StoryEditorOCM
Dalmacijamuke u bolu i murvici

Brački maslinari očajni: maslinova muha ih preduhitrila, već je obrala oblicu

8. rujna 2018. - 23:59

Na području Bola i Murvice pojedinim maslinarima je maslinova muha već odradila berbu.

Posvjedočio nam je to Vojmir Cvitanić, vlasnik osamdesetak stabala maslina, a na udaru maslinove muhe našlo se petnaestak njegovih stabala.

- Sa stabala mi je otpalo, po mojoj procjeni, 600 do 700 kilograma maslina. Mogle su se kupiti lopatama i mašurima. Jednom sam tretirao masline protiv štetnika maslinove muhe, ali to očito nije bilo dovoljno - pojasnio je Cvitanić te dodao da je riječ o 15 velikih stabala, a na svakom zna biti po 200 kilograma maslina.

Vojmir Cvitanić ima svoj kamp u kojemu se nalazi i bazen za kupanje, a uokolo njega je i petnaestak stabala maslina. Često zalijevanje i visoke temperature očito su godile maslinovoj muhi koja je uništila cjelogodišnji urod. Zanimljivo je spomenuti da su se na udaru štetnika našla isključivo sorta oblica, dok su druge uglavnom pošteđene.

- Napadnuta je oblica kod mene, ali ima još maslinara koji su pretrpjele štete na oblici - prisnažio je Cvitanić.

Velika mana

Stručnjaci, među kojima je izvrsni poznavatelj maslinarstva Stanislav Štambuk, viši stručni savjetnik u Hrvatskoj poljoprivrednoj savjetodavnoj službi, tvrdi kako je oblica jedna od najkvalitetnijih sorti maslina na svijetu, ali ima jednu veliku manu, podložna je napadu štetnika više od drugih sorti i ako se pravodobno ne tretira, događa se situacije kao u Bolu.

Štambuk je posjetio maslinik Vojmira Cvitanića u Bolu, ali i još neke, pa se na licu mjesta mogao uvjeriti u razmjere štete u maslinicima.

Dr. Sandra Petričević, voditeljica panela Zadružnog saveza Dalmacije, smatra kako je ulje dobiveno od sorte oblice među najboljima na svijetu, ali se utjecaj napada štetnika puno više očituje na kvalitetu njezina ulja nego kod drugih sorti, primjerice lastovke i levantinke.

Zato su senzorski defekti kod ulja oblice puno izraženiji nego kod drugih sorti maslina. Nadalje, oblica ima u odnosu na druge sorte veći i mesnatiji plod pa je češće na udaru maslinove mušice, a i njezina berba obavlja se ranije od drugih sorti.

Cijeni se da se danas u Bolu uzgaja oko četiri tisuće stabala maslina.

- Točno je, ljudi se žale da im s oblice otpadaju plodovi dok se levantinka i lastovka dobro drže - kazao je Nikica Bodlović, koji je 1982. godine u Bolu među prvima krenuo u sadnju maslina.

Sada ima oko 250 stabala levantinke i lastovke i po broju stabala je među prvima u Bolu. Iskustva tog doajena među bolskim maslinarima također su značajna:

- Poštujem sortu oblicu i njoj svaka čast, ali mi smo se u Bolu odlučili na levantinku i lastovku i mislim da nismo pogriješili. Te sorte su manje podložne napadu štetnika i svake godine donose rod, nekad više, nekad manje - zaključio je Bodlović.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 10:38