StoryEditorOCM
Dalmacijavelika investicija

Andabak u Bolu radi novi luksuzni hotel s više od 450 soba: pogledajte kako će izgledati velebno zdanje koje će pitku vodu za goste izvlačiti iz mora

13. srpnja 2018. - 13:01
Simulacija novog hotela

Na mjestu gdje je davne 1976. godine izgrađen današnji hotel "Borak" u Bolu koji posluje u sklopu tvrtke "Zlatni rat" unutar grupacije Bluesun hoteli, uskoro bi trebao niknuti novi lukusuzni hotel s pet zvjezdica.

Bit će to prvi "TUI Magic Life" u Hrvatskoj, ponudom usmjeren na obiteljski turizam. Sa svojih novih 456 soba, luksuzni hotel imat će i 16 smještajnih jedinica za osoblje koje će biti na sjevernoj strani hotela. Kako bi novi hotel "Borak", koji će biti okosnica novoplanirane turističke ponude pratio i zadovoljavao potrebe tržišta, umjesto rekonstrukcije postojećeg objekta, investitor se odlučio na izgradnju novoga koji će se glavninom svog volumena smjestiti na poziciju današnje zgrade hotela "Borak", pri čemu će najviša točka sadašnjeg hotela "Borak" biti ujedno i najviša kota novog hotela, kažu u Bluesun hotelima.

 


- U tijeku je prikupljanje potrebne dokumentacije kako bi se s radovima moglo krenuti početkom 2019. godine. Ako bude sve išlo planiranom dinamikom, a ukupna vrijednost ove investicije je oko 55 milijuna eura, hotel bi prve goste mogao primiti u sezoni 2020. godine - kazao je za Slobodnu Dalmaciju Jako Andabak, većinski vlasnik Bluesun hotela.

Bit će to prva veća hotelska gradnja u priobalju Bola nakon nekoliko desetljeća jer se investitor odlučio revitalizirati kompletnu zonu u ugostiteljsko-turističkom smislu te podignuti standard ponude i usluge na najviši nivo od pet zvjezdica. Za potrebe kompleksa Bluesun, kao i novog hotela, predviđa se izvedba sustava desalinizacije za sve postojeće i buduće potrošače pitke sanitarne vode, čime će se osigurati sigurna opskrba pitkom vodom i znatno poboljšati dosadašnja vodoopskrba Bola, ali i odvodnja drenažnim blokovima kao ekološki najprihvatljivijma - kažu investitori.

 

 


Zelene površine zauzimat će više od 40 posto ukupne površine zone, a predviđena je izgradnja nove trafostanice i agregata koji će osigurati autonomiju cijelog hotela za 12 sati. U novi hotel implementirat će se sustav pametnih soba i podići stupanj energetske učinkovitosti objekta, pa u Bluesun hotelima kažu da projekt budućeg hotela predstavlja najzeleniji hotel u široj regiji.

Budući "Borak" imat će pet grijanih zatvorenih i otvorenih bazena na oko dvije tisuće metara četvornih, a planira se zapošljavanje još 200 ljudi u njemu. Inače, kredit za izgradnju novog hotela osigurat će više banaka, a kao garancija će se koristiti partnerski ugovor s TUI grupacijom koja će jamčiti 80-postotnu popunjenost tijekom 190 dana sezone, što je 40 dana duže nego danas.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 23:49