poklepović, predsjednik Općinskog odbora HDZ-a, opisuje kako je atmosfera nategnuta na Braču te proziva predsjednika SDP-a Davora Bernardića za kršenje izborne šutnje: “Bernardiću je jako važno dobiti izbore, zato je i došao na Brač - pojavio se u petak, na dan izborne šutnje, i šetao Milnom s Lozićem i Željkom Gavranom. A onda im ni to nije bilo dovoljno nego je Lozić do svog glasačkog mjesta došao glasati s Bernardićem u pratnji. Bernardić je ostao i pozdravljao sve ljude koji su došli na glasanje”.

Lozić u dolasku Bernardića ne vidi ništa čudno: “Bernardić je bio na proputovanju i svratio. Ne znam što je tu sporno. Nek slobodno prijave povjerenstvu ako smatraju da nije smio biti na izbornom mjestu”.

Inače, na jučerašnjim prijevremenim izborima u Milni Lozić je dobio 54,19 posto glasova, od ukupno 1143 za njega je glasovalo 330 birača. Njegovi protukandidati HDZ-ov Branko Džimbeg, zamjenik bivšeg načelnika, dobio je 22,3 posto glasova (136), a nezavisni Nikola Buzolić 16, 3 posto (99). Na izbore je izašlo 53,3 posto glasača, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 07:48