StoryEditorOCM
Dalmacija'taman smo ga sredili'

Razgovarali smo s vatrogascima koji su u borbi s požarom izgubili dva vozila: 'Vatra nas je okružila, pokušali smo se probiti do čistine. Morali smo spašavati živu glavu!'

13. kolovoza 2018. - 14:34
Ivo Stanić, Renato Rossi, Krešimir Jozić, vatrogasci DVD-a Split

Najveći požar ovog ljeta – dosad, a nadajmo se da će tako i ostati – napao je u subotu poslijepodne borove šume i makiju iznad Lokve Rogoznice, Medića i Mimica, a izgorjelo je stotinjak hektara šumske površine, nešto voćnjaka i maslinika. Brzom intervencijom gasitelja, kojih se do večeri skupilo 150 iz cijele Splitsko-dalmatinske županije, zračnih snaga i stotinjak pripadnika Interventne postrojbe Hrvatske vojske, vatrena opasnost nije zaprijetila kućama, gusto ispunjenima turistima.

Dan nakon uspješne borbe s ognjem posjetili smo opožareno područje, i da nije punktova s vatrogasnim vozilima i gasiteljima koji će dežurati najmanje do ponedjeljka i velike crne površine koja se uspela do vrhova brda, ne bi se ni reklo da je za vikend zaprijetila katastrofa. Plaže su pune, promet čak nije ni uobičajeno naporan i spor, a teren još uvijek nadlijeće Air Tractor koji polijeva dijelove zgarišta iz kojih se još dimi.

Ljudska nepažnja

Vozimo se uzbrdo do lokacije na kojoj se ipak tijekom požara dogodilo nešto neuobičajeno; vatrogascima domaćeg, omiškog DVD-a koji su se za vrijeme požara zavukli u jedan plameni džep izgorjela su dva navalna vozila, a znajući kako hrvatsko vatrogastvo godinama pati od kroničnog pomanjkanja tehničkih sredstava, iskreno nam je žao, kao da je izgorjelo naše. A i jest naše.

 

– Naši ljudi našli su se u okruženju pokušavajući se probiti do čistine, i kad je bilo jasno da neće uspjeti, postupili su po propisima, napustili su vozila tako da ne ugroze svoje živote. Izgorjelo nam je novije navalno vozilo iz 2007. godine, vrijedno oko tri milijuna kuna, nabavljeno iz programa Vlade, te staro iz 1988. godine koje bi se moglo procijeniti na stotinjak tisuća kuna, ali strašno nam ga je žao jer smo ga taman sredili. Odličan je bio, tip-top – ispričao nam je Višeslav Pešić, zapovjednik DVD-a Omiš, koji je ukratko i opisao stanje na požarištu, koje je u jednom trenutku doista bilo alarmantno:

– Prema našim procjenama, uzrok je ljudska nepažnja, otvoreni plamen ili nešto slično, što će tek utvrditi istraga. Sreća u nesreći je što je puhala tramuntana, koja je vatru gonila od kuća prema brdima, premda je postojala mogućnost i da vjetar okrene, samo neki burin bio bi dovoljan da ode među kuće i to bi onda bilo gadno.

Dobra je okolnost što je na požar naišao jedan fire-bus koji je bio u redovitom izviđanju, a budući da na području Dalmacije nije bilo većih požara, brzo su nam priskočila četiri kanadera i dva Air Tractora, a ti momci čuda rade! O snazi vatre govori i činjenica da je u nekoliko sati izgorjelo oko stotinu hektara površine, većinom zapuštenih terena prekrivenih mladom borovom šumom koja je izniknula nakon velikog požara iz 2000. godine kad je bio veliki požar od Omiša do Vruje. To po ovim vrućinama gori ka ludo, mladi bori, brnistra, smrič, trava...

 

I ovaj put pokazali su se naši vatrogasci vrhunskima, njihova hrabrost i iskustvo su nenadoknadivi, ovo je vrlo strm teren i nije bilo lako gasiti, ali izveli su to profesionalno. Posebno smo zahvalni kolegama iz DVD-ova naše županije, Javnoj vatrogasnoj postrojbi iz Splita, državnim interventnim postrojbama iz Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika, te Hrvatskoj vojsci. Sustav je funkcionirao i nije došlo do većeg zla – objasnio nam je zapovjednik Pešić.

Vatreni Splićani

Do našeg dolaska velikoj većini vatrogasaca koji su se našli na požarištu došla je smjena pa smo zatekli uglavnom friške snage na straži. Ipak, uputili su nas gore u brdo, gdje još ima gasitelja koji su svjedočili požaru. Iz zvučnika nadaleko po pocrnjelom kamenjaru odzvanja "A girl like you", veliki rock hit Edwyna Collinsa iz sredine devedesetih. Baš se nekako ludo uklapa u ambijent koji snažno vonja po gareži i treperi od vrućine.

