StoryEditorOCM
Dalmacijazatvorena jedina trgovina

Stanovnici malog podbiokovskog mjesta morat će do najbližeg dućana - planinariti: Nitko nas nije obavijestio da se trgovina zatvara, sad nemamo gdje kupiti ni osnovne potrepštine!

Piše Andrea Topić/Makarska kronika
29. rujna 2018. - 20:02

Jedina trgovina u Brelima Gornjim zatvara vrata kupcima pred nosom. Dvjestotinjak stanovnika mahom starije životne dobi, među kojima nije britanski avanturist Bear Grylls, do najbližeg dućana planinarit će u Zadvarje. Ono je cestovno udaljeno 5,47 kilometara, a zračne linije duplo manje.

Da stvar bude gora, o prestanku rada trgovine nisu obaviješteni ni kupci, ni Općina Brela kao ni Mjesni odbor, već se šuškanje pročulo među mještanima.

Da stvar bude još gora, Stipe Ursić, načelnik Brela kaže da velikom trgovačkom lancu ovo nije prvi put:

- Prošle zime trgovina je također bez ikakva suvisla razloga zatvorena. Mještane su ostavili bez mogućnosti kupovine osnovnih potrepština. Poslali smo dopis tražeći da se pod hitno otvori, a sve temeljem ugovornih obveza potpisanih između Općine i uprave tvrtke. Oglušili su se na naše obavijesti. Poslali smo im dopis o raskidu ugovora nakon čega su odmah otvorili – podsjeća Ursić.

Najavljuje da će poduzeti sve zakonske radnje da poslovnica što prije “proradi”.

- Raspisat ćemo natječaj za navedeni prostor. Vjerujemo da će biti zainteresiranih trgovačkih lanaca jer ćemo ponuditi povoljne uvjete – kaže načelnik.

Ivan Tomaš, predsjednik Mjesnog odbora također je razočaran ponašanjem vlasnika trgovačkog lanca:

- Tvrtki bismo mogli biti zahvalni za lijepo uređenu trgovinu i višegodišnju suradnju, no u posljednje dvije godine značajno su kompromitirali navedeno – oštro će Tomaš, te se i on referira da ovo nije prvi put kako su stanovnici Brela Gornjih ostavljeni na cjedilu.

Usred snježne zime u siječnju prošle godine trgovina je ispraznila police.

- Zbog kršenja ugovora koji ne predviđa zatvaranje dulje od osam dana tvrtki je raskinut ugovor od strane Općine Brela i lani su u svibnju napustili prostor, da bi narednih dana nasilno u njega ušli. Reakcije mještana bile su dvojake. Od pozitivnih, zbog ponovnog otvaranja jedine trgovine u mjestu, do bojkota. Dio je mještana smatrao da otvaraju isključivo zbog turističke sezone – kaže Tomaš.  

Navodi da je “pretposljednja pljuska” iz prodavaonice stigla u kolovozu ove godine.

- Tad su prešli na rad isključivo jutrom, do 14 sati, u vrijeme kada je u mjestu bilo najviše turista od nezavisnosti Republike Hrvatske – rezimira Tomaš.

Napominje da bi pronalazak budućeg najmoprimca bio lakši kada bi se trgovina u Brelima Gornjim nudila u najam s trgovinom na Loznici (uz cestu, od Berulije prema Solinama, op.a.) gdje posluje ista tvrtka, ova koja ih uporno ostavlja prazne košarice.

I nije to, kako doznajemo, jedina poslovnica u Brelima gdje rade polu-ilegalno.

U prostoru na Kričku Općina je raskrstila s njima zbog nepoštivanja ugovora. Cijela problematika s tri dućana koja rade bez papira već se dugo vuče po sudovima. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:29