StoryEditorOCM
Dalmacijaudovica razočarana

Novi čiovski most neće nositi ime Vinka Coce, HDZ-ovac i predsjednik trogirske Hvidre 'pogurao' svoju inicijativu: 'To je strateška vrijednost grada i zaslužuje strateško ime!'

Piše Gordana Dragan
4. rujna 2018. - 11:15

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Trogira, sazvanoj za 10 sati, pred vijećnicima će se naći zaključak o prihvaćanju inicijative o davanju imena novom mostu kopno – otok Čiovo "Most hrvatskih branitelja".

Inicijativa je to koju je Vijeću predložila trogirska Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata. Budući da, prema Zakonu o naseljima, lokalna zajednica može samo odlučivati o imenima naselja, ulica i trgova, a ne i mostova, ako vijećnici prihvate spomenuti zaključak (a to se i očekuje, op.a.), gradska vlast, koju čini koalicija SDP-HNS-HSU-Laburisti, proslijedit će ga na usvajanje investitoru gradnje mosta, a to su Hrvatske ceste, te Ministarstvu prometa.

Time će se razriješiti dvojbe koje su u UNESCO-ovu Trogiru vladale još puno prije nego što je most završen; hoće li se zvati "Most hrvatskih branitelja" ili "Most Vinka Coce", što je bio prvi prijedlog Mugdeira Mugija Tutića, Cocina dugogodišnjeg prijatelja, s kojim je ostvario mnoge poslovne i umjetničke projekte, a s kojim su se složili i Vinkovi brojni estradni kolege.

Nakon toga je Ivica Baturina, predsjednik Hvidre Trogir, HDZ-ov vijećnik i lanjski gradonačelnički kandidat, kako kaže, "pogurao" inicijativu da se most zove "Most hrvatskih branitelja".

– Još prije dvije godine, kada je Hvidra na prigodnoj svečanosti održanoj u gradskoj vijećnici donirala informatičku opremu za sedam osnovnih škola s područja bivše trogirske općine, spomenuo sam kako će ta udruga potaknuti spomenutu inicijativu. Čekali smo da radovi na izgradnji mosta završe, i netom nakon toga, na pretprošloj sjednici Vijeća, obratio sam se gradonačelniku Anti Biliću (SDP), ne kao vijećnik HDZ-a, nego kao predsjednik Hvidre, da se ona prihvati – istaknuo je Baturina, te nastavio:

– Novi most je strateška vrijednost grada i otoka Čiova te držim kako zaslužuje i strateško ime. Sastao sam se s gradonačelnikom, dostavio mu obrazloženje prijedloga, koje je prihvatio. U njemu sam naveo kako naziv "Most hrvatskih branitelja" predstavlja sve žrtve tijekom povijesnih sukoba na ovim prostorima u obrani svete nam zemlje Hrvatske, a posebno onog zadnjeg – Domovinskog rata. Mislim da je to bio i glavni razlog zbog kojega se složio s tim nazivom.

Baturina nije želio komentirati prvotni prijedlog koji se zaustavio na neslužbenoj inicijativi o imenu Vinka Coce.

– Ona me ne zanima – uzvratio je tek kratko Baturina.

Supruga pokojnog pjevača Janja Coce rekla je kako je uistinu tužna.

– Bilo bi mi drago i smatrala sam da je moj Vinko zaslužio da novi most nosi njegovo ime. To bi mi bila čast, ali kad su drugi odlučili tako, ja ne mogu na to utjecati. Ne znam tko je više promovirao Trogir osim njega. Svaka čast hrvatskim braniteljima. Silno ih poštujem, ali po njima se dosta toga naziva. Ako je već odluka "pala", i moga pokojnog supruga treba se svrstati u branitelje jer je na brojna bojišta u Domovinskom ratu odlazio pjesmom, a ne puškom, što potvrđuje niz dobivenih zahvalnica koje čuvam u vitrini – istaknula je Janja.

Kada je 27. listopada 2013. godine naglo i prerano otišao trogirski slavuj, osebujni tenor Vinko Coce, otpravljajući ga na posljednji počinak na gradskom groblju, okupilo se više od deset tisuća ljudi. Bio je to pogreb kakvog se ni najstariji ne sjećaju u povijesti grada. Dok su emocije bile još svježe i snažne, neki koji o tome odlučuju zaklinjali su se kako je istinska legenda, vrhunski pjevač i veliki čovjek zaslužio da neki objekt ili ulica u Trogiru nosi njegovo ime. No, čini se da su, po onoj narodnoj "vrijeme liječi sve rane", na to zaboravili.

U anketi koju je nedavno provela lokalna radiopostaja o tome bi li se novi most trebao nazivati po Vinku Coci ili "Most hrvatskih branitelja", mišljenja građana bila su podijeljena.

Gradonačelnik Bilić: Službeno je stigao jedan prijedlog

– Grad je službeno dobio prijedlog Hvidre da novi most nosi ime "Most hrvatskih branitelja". Taj prijedlog i onaj da nosi ime po Vinku Coci, po mojemu mišljenju, prihvatljivi su. Samo inicijativa vezana uz Vinka Cocu nije došla službeno do Grada. Na kraju će Vijeće dati konačnu riječ – kazao je gradonačelnik Ante Bilić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 11:58