A muzika, naravno, dopire od Splićana, požarište na ovom punktu nebu pod oblake motre članovi splitskog DVD-a Ivo Stanić, Krešimir Jozić i Renato Rossi. Došli su među prvima, požar je planuo oko 14 sati, oni su bili nešto nakon 15 sati na zapaljenoj strmini. Popeli se, rastegli, ugasili. Nema velikih priča. Pitamo ih gdje su proveli noć.
– U našem najdražem smještaju, hotelu "vedro nebo" – smiju se.

 

Omiški vatrogasci iz robnih zaliha dobili dva zamjenska vozila-cisterne

Dvije vatrogasne cisterne iz robnih zaliha stigle su u ponedjeljak ujutro u Dobrovoljno vatrogasno društvo Omiš kao zamjena za dva vatrogasna vozila koja su izgorjela u prošlotjednom i ujedno najvećem ovogodišnjem požaru u Hrvatskoj, u Lokvi Rogoznici, gdje je izgorjelo sto hektara borove šume i niskog raslinja.

Glavni vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina je prilikom primopredaje rekao da cisterne imaju kapacitet sedam tisuća litara, a Vlada ih je omiškom DVD- u dala na privremeno korištenje.

"Na zamolbu DVD-a Omiš, premijer Andrej Plenković je u subotu navečer donio odluku da se cisterne što hitnije prebace na područje Omiša. Vozila ovdje ostaju do 30. rujna", rekao je Glavina, ali i dodao kako će se nastojati da barem jedno vozilo ostane na trajno korištenje tom DVD- u.

Glavina je također izvijestio da su u ponedjeljak ujutro sa svih požarišta u Splitsko-dalmatinskoj županiji otpustili sve vatrogasne snage te da su na dežurstvu ostali tek omiški vatrogasci.

U Lokvi Rogoznici nigdje nema otvorenog plamena ni izdimljavanja, a požarište je "dobro usidreno", rekao je te izvijestio da je u nedjelju na području županije bilo šest požara od udara groma i paljevine koji su ugašeni zajedničkim protupožarnim snagama s kopna i iz zraka. Požari su bili na Visu, Primorskom Dolcu, Moseću, Dicmu, Novim selima i Radošiću.

Dopremljena vozila iz robnih zaliha do sada su bila u unutrašnjosti Hrvatske, odnosno Osijeku i Đakovačkoj satnici. Hrvatska svake godine nabavlja takvih 10 do 15 vozila, a daju se na upotrebu vatrogasnim društvima, gradovima i općinama, objasnio je Glavina.

Pešić: Omiški vatrogasci zahvalni za cisternu, ali žale za svojim navalim vozilom 

Župana Splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana na brzu reakciju oko nabavke novih vatrogasnih vozila potakli su sami vatrogasci koji su bili tužni jer su u požaru izgubili svoja oba vozila kojima pokrivaju najveći prostor županije.

Predsjednik Vlade u utorak će biti u Divuljama, pa ćemo razgovarati i na nacionalnoj razini kako trajno riješiti problem za dva izgorena vozila. Žao mi je što sam u očima vatrogasaca vidio tugu zbog izgubljenih vozila. To me ponukalo da reagiram, rekao je Boban te zahvalio premijeru Plenkoviću i ministru obrane Damiru Krstičeviću.

Zapovjednik DVD- a Omiš Višeslav Pešić zahvalio je svima što su na privremeno korištenje dobili dva vozila-cisterne, no istaknuo je da su izgorena vozila bila navalna i da su vatrogasci uz njih bili jako vezani, jer su s njima išli na brojne intervencije i uspješno gasili požare iako je jedno vozilo bilo staro 10 godina. 
Vozila ćemo sada opremiti da bi ih mogli koristiti na našem području, rekao je Pešić te dodao kako Grad Omiš pokriva 266 četvornih kilometara i imaju tri DVD-a u kojima su 90 posto vatrogasaca volonteri.

Vatrogasac Rade Juranović, vatrogasac koji se iz subotnjeg požara spasio "u zadnji čas" skokom s vatrogasnog vozila kojeg je zahvatila buktinja, prepričao je da je vatra odjednom prošla iza njih i sa strane te ih okružila.

Nismo imali gdje već spasiti glavu, sve se to dogodilo u 30 sekundi, rekao je Juranović.

Nakon toga, dodao je, otišli smo dalje na teren, gasiti vatru.

(Hina)

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 02:07