StoryEditorOCM
Dalmacijakap koja je prelila čašu

Roditelji šestaša pobunili se protiv ravnateljice: Samo želimo natrag omiljenog profesora, a ona nam prijeti da će zvati policiju! Bilo je tu svega u zadnjih deset godina...

19. rujna 2018. - 11:57
'Ne želimo da se nezdrava atmosfera u školi prelama preko leđa naše djece', poručuju okupljene majke i očevi

Roditelji 86 od ukupno 127 učenika Osnovne škole "Kneza Branimira" u Muću potpisali su peticiju za smjenu ravnateljice osmoljetke Lidije Zekan, zbog, kako kažu, nezadovoljstva njezinim radom.

Uzimajući u obzir da nekolicini majki i očeva po dvoje ili troje djece pohađa obrazovnu ustanovu pod Svilajom, brojka izgleda kao vrlo reprezentativan stav prema problemu. Susreli smo se jučer sa skupinom od 20-ak roditelja koji kažu da im je kap koja je prelila čašu bilo oduzimanje razredništva profesoru matematike Željku Ercegoviću.

Prema riječima naših sugovornika, čija djeca većinom pohađaju 6.a razred, prošlogodišnji razrednik tadašnjih petaša, ujedno i nekadašnji profesor velikom broju njihovih roditelja, djelatnik je kojeg nazivaju "dobrim duhom" škole i omiljenim profesorom.

- Godinama se sukobi događaju, ali ovo s učiteljem Željkom koji je u ovoj školi skoro 30 godina razrednik, bilo je točka na i. Tri dana prije početka nastave doznali smo da gospodin Ercegović više nije razrednik. Šest ili sedam roditelja je odmah otišlo kod ravnateljice Zekan kako bi porazgovarali s njom o toj odluci, a ona nas je samo izbacila iz ureda i prijetila da će pozvati policiju - ističe Ivana Krolo, jedna od nezadovoljnih majki i predstavnica roditelja koja je poručila da ovoga puta, zajedno s ostatkom okupljenih - ide do kraja.

Peticiju za smjenu ravnateljice poslali su na adresu Županije kao osnivača mućke osmoljetke, ali i članovima Školskog odbora te Ministarstvu obrazovanja.

- U ovoj ustanovi su problem međuljudski odnosi između ravnateljice i djelatnika. Prošle godine je ravnateljica upala na sat biologije te se ispred učenika derala i vrijeđala sada već umirovljenu profesoricu. Žena je zbog toga završila na hitnoj pomoći. Lani je učitelj tjelesnoga dobio otkaz i kada se profesor Ercegović, koji je tada bio predsjednik Radničkog vijeća, usprotivio takvoj odluci ravnateljice - nastao je problem. Mislimo da je sve to uzrok ovoga što se sad događa. Bilo je tu svega u zadnjih deset godina. Ne želimo da se preko leđa naše djece lome njihovi međusobni konflikti - u glas su kazali okupljeni roditelji, odlučni u naumu da osnovcima vrate donedavnog razrednika kojem bi ova generacija trebala biti posljednja uoči zaslužene mirovine.

Naši sugovornici svjedoče kako su preko djece doznali za brojne svađe između ravnateljice i pojedinih zaposlenika, a kao posebno apsurdan izdvajaju slučaj s izvanredno otpuštenim profesorom tjelesne kulture. Upravo tada, prisjećaju se okupljeni, krenuli su problemi i neslaganje profesora matematike i ravnateljice.

- Ona je djecu dovodila u kancelariju da se potpišu i napišu negativnu rečenicu o profesoru tjelesnog. Mi nismo znali da su uopće uzete izjave od djece, niti da su se potpisivala na nekakav dokument, niti znamo što je bilo s izjavama i potpisima. Tada je rekla da su njoj najvažnija djeca, a profesor tjelesnog je nakon toga dobio izvanredni otkaz - pojasnila je Đina Krolo.

Danas, kada je došlo do oduzimanja razredništva njihovu omiljenom profesoru, odlučili su se usprotiviti čelnici OŠ "Kneza Branimira". Prisjećaju se kako je nastavnik matematike više puta samoinicijativno organizirao dodatne sate za djecu koja su zbog zdravstvenih razloga izostajala iz škole kako bi na vrijeme nadoknadili propušteno gradivo. Kažu da ne mogu dopustiti da se kazni "odličan profesor".

- Molim vas naglasite da nemamo ništa protiv učiteljice hrvatskog jezika koja je dodijeljena našoj djeci kao nova razrednica. Nema ovo veze s njom. Ravnateljica je učitelju iz matematike dodala satnicu i oduzela razredništvo, a profesorici hrvatskog oduzela dramsku sekciju, odnosno skinula satnicu kako bi mogla biti razrednica.

Sada su zbog takve odluke djeca koja su pohađala dramsku sekciju ostala bez dodatne aktivnosti, koja bi se, od ove godine, prema najavama ravnateljice, trebala održavati po potrebi - pojašnjavaju roditelji cijeli niz odluka prve žene škole, koje su posljednja dva tjedna uznemirile Mućane.

Sve ovo što se dogodilo od početka ove školske godine, može se opisati kao šlag na "torti" brojnih narušenih odnosa u školi, što djeca ne samo da vide, već i vjerno prenose roditeljima. Najgore od svega je što se sukobi među odraslima odvijaju u ustanovi na čijem ulazu piše da je "mjesto nulte tolerancije na nasilje". Kakve li ironije za kraj.

'Nisam doživio ovakvo što u 30 godina staža'

Željko Ercegović, profesor matematike koji je ujedinio preko 80 roditelja, za naš list nije htio detaljnije komentirati odluku ravnateljice. Kratko je kazao kako ne zna razloge oduzimanja razredništva.

Pitali smo ga je li postoji još jedan slučaj oduzimanja razredništva u toj školi?

- Ne. Tijekom gotovo 30 godina rada nisam doživio da ravnatelj nekome oduzima razredništvo.

Kako komentirate ujedinjenost roditelja u naumu da vas vrate na mjesto razrednika 6.a?

- Iznenadio sam se kada sam vidio da su se roditelji pobunili. Drago mi je da cijene moj rad - kratko je odgovorio.

Ravnateljica: Neka inspekcija radi svoj posao

Lidija Zekan, ravnateljica OŠ "Kneza Branimira", primila nas je u svojoj kancelariji kako bi nam odgovorila na brojna pitanja roditelja, no nismo dobili ono po što smo došli. Naime, spomenuli smo joj kako roditelji ističu da je mišljenje djece i njihovi potpisi za smjenu profesora tjelesnog prošle godine bili relevantni, a sada ne mogu utjecati na povratak njihova razrednika. Upitali smo je da nam to prokomentira, bez da smo uopće dovodili u pitanje potencijalnu poveznicu prošlogodišnjeg izvanrednog otkaza profesoru tjelesnog i sukob s profesorom matematike.

- Ne mogu vam to komentirati. Podignuta je tužba i mi smo na sudu. Profesor tjelesnog je dobio izvanredni otkaz i kako ću to komentirati kad smo na sudu.

Dobro, prokomentirajte nam onda oduzimanje razredništva profesoru Ercegoviću.

- Ne, ne. To nema nikakve veze. Neka inspekcija i nadležna tijela rade svoj posao.

Roditelji pitaju vrijedi li nešto njihovo mišljenje?

- Ni to vam ne mogu komentirati, jer to je vezano opet za tužbu.

Vas tuži profesor matematike Željko Ercegović?

- Ne on me ne tuži. Ali je podnio inspekciji podnesak i zato ne mogu ništa komentirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 01:48