StoryEditorOCM
Dalmacijadobrodošli u 21. stoljeće

Kaštelani i gosti više se neće kupati u fekalijama: kreće se u veliki rat s ilegalnim ispuštanjem u more, evo do kada bi konačno svi građani trebali biti spojeni na kanalizaciju

28. kolovoza 2018. - 18:17
radovi_kastela1-220616.JPG

Svu su složni u jednom – kreće rat s ilegalnim ispuštanjima fekalija u more. Odzvonilo je onima koji su do sada fekalije ispuštali u potoke, a putem njih u more, ali i građanima koji su trenutno spojeni na mješoviti sustav odvodnje.
Na teren uz pojačane nadzore komunalnih redara izlaze uskoro i vodni inspektori.

Zaključak je to današnje konferencije za novinare kojoj su nazočili gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović,direktor Vodovoda i kanalizacije Tomislav Šuta i direktorica Agencije Eko kaštelanski zaljev Tina Runjić-Ćuk.

Grad Kaštela i vodovod uvode red u kanalizacijsku odvodnju: tko se ne spoji na sustav, platit će kaznu 5000 kuna

- Kao što smo obećali prije nekoliko dana, tako smo i učinili. Nakon što se pojavio slučaj ispuštanja fekalija u more, okupili smo sve službe i održali sastanak na tu temu. Donijeli smo zaključak da već kroz mjesec rujan krećemo sa sanacijom područja gdje su se fekalije izlijevale ovoga ljeta, dakle na području Kaštel Kambelovca i Kaštel Gomilice.

Do početka iduće turističke sezone to će biti sanirano i vjerujem da takav problem ubuduće nećemo imati.

Razgovarali smo o izgradnji kompletne vodoopskrbe i kanalizacije na području od Kaštel Sućurca do Kaštel Kambelovca poviše magistrale. Imamo dozvole i svu potrebnu dokumentaciju, a tijekom jeseni će se raspisati natječaj za radove nakon čega krećemo s tim velikim projektom vrijednim gotovo 50 milijuna kuna nakon čega će svi građani s područja Kave, Strabežnika, dijela Gomilice i Kambelovca napokon imati vodu i kanalizaciju – otkrio je gradonačelnik.

- ViK je u suradnji s Gradom Kaštela i Agencijom Eko kaštelanski zaljev odavno sagradio kolektore koji nisu u cjelosti u funkciji, a to najviše dolazi do izražaja u Ulici Karlovo u Kaštel Kambelovcu. Na Gradskom vijeću Kaštela je donesena odluka da se taj problem riješi i da se nekoliko desetaka domaćinstava priključi na odvodnju.

Djelatnici ViK-a su na terenu, a na uplatnicama koje upućujemo građanima svakog mjeseca bit će obavijest o odluci putem koje će biti pozvani da se priključe-kazao je direktor VIK-a Šuta, dok je direktorica Runjić-Ćuk naglasila kako je u tijeku izrada projektne dokumentacije i nabavka rješenja, a svrha je izgraditi kanalizacijski sustav i koristiti ga kao razdjelni tako da fekalne vode idu odvojeno. Gdje do toga nije došlo, pojavljuju se poteškoće i mješovite vode različitim kanalima dolaze do mora - dodala je.

– Poduzimamo sve akcije, posebno na području Kambelovca i Gomilice, a u planu imamo raspisati izvođenje radova u vrijednosti od 6 milijuna kuna, dok ćemo na onim mjestima za koje nemamo projektnu dokumentaciju zbrajati priljeve i na taj način znatno poboljšati stanje. U ostatku Kaštela ćemo napraviti screening situacije u slučaju da postoji još takvih mjesta – poručila je direktorica Agencije Eko kaštelanski zaljev i zaključila kakoće do 2023. godine svi građani Kaštela biti spojeni na kanalizaciju i vodoopskrbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 02:10