StoryEditorOCM
Dalmacija303. svečanosti

Ante Zorica nakon pripetavanja osvojio Baru, sinjska gradonačelnica bosa šetala alkarskim trkalištem

3. kolovoza 2018. - 22:43

Prvi trofej 303. alkarskih svečanosti, dva metra zelenog sukna, na svom koplju ponio je alkar Ante Zorica iz Hrvaca. On je pobjedio u natjecanju za Baru i to poslije pripetavanja s alkarima Alenom Filipovićem Grčićem i Kristijanom Bikićem.

Privezujući mu na koplje zeleno sukno alkarski vojvoda Boško Ramljak čestitao je Zorici i pozvao ga da znamen pobjede pronese ulicama slobodarskog Sinja i svojih Hrvaca. Alkar Ante Zorica najtrofejniji je sudionik 303. alkarskih svečanosti.

Ovaj 34-ogodišnji upravni pravnik iz poznate alkarske obitelji Zorica iz Hrvaca, profesionalno na dužnosti ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa Sinj, u alkarskoj povorci debitirao je 2005. godine, a od 2008. godine je kopljanik. U riznici trofeja ima tri slavodobitnička plamenca Sinjske alke i plamenac Svečane Sinjske alke održane prošle godine u Vukovaru. Oženjen je i ponosni je otac nedavno rođene djevojčice.

Pobjedom na Bari Zorica je za sebe i svoga alkarskog momka Ivicu Marića, umirovljenog časnika HV iz Suhača, osvojio srebrnu plaketu Alke. Pripada mu i novčana nagrada Viteškog alkarskog društva od 20 tisuća kuna. Do pobjede je došao jašući na kobili Szepesgenu, vlasništvo KK "Vreba" iz Hrvaca.

Natjecanje za Baru održano je pred oko 5.000 gledatelja. U svečanoj loži bili su čelnici grada Sinja i cetinskog kraja te Viteškog alkarskog društva predvođeni sinjskom gradonačelnicom Kristinom Križanac i predsjednikom VAD-a dr. Stipom Jukićem.

Zapaženo je da je Križanac stazom alkarskog trkališta na putu do svečane lože hodala bosa držeći u ruci štikle koje je izula jer su propadale u pijesak.

Rezultati gađanja alkara na Bari bili su solidni. U prvoj trci pogodili su 23 punta, u drugoj 28 i u trećoj 27 punata. Ukupno su pogodili čak 11 puta "u sridu", a bila su svega 4 promašaja u dva pogotka "u ništa". Poslije treće trke alkari Alen Filipović Grčić, Kristijan Bikić i Ante Zorica imali su po 7 punata pa je vojvoda Ramljak zapovjedio da se pripetavaju do kraja.

Prvi je startao Filipović Grčić i pogodio "u jedan". Reprizirao ga je Kristijan Bikić. Treći je sa starta krenuo Ante Zorica. Njegovo koplje pogodilo je "u dva" pa je 303. Bara dobila svog pobjednika. Ove subote s početkom u 17,30 sati održat će se natjecanje za 303. Čoju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 14:40