StoryEditorOCM
DalmacijaKrivac nepoznat

Sanirane naftne mrlje u Kaštelanskom zaljevu, vatrogasci imali pune ruke posla

6. kolovoza 2018. - 21:31

U potpunosti su sanirane naftne mrlje u Kaštelanskom zaljevu zbog kojih su lokalni vatrogasci minulog vikenda imali pune ruke posla.

Naime, tijekom cijelog jučerašnjeg dana sanirali su naftne mrlje na moru, i to na području istočnog dijela Kaštel Gomilice, a tijekom popodneva i na području Kambelovca i Lukšića.

– U nedjelju oko 7 sati dobili smo dojavu o pojavi naftne mrlje u neposrednoj blizini plaže Kamp u Kaštel Gomilici. Izišli smo odmah na teren te postavili apsorbirajuće brane, a površinu tretirali adekvatnim sredstvima – kratko je kazao kaštelanski vatrogasni zapovjednik Milivoj Taslak, naglasivši da ne može utvrditi odakle je i kako naftna mrlja stigla na ovo područje.

Unatoč tome, može se pretpostaviti da je nafta ispuštena s nekog od plovila koji se kreću Kaštelanskim zaljevom, a odakle je stigla, nisu znali ni u obližnjoj Marini Kaštela, gdje se također bore da mrlja ne uđe na područje marine.

Dok su vatrogasne snage iz Kaštel Gomilice koje su zadužene za sanaciju onečišćenja mora sanirale područje Gomilice, tijekom popodnevnih sati od građana je stigla informacija da se nafta pojavila i na području Kambelovca i Lukšića.

Ponovno su se aktivirali vatrogasci obučeni za tu vrstu djelovanja, angažirani su policijski službenici koji su već tijekom jutra obavili očevid, a na terenu je bio i kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović.

O cijelom slučaju upoznati su i u splitskoj Lučkoj kapetaniji, odakle se doznalo kako se u Kaštel Kambelovac i Kaštel Lukšić nije proširila naftna mrlja iz Kaštel Gomilice, nego se radi o drugoj naftnoj mrlji koju su struje s nekoliko sati "zakašnjenja" donijele prema obali.

Prema činjenicama da su se prvi neugodni mirisi nafte osjetili oko ponoći, vrijeme kada se nafta pojavila na morskoj površini i kako se kretala te trenutačno stanje, moglo bi se se zaključiti da je nafta ispuštena iz nekog većeg broda koji se u subotu navečer nalazio u Kaštelanskom zaljevu.

U neslužbenim razgovorima s nadležnima svi su se složili kako se tehnički problemi koji dovode do ovakvih situacija mogu dogoditi, iako ih na vrijeme treba ukloniti, no kada se ipak nešto ovako dogodi, posada je o tome trebala odmah obavijestiti nadležne koji bi poduzeli potrebne korake i spriječili širenje naftne mrlje i počinjenu štetu.

Ako se otkrije krivac, a svi se nadaju da hoće, čekaju ga drakonske kazne, no one neće puno pomoći u saniranju štete, posebno za zdravlje biosustava u Kaštelanskom zaljevu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:52