StoryEditorOCM
Dalmacijakoja dobra ideja!

Malo mjesto na Makarskoj rivijeri ima jedinstvenu novost u turističkoj ponudi: Vrlo je popularna, oduševljeni smo!

Piše JL
25. srpnja 2018. - 18:50
plazna_biblioteka6-040718

Općina Gradac, smještena na samom kraju Makarske rivijere, otvorila je najveću plažnu knjižnicu u našoj zemlji.

Nalazi se na plaži u centru Gradca i namijenjena je turistima, koji u njoj mogu pronaći i posuditi knjige na danskom, norveškom, švedskom, engleskom, njemačkom, češkom, slovačkom, poljskom, talijanskom te hrvatskom jeziku. Riječ je o beletristici, laganim naslovima za plažu te nekoliko naslova vezanih uz povijest rivijere na kojoj odmaraju, a turisti mogu knjige uzeti u bilo koje doba dana i noći, piše Jutarnji list.

Knjižnica je, naime, stalno otvorena. Ima vlastito napajanje preko solara na krovu kućice pa nije nikakav problem u pola noći uključiti svjetlo i pronaći zanimljiv naslov. Dok se bira knjiga, u kućici se može priključiti mobitel na punjenje jer se tamo nalazi USB ulaz.

- Nemamo nikakva pravila: knjiga se može posuditi, zamijeniti nekom novom, ostaviti neka svoja... Knjižnicu smo otvorili prije malo više od mjesec dana i otada redovito provjeravamo stanje. Vidimo da je knjižnica popularna jer se naslovi stalno mijenjaju, s obzirom na to da naši turisti ostavljaju svoje knjige.

Oduševljava nas to i drago nam je da na ovaj način možemo poboljšati turističku ponudu mjesta - kaže Davor Andrijašević, direktor Turističke zajednice Općine Gradac, koji je pokrenuo projekt i dodaje kako mu je bilo jako važno da kućica bude ekološka i samoodrživa, prigodno oslikana i da služi kao mjesto razmjene knjiga.

Knjižnica je pod kontrolom Općinske knjižnice “Hrvatska sloga”, koja je samo 50-ak metara udaljena od svoje plažne podružnice. Oni su prikupili stotinjak knjiga, koje su smještene u kućicu izrađenu posebno za tu namjenu. Redovito provjeravaju stanje, a planiraju dodati još naslova, kako bi ponuda bila još bolja.

- S roditeljima smo u Gradcu već tjedan dana i redovito dolazimo do knjižnice na plaži jer ima dosta naslova na skandinavskim jezicima. Nismo ni u snu očekivali biblioteku na plaži i to nam je super - kažu mladi Šveđani Karoline i Kristoffer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 11:53