StoryEditorOCM
Dalmacijavrhunska uvertira za alku

Ivo Zorica pobjednik 303. Čoje, u dramatičnoj završnici pobijedio prvog rođaka; Mladi alkar već ima riznicu trofeja, radi u banci, nedavno je postao otac...

Piše Toni PaštarNikola Vilić/Hanza media
4. kolovoza 2018. - 23:29

Pobjednik 303. Čoje je alkar Ivo Zorica iz Hrvaca, 35-godišnji službenik u sinjskoj poslovnici PBZ-a. Tako je poslije 303. Bare i 303. Čoja otišla u riznicu alkarske obitelji Zorica, ponovno poslije pripetavanja.

Ivo Zorica pobijedio je sa skorom od devet punata. Na koplje pobjednika alkarski vojvoda Boško Ramljak privezao je 311 centimetara crvene čoje, znamen pobjede.

Osvojio je za sebe i svoga alkarskog momka Franu Vučemila iz Sinja, zaposlenika tvrtke "Spandau", srebrnu plaketu Alke, a pobjedniku je pripala i novčana nagrada Viteškog alkarskog društva od 20 tisuća kuna.

Zorica je debitirao je u alkarskoj povorci 2000. godine kao pratitelj barjaka, a od 2002. godine je alkar kopljanik. Oženjen je Monikom koja mu je nedavno rodila sina. U riznici trofeja do sada već ima jednu Čoju, a pobijedio je i na tri natjecanja za Baru. Jaše na konju Markus, vlasništvo KK Vreba iz Hrvaca.

Natjecanje za Čoju održano je pred oko sedam tisuća gledatelja, a u svečanoj loži uz domaćine iz uprave VAD-a predvođene predsjednikom dr. Stipom Jukićem i gradonačelnicom Kristinom Križanac bili su čelnici alkarskih gradova i općina, Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara, predstavnici Đakova, Barbana, povijesnih postrojbi koje su prodefilirale Sinjem, zapovjednik inženjerijske bojne gardijske motorizirane brigade bojnik Dražen Mazalin, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata i drugi.

U prvoj trci alkari su vrhunski gađali alkarsku metu. Pogodili su ukupno 30 punata pri čemu pet puta "u sridu". U drugoj trci pogodili su 24 punta. Uoči treće trke nebo se smrklo, a na samom početku krenule su prve kapi kiše koja je sve više pojačavala.

Vojvoda Ramljak u dogovoru s Časnim sudom odlučio je da pet alkara koji nemaju izgleda pobijediti u trećoj trci ne sudjeluju. Unatoč stalnoj kiši nije manjkalo uzbuđenja.

Alkari Josip Čačija, Ivo Zorica i Ante Zorica poslije treće trke imali su po sedam punata pa je vojvoda Ramljak zapovjedio pripetavanje do kraja. Josip Čačija startao je prvi i promašio.

Ivo Zorica je pogodio "u dva". Tada se priželjkivalo da Ante Zorica također pogodi "u dva" i tako još više dramatizira završnicu. Njegovo koplje je, međutim, pogodilo "u jedan" pa je pobjednik Čoje postao njegov prvi rođak Ivo.

Unatoč kišnoj završnici, 303. Čoja bila je vrhunska uvertira 303. Sinjske alke koja će se održati ove nedjelje s početkom u 16,30 sati. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 19:43