StoryEditorOCM
DalmacijaNIČIJA BRIGA

Na mjestu jedne od nekoć najpopularnijih diskoteka u Dalmaciji danas - apokaliptični prizori: derutni prostor prijeti djeci i turistima, a nitko nije odgovoran?!

Piše Ivona Ćirak / Makarska kronika
27. rujna 2018. - 20:55

Snimljene scene na Svetom Petru, jednom od bisera grada, nikako se ne uklapaju u sliku turističkog grada koji je siguran za šetnje koje, s druge strane, na ovom stjenovitom poluotoku promoviramo kao prirodnu znamenitost.

Razbijeni i devastirani okoliš, skale koje vode do nekadašnje popularne diskoteke bez ograde, ispod kojih prijete oštre stijene, pod u samoj unutrašnjosti špilje koji je i sam razbijen, te, uza sve to, hrpe smeća i stakla, ružna su slika koju šaljemo turistima.

O ljepotama Svetog Petra izvještava i Nova TV u emisiji "Coolturist", pa kaže da je mali poluotok na ulazu u gradsku luku pravi melem za dušu i mjesto odmora, tišine i prirode u svom najljepšem izdanju.

Međutim, samo nekoliko desetaka metara od ograde, teatralno urešene takozvanim ljubavnim katancima, zjapi apokaliptičan prostor Grote o kojoj očito nitko ne vodi računa. Formalnopravno, naime, ispada da ona i nije ničija briga.

Podsjetimo da je koncesiju od Splitsko-dalmatinske županije, uz suglasnost bivše makarske vlasti na čelu s Tončijem Bilićem, dobila tvrtka TDGrota Makarska još 2014. godine, i to za izgradnju akvarija koji bi uistinu bio nova vrijednost u gradu pod Biokovom.

No, u iduće četiri godine nije poduzet nijedan jedini korak u tom smjeru, osim što su neki dijelovi, poput hrđave ograde, uklonjeni, a prostor niti itko održava niti čisti, niti itko odgovara za opasni status quo, a čini se da izuzev novinara za Grotu više nitko i ne pita.

Nezainteresirana Županija je daleko, u Splitu, investitor iz nekih razloga čeka, a u Gradu tek kažu kako ne znaju gdje je zapelo s realizacijom projekta. Svi kao da čekaju Godota, nesretnika koji će se polomiti u špilji i ukazati na činjenicu da u centru grada ne smije biti ovakav objekt, barem ne slobodan za "razgledavanje".

Jer, osim odraslih osoba svjesnih da tu ulaze na svoju odgovornost, u Grotu dolaze i djeca, što loviti ribu, što kupati se.

Na Županiju nas u Gradu upućuju i vezano za derutno stanje špilje.

- Za nju je izdana koncesija od strane Splitsko-dalmatinske županije, te Grad Makarska nema ovlasti intervenirati na pomorskom dobru za koji je izdana koncesija, već je pomorsko dobro koje je u koncesiji dužan održavati sam koncesionar sukladno Ugovoru o koncesiji.

Preciznije, ukoliko bi Grad Makarska novac iz gradskog proračuna ulagao u pomorsko dobro koje je u režimu koncesije, to bi značilo da kršimo zakon i da Grad Makarska postupa protuzakonito - stoji u odgovoru Grada na naš upit.

Nadalje, kažu da, budući da se radi o privatnom investitoru, Grad Makarska nema informacije o statusu projekta rekonstrukcije špilje Grota u akvarij.

- Od Splitsko-dalmatinske županije smo zatražili da u što skorijem roku, neovisno o tome kada će se i hoće li spomenuti projekt realizirati, poduzme sve potrebne mjere da se navedeno područje primjereno uredi i redovito održava kako bi u svakom trenutku, neovisno radilo se o turističkoj sezoni ili ne, bilo sigurno za građane - zakljujučuju u svojem odgovoru.

Podsjetimo da je investitor bio ishodovao lokacijsku dozvolu, trebala mu je još i građevinska dozvola, a na njoj je, kako doznajemo od bivšeg gradonačelnika Bilića, sve zapelo.

- Smatram da ipak postoje mehanizmi koje bi Grad morao koristiti kako bi pružio sigurnost turistima i domaćim ljudima koji dođu do Grote - kaže Bilić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 14:59