StoryEditorOCM
DalmacijaFEŠTA NA JADRU

U Solinu održana jubilarna 'Alka na rici': Sad san je osvojia, a davno predložija!

24. kolovoza 2018. - 23:47
ribarska_vecer9-240818

- Zaista san uzbuđen i čast mi je šta san pobjedija na ovoj jubilarnoj “Alki na Rici” – podilija je s nama trenutke slavlja Solinjanin Ivan Katić Fifa, dugogodišnji član Športsko nautičko-ribolovnog društva “Jadro” koje 15. godinu u centru Solina organizira ovo natjecanje uoči Dana grada i blagdana Male Gospe.

Izlazeći iz brodice prvi mu je u zagrljaj stiga desetomjesečni unuk Ivano, a potom i ostali unuci Roko, Petra i Lana, došli čestitat didu i cili sritni brže-bolje iz njegovih ruku preuzeli pobjednički pehar.

Od ukupno jedanaest natjecatelja koji su vozili dvi utrke, Ivan Katić je u trećoj, u pripetavanju, pogodija još jednu sridu i tako pobjedija Stipu Vučičića za punat. Oba su u dvi utrke imali po pet punata, a Katić je na kraju ukupno zbrojia osam za pobjedu.

- Ne mogu van opisat ovaj osjećaj. Ne samo šta san osvojia ovu petnajstu "Alku na Rici" nego san je prije isto toliko godina i predložija da se održava i sudjelova stalno u njezinoj organizaciji. Prije tri godine bija san u pripetavanju, ali nisan tad uspija…U društvu sam već četrdeset godina, bija san tajnik, blagajnik, ma, “Katica za sve”…Drago mi je i radi mojih kolega iz kluba šta su zdušno navijali, a svi ćemo proslavit uz pečene janjce u društvu u lučici na Jadru – kaziva 62-godišnji Solinjanin koji je primija i čestitke od Dalibora Ninčevića, solinskog gradonačelnika.

Predsjednik društva Tomislav Taraš pohvalija je pritom sve članove koji vridno sudjeluju u organizaciji, među njima i Zlatka Mijića, za timunon brodice, Nikolu Draškovića koji namišta alku, te Dragana Bilandžića koji je najavljiva izlazak alkara na Riku.

Petu godinu u programu sudjeluje i trubač Mirko Boban, član Gradske glazbe "Zvonimir".

- Dosadilo!? Ma, kakvi, ovo je čast! – poručuje mladi glazbenik Mirko, a predsjednik društva je na kraju pozva sve sugrađane na feštu, na ribarsku večer koja je uslijedila.

Ugasila se penta, ali se zato razigrala žera pod gradelama. Prošlo im je tako kroz ruke dvista kila srdela, 60 kila pastrva, dvista kila kruva, trista litara vina i isto toliko pive. I zabava se nastavila uz lutriju i Bomba band isprid Pošte.
Mia Sesartić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:39