StoryEditorOCM
DalmacijaSERVIRANA PRIČA

Ćevapi ipak gube bitku u Dalmaciji: napravili smo đir po restoranima, provjerili što se sve fino jede i kakve su cijene

Piše Nina Glučina
19. srpnja 2018. - 21:47

Makarska godinama živi od turizma i gastronomska ponuda je jedna od stvari koje ju čini prepoznatljivom među ostalim turističkim destinacijama. Vrhunske riblje i mesne restorane, streetfoodove, konobe i plažne restorane moguće je pronaći na svakom koraku, neki bi čak rekli da ih ima i previše. No, većina ih je u svako doba dana puna, tako da očito ima potražnje za njima.

Napravili smo đir po makarskim restoranima i saznali kolike su cijene najpopularnijih jela poput bifteka, rižota, tjestenina, oborite ribe, lignji i ćevapa te piletine. Menije smo prolistali u boljim i kvalitetnijim restoranima i u sezonskim objektima koji na prvu nisu toliko primamljivi.

U restoranu "Peškera" na gradskoj plaži koji ima dugogodišnju tradiciju i koji je popularan među strancima i domaćima, na meniju koji je izvješen na šetnici ispred ulaza stoji da je rižot s plodovima mora 75 kuna, crni rižot 80 kuna, ćevapi 60 kuna, biftek 150 kuna, a ramstek 130 kuna.

Lubini, odnosno orade su im 135 kuna, dok je šampjer 145 kuna. "Peškera" je poznata i po dnevnim menijima u kojima možete za 70 kuna pojesti juhu, bosanski lonac ili bečki šnicel, odnosno goveđi odrezak te salatu.

Za 80 kuna dobijete juhu i salatu u kombinaciji sa šnicelom, pilećim fileom, lignjama na žaru, srdelama te brujetom s purom, a za 90 kuna od glavnih menija birate između lista, lubina, mola, trlje i tune.

Cijene su uvijek iste i za domaće i za strance, a za 100 kuna možete u specijalnoj ponudi naručiti i riblji festival koji podrazumijeva platu sa škampima, ribom i drugim ribljim delikatesama.

U restoran "Decima" najčešće ulaze turisti koji žele nešto "nabrzaka" pojesti. Lignje sa žara su im 90 kuna, ćevapčići 55 kuna, crni rižot 55 kuna, komarča s blitvom 65 kuna, škampi na buzaru 110 kuna, a miješano meso 80 kuna. T-bone steak im je 180 kuna, a od mesa u ponudi su im zastupljenije pljeskavice, bečki odrezak i steak u umaku nego bifteci i ramsteci. Sezonskog je karaktera, tu slabo zalaze domaći, ali su im zato cijene vrlo pristupačne pa su često odredište turista.

U potražnji za malo elitnijim restoranom pronašli smo riblji i mesni restoran "Riva" koji se, kao i "Decima", nalazi u samom centru grada. "Riva" u ponudi nema pljeskavice i ćevape, a najjeftinije meso im je hrskava piletina u cornfleksu koja dođe 95 kuna.

Biftek s prilogom im je 180 kuna, zeleni rezanci s kozicama i umakom 95 kuna, svježi zubatac 500 kuna kilogram, rižot od škampi 90 kuna, tuna steak 140 kuna, a kilogram linji sa žara 450 kuna. Srdele i drugu sitniju ribu ne drže, a iz restorana nam kažu da su im cijene jednake za sve.

Nema razlike za domaće i strance, sve je onako kako je u meniju. Češće im zalaze turisti nego Makarani jer i oni rade samo sezonski od Uskrsa do kraja sezone, a zimi za domaće rade svečane ručkove za krizme, krštenja, a ponekad i vjenčanja.

Popularan među domaćima i strancima je već nekoliko godina restoran "Arta Larga by Gastrodiva" u Kalelargi u kojemu na meniju imaju biftek i ramstek, ali najpozntiji su ipak po modernim mediteranskim jelima koje pripremaju uz svježe namirnice nabavljene od lokalnih OPG-ovaca i ribara.

Svakog tjedna mjenjaju meni tako da ostave nekoliko standardnih jela i pokoje najpopularnije od tjedna prije, a ostale mijenjaju po inspiraciji chefova.

Ispred ulaznih vrata svakog dana ima i tabla s marendama na kojima bude pašticade po 60 kuna, crne tjesteine s plodovima mora za 50 kuna, gulaš s hobotnicom za 60 kuna, zapečene njoke s dimljenim lososom koje možete pojesti za 60 kuna isto kao i brujet s palentom.

Standardno pripremljene lignje, ćevape i svinjeće kotlete te komarču ili lubine nemaju, ali zato isprobavaju nove načine pripreme tradicionalne kuhinje koji se većini sviđaju. Cijene su iste za domaće i strance, nema razlike prilikom naplaćivanja računa, a marende su isto tako dostupne svima i to po vrlo povoljnim cijenama te normalnim porcijama.

Ovo je, naravno, bio samo nasumični izbor nekoliko restorana, no cijene na jelovnicima uglavnom ne odstupaju, kao ni ponuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 21:27