StoryEditorOCM
Dalmacijanovi centar izvrsnosti

Prilika za nadarene: mladi prirodoslovci, javite se!

14. rujna 2018. - 11:07
Župan Blaženko Boban i ravnateljica Prirodoslovne tehničke škole Marija Pustak

Od kraja listopada, te sljedećih 12 subota, 374 darovita učenika s područja Splitsko-dalmatinske županije "brusit" će svoje znanje u centrima izvrsnosti. Prostorno najveća županija, vodeća u Hrvatskoj po brizi o nadarenoj djeci, u zadnje dvije godine oformila je tri centra izvrsnosti, a ove školske godine evo i četvrtog.

– I to za prirodoslovlje! Pružamo šansu 72 učenika, uzrasta od sedmog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole, da se ne "utope" u sivilu općeg obrazovanja, već da steknu dodatna znanja iz fizike, kemije i biologije. To će im omogućiti naš novi centar izvrsnosti koji od 20. listopada pokrećemo u Prirodoslovnoj tehničkoj školi Split – s ponosom je Blaženko Boban, župan splitsko-dalmatinski, predstavio novinarima novi edukacijski zamašnjak za najmlađe stanovnike svoje regije.

Najavio je županijski čelnik kako je u planu imati tisuću djece godišnje u tom "žrvnju darovitosti", i da sada kreću testiranja za ovaj prirodoslovni.

– Poziv upućujemo svoj djeci željnoj znanja, širenju vidika, kao i onoj iz drugih županija, kojoj ćemo osigurati plaćeni prijevoz. Ako žele učiti, napredovati, neka nam se pridruže. Testiranja za centre informatike i novih tehnologija imat ćemo 29. rujna, a 6. listopada za matematiku i prirodoslovlje – bitne podatke za učenike i njihove roditelje iznio je Tomislav Đonlić, županijski pročelnik za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport, dok su koordinator centara izvrsnosti Ivica Zelić i Ilija Krišto, pomoćnik pročelnika, dodali:

– Pozivamo djecu neka se prijave do 25. rujna, a sve detalje i raspored imaju na našim stranicama ci-sdz.hr. Ove godine imat ćemo 180 učenika i 84 mentora za matematiku, 72 učenika i 10 profesora za informatiku, te 50 učenika i 6 mentora za nove tehnologije, a u novoosnovanom Centru prirodoslovlja 72 učenika podučavat će 16 mentora.

Znači sveukupno će 374 učenika i 116 mentora raditi u ovoj 2018./2019. školskoj godini, a da ulaganje u edukaciju donosi rezultate potvrđuje i podatak kako je naša županija prva po broju medalja osvojenih na državnim prvenstvima znanja, koje su dakako uzeli uglavnom učenici koji su "prošli" centre izvrsnosti.

– Prvi put objedinjujemo tri predmeta, kemiju, fiziku i biologiju, pa je time naš Centar prirodoslovlja interdisciplinaran. I u naša tri nova laboratorija djeca će prvi put raditi samostalno na pokusima. Učimo novu generaciju mladih znanstvenika, koji će raditi u tri grupe s 24 đaka: sedmi i osmi razred osnovne škole prirodoslovci juniori, prirodoslovci prvi i drugi srednje, te prirodoznalci treći i četvrti razred srednje škole – detalje o provedbi nastave iznijela je Marija Pustak, ravnateljica Prirodoslovne tehničke škole koja je od ove godine "domaćin" četvrtog županijskog centra izvrsnosti.

Registar darovite djece

Župan Boban najavio je do nove godine i formiranje županijske ustanove centara izvrsnosti.

– Nastavit ćemo s ovim aktivnostima potpomaganja darovite djece. Cilj je kroz novu ustanovu pratiti ih i dalje, kako bi sutra oni postali mentori novim darovitim generacijama. Više od dva milijuna kuna uložili smo u rad centara, a više od sto milijuna kuna bit će uloženo u centre kompetencije strukovnog obrazovanja, gdje su osim zagrebačkih na natječaju prošle i naše dvije škole: Obrtno-tehnička i Turističko-ugostiteljska – pojasnio je župan.

Radi se i na registru darovite djece, a novoutemeljena županijska ustanova s radom će početi u prostoru nekog od splitskih fakulteta, dok se ne uredi zgrada u Ulici Ruđera Boškovića, gdje je u planu otvaranje i poduzetničkog inkubatora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 23:26