StoryEditorOCM
Dalmacijadevastacija prirode

Hrvatske vode zatrpale izvorišta u Imotskoj krajini, narod se digao na noge: U svijetu se vode ratovi zbog vode, a mi svoje izvore betoniramo!

18. srpnja 2018. - 19:46
Radovi su do daljnjega obustavljeni

Odavno neki zahvati Hrvatskih voda na području Imotske krajine nisu izazvali toliko bure i negodovanja kao radovi na zaštiti izvorišta Dovice u Vinjanima Donjim kod Imotskog.

U naše dopisništvo dolazile su i prije primjedbe imotskih poljoprivrednika na zahvate Hrvatskih voda na širem području Imotskog polja, od zatrpavanja starih do izgradnje novih vodonatapnih kanala. O tome smo i pisali, ali nikada nismo uspjeli dobiti konkretne odgovore iz Hrvatskih voda, jednostavno zbog njihove hijerarhije u komunikaciji s medijima. I upravo ta netransparentnost pokazala je, čini se, svoj puni profil na radovima u Vinjanima Donjim.

No, krenimo redom. Hrvatske vode, odnosno njihova operativa u Imotskom, započeli su prije nekoliko dana radove na uređenju vodotoka Dovice. To su prirodna vrela odmah ispod kuća u zaseoku Škeve. Iz tih izvora izlazila je i autohtona riba gaovica, mještani su tu desetljećima koristili vodu. I sada nakon radova Hrvatskih voda, pravi bunt. Bili smo na prosvjedu mještana zaseoka.

– Izvorišta su od pamtivijeka. Dva izvora od nekoliko izvora su zatrpani. Ovdje se sada gradi neki podest koji nema veze sa zaštitom izvorišta. Grade se betonski zidovi. Pa kuda će gaovica proći. Mi nismo protiv zaštite izvorišta, mi smo protiv betonizacije i devastacije prirode. Ne može se u betonu riba mrijestiti. Voda je zlato, ratovi se zbog nje vode, a mi u Vinjanima zatrpavamo izvore bistre i čiste vode. I zato prosvjedujemo. Nažalost, ne rade to samo kod nas, nego i na Bililu i na ostalim dijelovima Imotskog polja – riječi su Nedjeljka Škeve, vijećnika Gradskog vijeća, koji se obratio novinarima nakon mirnog prosvjeda.

Na teren je odmah izišao i gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić te, vidjevši radove i ogorčenje mještana, zatražio hitan sastanak s čelnim ljudima Hrvatskih voda iz Splita. Na temu radova bilo je riječi i na sjednici Gradskog vijeća. Taj sastanak održan je u četvrtak u Imotskom, na kojemu su, osim domaćina, bili i Zlatko Ževrnja, zamjenik direktora Vodnogospodarskog odjela Hrvatskih voda, Damir Radović, voditelj službe Zaštite od štetnog djelovanja voda, te Nedjeljko Župić, voditelj službe Hrvatskih voda iz Imotskog.

– Dogovorili smo nekoliko smjernica, a to su da Hrvatske vode zaustave odmah radove na neko vrijeme, zatim da sagledamo još jednom detaljno projekt za zaštitu izvorišta, usuglasimo struku i zahtjeve mještana i mislim da ćemo to uspjeti – riječi su gradonačelnika Imotskog.

– Naprotiv, mi ne devastiramo, nego zaštićujemo izvore, i demantiram izjave mještana kako uništavamo izvorišta. Mi vrela ne diramo i ne smijemo ih dirati – bile su prve riječi ing. Nedjeljka Župića, koji je na "meti" mještana.

Na pitanje kako svi mještani tvrde da su vrela zatrpana, Župić odgovara kako su ti koji daju izjave nedobronamjerni i ne znaju kako je to zamišljeno i imaju krivu predodžbu.

– Stvar je sada dogovora. Tražit ćemo suglasnost Grada da to rješenje prihvati – veli Župić.

Na pitanje zašto se svi dogovori i projekti nisu usuglasili s Gradom prije samih radova, Župić je izjavio kako nisu imali ni vremena ni prostora, te da su trebali nešto i improvizirati.

Upravo riječ "improvizirati", kako tvrde mještani, daje im za pravo da sumnjaju kako su radovi nestručni, nepripremljeni i da se rade "na svoju ruku".

I ono najvažnije sa sastanka u Imotskom jest zajednička izjava sudionika da su se svi radovi, od samog projekta do postavljanja betona, klesanog kamena, trebali obavljati transparentno, a to znači da je trebao biti konzultiran Grad Imotski, a i mještani.
Nakon svega što smo čuli i vidjeli oko projekta zaštite izvorišta Dovice, ali i doznali nakon sastanka, možemo zaključiti da će oko toga projekta još biti itekakvih polemika i usuglašavanja.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:13