StoryEditorOCM
Dalmacijaradile motorne pile

Borovina oko najljepše plaže u Dalmaciji 'platila' zbog širenja kafića: mještani ogorčeni, nadležni ne vide u čemu je problem!?

18. srpnja 2018. - 17:36
NOV270803ZLATNIRAT1

Uznemireni stanovnici Bola na Braču jučer su nam se obratili otvorenim negodovanjem jer su posječeni borovi u šumici koja se nalazi neposredno uz plažu Zlatni rat, za mnoge najpoznatiju na Jadranu.

Kako su nam kazali, riječ je o četiri bora koja su, prema njihovim saznanjima, posječena kako bi se na njihova mjesta postavili novi ugostiteljski objekti.

– Strahujemo da se tu nešto ilegalno radi, možete li provjeriti? – zavapili su mještani glavnog bračkog turističkog središta, nadovezujući se na priču oko zaštite pomorskog dobra i koncesije za Zlatni rat koja još nije zaključena, uz napomenu da popularnim kupalištem i okolnom zonom i dalje upravlja komunalna tvrtka "Grabov rat".

Kontaktirali smo i bolske ekoaktiviste, ali nam nisu mogli ponuditi službene odgovore niti istupiti u javnost dok "ne dobiju nalaze inspekcija i ostalih nadležnih tijela". Daljnjim tragom, o piljenju borova radi širenja kafića upitali smo i općinskog načelnika Tihomira Marinkovića.

– Sve radimo prema projektu i jedini nam je cilj raditi prema projektu – odgovorio nam je prvi čovjek Bola, te dodao:

– Na tom prostoru postavili smo plato za nove ugostiteljske kućice. Male objekte koji su stari petnaestak godina želimo zamijeniti novima. Dosadašnje kućice nemaju potrebnu dokumentaciju za sustav ujednačavanja tipskih kontejnera. Cilj nam je poboljšati izgled tog prostora kako bi se kućice ujednačile i da sve ljepše izgleda. One su u fazi dopreme i montaže.

Prema Marinkovićevim riječima, borovi su smetali za postavljanje kućica, ali su uklonjena baš ona stabla koja su ujedno bila opasna za prolaznike.

– Ako želimo realno sagledati, većina je bila nakrivljena i više od 35 stupnjeva i osušena, a na tom su području ionako bila gusto zasađena, ne ruši se neka biološka ravnoteža. Bio sam jutros na terenu i sve sam fotografirao, mogu vam to poslati – zaključio je načelnik, ali do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili obećane fotografije iz "općinskog objektiva".

No, dio građana ne dijele takvo Marinkovićevo mišljenje navodeći kako je šumica uz poznatu plažu stara i više od 60 godina, te je kao takva zaštitni znak Zlatnoga rata. Kritičari sječe borova smatraju kako bi se sve trebalo poduzimati znatno pažljivije i u dogovoru sa strukom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 12:09