StoryEditorOCM
DalmacijaSkuplji od konkurencije

Dalmatinski kamperski bum: sve je više turista koje ne zanimaju apartmani i sobe, najveći rast zabilježen na splitskom području

7. kolovoza 2018. - 10:25

Dalmacija postaje sve privlačnija kampistima pa je na godišnjoj razini, od otvaranja kampova do kraja srpnja, u kampingu četiri županije Dalmacije ostvaren porast broja noćenja koji je veći od onoga na državnoj razini, koji je rastao za 3,5 posto.

U tom razdoblju Splitsko-dalmatinska županija imala je dvostruko veći rast broja kampera od 8,6 posto, Zadarska i Dubrovačko-neretvanska županija imale su po 2,6 posto više gostiju, dok je Šibenska zabilježila lanjske brojeve noćenja u kampovima. Iako je najbrojniji turistički smještaj u cijeloj Dalmaciji i dalje onaj obiteljski u apartmanima, stanovima i kućama za odmor, pa potom brojnošću slijede hoteli, potpuno nepravedno se u drugi plan stavljaju kapaciteti u kampovima koji u četiri dalmatinske županije posljednjih godina rastu i počinju biti značajan sukreator ukupnog turističkog rezultata. I dok je prije desetak godina njihov doprinos turističkom prometu Dalmacije bio gotovo zanemariv, dalmatinski kampovi danas čine trećinu ukupnih kapaciteta u kampovima Hrvatske.

- Kada govorimo o Dalmaciji, treba istaknuti da u kampingu iz godine u godinu ima sve više kvalitetnih kampova i da se isto tako svake godine vrše određene investicije u poboljšanje i obogaćivanje ponude. No, to je posljednjih godina uvjetovalo poskupljenje kamping proizvoda. Tako po analizi cijena od slovenskog portala Avtokampi.si, u 37 dalmatinskih kampova cijene su ove godine u prosjeku povećane za 8,8 posto. Tako prosječna cijena „obiteljskog kampiranja“ iznosi u Dalmaciji 48,10 eura. Usporedbe radi, u Istri je prosječna cijena 53,90 eura, a na Kvarneru 48,60 eura - kaže Adriano Palman, direktor Kamping udruženja Hrvatske (KUH).

U Dalmaciji najveći kapacitet u kampovima ima zadarska regija sa 259 kampova ukupnog kapaciteta 33.532 osoba (13% kamping kapaciteta RH), slijedi Splitsko-dalmatinska županija sa 75 kampova ukupnog kapaciteta 15.502 osoba i Šibenska županija sa 102 kampa kapaciteta 14.368. Najmanji kapacitet u kampovima ima Dubrovačko-neretvanska županija sa 83 kampa kapaciteta 9.487 osoba. Tako dalmatinski kampovi koji su odlično popunjeni ove sezone mogu ugostiti ukupno 72 tisuće gostiju. U KUH-u ističu kako se po pitanju kvalitete kampova u Dalmaciji ističe Zadarska županija koja na svojem području ima čak 11 kampova sa 4 zvjezdice, dok Splitsko-dalmatinska županija takvih kvalitetnih kampova ima 7, Dubrovačka 5, a Šibenska 2.

- Ove godine su za Zadarsku županiju najvažnija tržišta u kampovima - Njemačka, Slovenija i Nizozemska, u Splitsko-dalmatinskoj županiji su najbrojniji Nijemci, Česi i Poljaci, uz Nijemce su za Šibensko-kninsku županiju najvažniji kamping gosti iz Slovenije i Austrije, dok su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji najbrojniji gosti iz Njemačke, Slovenije i Poljske - kaže Palman i naglašava kako se u kampovima najduže zadržavaju gosti u Zadarskoj županiji koji ostaju u prosjeku 7,3 noći, dok se najmanje zadržavaju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, tek 4,7 noći po gostu.

 

No, najveću prosječnu zauzetost imaju kampovi Splitsko-dalmatinske županije koji su puni 72,8 dana godišnje, a najnižu godišnju popunjenost kampova od 52,8 dana ima Dubrovačko-neretvanska županija. Cijene u hrvatskim kampovima su, inače, veće za oko 5 eura nego u drugim europskim konkurentskim zemljama, pokazala je analiza cijena kampova Europe napravljena od njemačkog ADAC-a. Tako dvije odrasle osobe s desetogodišnjim djetetom plaćaju u prosjeku 35,50 eura za noćenje u europskom kampu u glavnoj ljetnoj sezoni 2018. U Hrvatskoj je ta cijena 40,92 eura i time je Hrvatska na petom mjestu po skupoći kampiranja. Po toj istoj analizi ADAC-a, kampirati je ipak još skuplje u Švicarskoj, Italiji, Danskoj i Nizozemskoj.

 

Cijene noćenja za obitelj s djetetom:
1. Švicarska: 46,78 eura
2. Italija: 46,35 eura
3. Danska: 41,32 eura
4. Nizozemska: 40,94 eura
5. Hrvatska: 40,92 eura
6. Španjolska: 39,94 eura
7. Francuska: 36,55 eura
8. Austrija: 34,31 euro
9. Švedska: 31,11 eura
10. Njemačka: 29,13 eura

Čime raspolažemo?


U Hrvatskoj danas posluju 704 kampa ukupnog smještajnog kapaciteta od 252.926 osoba. U sklopu tog broja, oko 284 objekta su srednji i veliki kampovi (koji pokrivaju 96% ukupnog smještajnog kapaciteta), a 420 objekata predstavljaju mali, često obiteljski kampovi (s tek 4,4% smještajnog kapaciteta). Četiri dalmatinske županije imaju 334 kampa ukupnih kapaciteta 72.886 osoba.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:43