StoryEditorOCM
DalmacijaSVAĐA OKO KOVČEGA

Navodno blago s 'Re d'Italia' nije otkrio Lorenzo Marović: Dvije grupe ronilaca su se prije njega spustile na olupinu i nisu od toga radile senzaciju. Jer, po zakonu ne smiju!

3. rujna 2018. - 00:55

– Kada će više nadležne institucije reagirati? Poništavaju ronilačke dozvole zbog sitnica, banalnih prekršaja, a kada netko krši odredbe iz Rješenja o dopuštenom ronjenju, nikome ništa.
Pa, dvije grupe ronilaca su se ovog ljeta prije Marovića spustile na olupinu, snimile kovčege u kojima je navodno blago i nisu od toga radile senzaciju. Jer, po zakonu ne smiju! No, tko vas sluša kada zakon poštujete – zatrpao je nas rečenicama Siniša Ižaković, čovjek koji je prvi na otoku Visu oformio ronilački centar, pa ga sada ljuti medijska strka oko, po njemu, nezakonitih radnji i nedopuštene propagande.
Što nam sve potvrđuje i "dokaznim materijalom" u vidu Rješenja, odnosno odobrenja za ronjenje na olupinu broda "Re d'Italia" koji je zaštićen kao kulturno dobro.

Tužio Ministarstvo

Budući da se ne smiruju duhovi oko senzacionalnog otkrića od prije 13 godina, kada je na dubini od 115 metara pronađena olupina talijanskog komandnog broda kojeg je u Viškoj pomorskoj bici daleke 1866. godine potopio austrijski vojni brod.
No, sada je ta olupina u viškom akvatoriju opet tema prijepora, iako nikada nije ni okončana kao povod svađama.
Naime, Lorenzo Marović, vlasnik tvrtke "Manta – ronilački centar Manta" iz Komiže, nakon pronalaska olupine tužio je Ministarstvo kulture odnosno tadašnjeg ministra Jasena Mesića, tvrdeći kako je on prvi zaslužan za to senzacionalno podvodno otkriće, a ne – kako od 2005. godine ministarstvo tvrdi – da je olupina pronađena tijekom hrvatsko-francuskih istraživanja. Sudska trakavica oko toga tko je prvi zaronio do broda na hrvatskim sudovima okončana je u korist "kulturnjaka", no Marović bitku nastavlja na Europskom sudu.
Da bi, eto, sada objavio novu senzaciju – kako je sredinom kolovoza tijekom zarona na "Re d'Italia" snimio kovčege, odnosno brodski sef, najvjerojatnije sa blagom. A kako pronalazač ima pravo na deset posto otkrivene vrijednosti, sada se čeka reakcija nadležnih institucija.
No, čeka se njihov odgovor i u svezi ove tvrdnje Siniše Ižakovića, vlasnika "ISSA diving centra":
– Video materijali potopljenog broda i kovčega nisu smjeli u javnost! To je kršenje zakona. Naime, važno je spomenuti kako su za 2018. godinu od strane Ministarstva kulture – Konzervatorskog odjela u Splitu, izdane tri posebne dozvole za ronjenje na olupini "Re d'Italia". Za mjesec lipanj tvrtki "Lestić d.o.o. – ronilački centar B-24" iz Komiže, vlasnika Veljana Zankija, te za mjesec srpanj-kolovoz mojoj tvrtki "STIGA d.o.o. - ISSA diving center" iz Komiže, a za sredinu kolovoza tvrtki "Manta - ronilački centar Manta" Lorenza Marovića, također iz Komiže. Sva ta tri ronjenja odobrena su posebnim dozvolama i provedena su pod nadzorom ovlaštenog arheologa na mjestu ronjenja.

Strogi nadzor

Pojašnjava nam dalje Ižaković kako je zadatak arheologa-nadzornika bio da kontrolira sve ronioce nakon izrona, te prikupi njihova zapažanja i video materijale i sve to u obliku izvješća dostavi na stručnu obradu izdavatelju dopuštenja, odnosno Ministarstvu kulture.
Samo Rješenje ima deset obvezujućih točaka, pravila ponašanja, s navedenim imenima ronioca i arheologa, te obvezu da u slučaju pronalaska potencijalnih novih kulturnih dobara dojave Konzevatorskom odjelu u Splitu, a ona najvažnija, 9. točka, vezana za ovo pompozno "otkriće blaga", jest da se video materijali ne smiju koristiti u druge svrhe, osim što su ih dužni dostaviti konzervatorima.
– Pa sad vi meni objasnite tko slijedi pravila posebne ronilačke dozvole? U izvješćima i video materijalima s prva dva ronjenja, koja su obavljena prije "Mante", jasno je da su ti kovčezi ili sefovi već primjećeni i snimljeni, te da su se tvrtke "Lestić" i "Stiga" pridržavale uputstva o neobjavljivanju. I jasno je kako je tvrtka "Manta", grubo kršeći ista pravila, objavila video materijale i vijest o otkriću blaga na "Re d' Italia", koje je već otkriveno – niže nam dalje viški ronilac Ižaković, pa prisnažuje:

Zrelo za sankcije

– Mišljenja sam kako se ovakvim postupanjem tvrtke 'Manta' grubo krši Rješenje za ronjenje na olupinu broda "Re d'Italia", te bi se ono moralo strogo sankcionirati. Usporedbe radi, nositeljima posebnih dopuštenja za ronjenje iste su poništene i zbog manjih, banalnih prekršaja. Na primjer, ronilačkim centrima "Anma" iz Visa i "Diver Sport Center" iz Malog Lošinja, kojima je dopuštenje "izbrisano" jer voditelj ronjenja nije bio u moru s grupom ronilaca.
Ljuti se Ižaković zbog ove "predstave" kolege iz Komiže, nepoštivanja propisa i pravilnika, te, naravno, kao i svi čeka reakciju Ministarstva kulture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 02:34