StoryEditorOCM
Dalmacijademografski slom

Pusta je Vrgorska krajina: broj stanovnika nezaustavljivo ide prema nuli, a povećan je i broj odlazaka u Irsku i Njemačku

Piše Branko Radonić/Makarska kronika
5. rujna 2018. - 09:22
Zatvorena školska zgrada u Dragljanima

Ovih dana u cijeloj državi jedna od najvažnijih tema je sveopće smanjenje broja učenika u školama. Objavljeni su tako podaci da u školskoj godini 2018./2019. na području Republike Hrvatske čak 117 područnih škola neće upisati niti jednoga prvaša, a nekolicina njih je potpuno opustjela.

U Vrgorskoj krajini demografski problemi su tema koja je aktualna već desetljećima, s posebnim pogoršanjem posljednjih godina. Stanovnika iza Biokova i Rilića je sve manje, a posebno je teško u opustjelim selima zapadnog dijela Vrgorske krajine gdje je nastupio demografski slom pa broj stanovnika nezaustavljivo stremi prema nuli.

Istok krajine održava se ponajprije zahvaljujući samom naselju Vrgorac, intenzivnoj poljoprivredi u Vrgorskom polju i Rastoku, građevinskim tvrtkama i velikoj Mesnoj industriji "Braća Pivac“, dok se velike nade polažu oživjelu Gospodarsku zonu Ravča i dugo obećavani tunel prema Drveniku. Čvrsto su Vrgorčani ukorijenjeni u svoj kraj, ali uz tradicionalne migracije prema Makarskoj i Splitu, i u Tinovom gradu je sve više migracija prema Irskoj i Njemačkoj.

36 osnovaca manje nego lani

Kakvo je trenutno demografsko stanje najbolje se može iščitati kroz brojke učenika u vrtiću i školama. Prije pola stoljeća na području Vrgorske krajine djelovale su dvije osnovne škole: "Ante Martinac“ u Vrgorcu i "Vladimir Nazor“ u Dragljanima, zajedno s 15 područnih škola i preko 2200 učenika. Danas je sve spalo na Osnovnu školu Vrgorac (s devet područnih škola) koja u novu školsku godinu ulazi s ukupno 566 učenika, dok ih je lani bilo 585, a godinu ranije 621.

Prije samo pet godina evidentirana su 702 učenika, a prije deset godina, u vremenima najvećeg upisivanja školske djece iz Hercegovine u Vrgorac, ovu je osmoljetku pohađalo 804 učenika. Škola od izgradnje nove zgrade prije nekoliko godine radi u jednoj smjeni.

Od ovogodišnjih 566 učenika (271 djevojčica i 295 dječaka) 262 su od 1. do 4. razreda, 301. od 5. do 8. razreda, a troje u posebnoj skupini. Od ukupnog broja učenika, većina je u matičnoj školi u Vrgorcu, a njih 89 u područnim školama Veliki Prolog, Zavojane, Dusina, Kokorići, Orah, Podprolog, Ravča, Stilja i Umčane.

Najviše učenika ima Dusina (26), a najmanje Zavojane (3). U cijeloj školi prvaša je ove godine 66, što je za 15 više nego lani. Ali ta usporedba zavarava jer je lanjska godina bila katastrofalna po pitanju upisa prvaša i optimalan broj je 80 da bi se zadržali postojeći razredni odjeli u budućnosti. Usporedbe radi, preklani je prvaša bilo 77, a prije pet godina 81.

U samom Vrgorcu je ove godine upisano 47 prvaša, a ostalo na Velikom Prologu (2), Dusini (5), Kokorićima (3), Orahu (2), Podprologu (4), Ravči (2) i Umčanima (1), dok područne škole Zavojane i Stilja nisu upisale niti jednog učenika prvog razreda.

Ravnatelj Osnovne škole "Vrgorac“ Krešimir Kuran bori se ovih dana s održavanjem satnica svojih učitelja, bilo je i proglašavanja tehnoloških viškova, a kaže nam da trenutni broj učenika ne znači da će takav ostati kroz cijelu nastavnu godinu jer i dalje dolaze pojedini roditelji i ispisuju djecu prije odlaska u inozemstvo.

Velika ulaganja u predškolski odgoj

Gradska uprava Vrgorca pokušava barem malo doskočiti problemu financijskim pomaganjima školskih programa, a svaki roditelj učenika od 1. do 4. razreda Osnovne škole "Vrgorac“ dobit će 300 kuna za kupnju školske opreme. Za svako rođeno dijete Vrgorac daje skromnih 2.500, a za treće dijete 3500 kuna.

Grad nije nadležan za škole, ali jest za dječji vrtić gdje se u predstojeće dvije godine planira uložiti gotovo 10 milijuna kuna, dio u obnovu infrastrukture, a dio u dvosmjenski rad i vrtićke programe. U Dječji vrtić "Pčelica“ s matičnim vrtićem u Vrgorcu i područnim u selu Dusina upisano je ove godine 178 djece koji su zasad grupirani u deset skupina, a nakon uvođenja dvosmjenskog rada u njih 12. Prošle godine u vrtić je bilo upisano 188 djece, dakle deset više nego ove godine.

Srednjoj školi prijeti osipanje

Iako situacija nije dobra u vrtiću i osnovnoj školi, dojam je da je najgore u Srednjoj školi "Tin Ujević“ kojoj prijeti ozbiljno osipanje. Uz opadanje broja učenika zbog demografskih razloga, ta škola svojim programima očito ne zadovoljava sve završene vrgorske osmaše, pa ih dio upisuje srednje škole u okolnim gradovima.

Već prošle godine škola je prvi put pala ispod tri stotine učenika – na njih 298, a ove godine ih je još manje – svega 271. Od toga su 74 prvaša, i to 22 ekonomista, 21 opći gimnazijalac, 20 kuhara, šest automehaničara i pet konobara. U Vrgorcu se posljednjih godina dosta raspravljalo o uvođenju novih programa u tu školu, kao, primjerice, poljoprivrede, ali interes za to ipak nije velik.

Iako je broj djece u školi sve manji, uvjeti školovanja u njoj su sve bolji. Ministarstvo znanosti i obrazovanja sagradilo je novu zgradu srednje škole prije nekoliko godina, a Splitsko-dalmatinska županija kreće u projekte energetske obnove. Hoće li to doprinijeti zaustavljanju opadanja broja djece, pokazat će vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:08