StoryEditorOCM
DalmacijaMještani zbunjeni

Čuli ste za bosanske piramide, ali ovo što se pojavilo na Biokovu još je luđe: misteriozni simbol osvanuo na 1000 metara visine, evo što kažu stručnjaci

Piše Andrea Topić/Makarska kronika
4. srpnja 2018. - 23:20

Ne zna se kako su izgrađene egipatske piramide. Što zapravo znače hijeroglifi? Nemamo pojma. Osim Osmanagića, rijetki će reći da su piramide u Visokom prave. Mi ne znamo kamo idu duše mačaka. Pojma, zapravo, nemamo kako je preminuo faraon Tutankamon. I nitko ne opovrgava da stari Egipćani stižu s Biokova. Možda su oni baš preci današnjih stanovnika Makarske rivijere.

Od davnina se za biokovske vrtače vežu mitovi i legende, ponajviše o vilama i vukojarcima nalik Anubisima, o kojima će vam starosjedioci iz zaseoka u podnožju planine slikovito i uvjereno pričati da su stvarni. Pa ako uzmemo to u obzir i dodamo kako je sve vezano za drevni Egipat uglavnom nedokazivo, zašto petmetarski simbol besmrtnosti u hijeroglifima, pismu starijem 3000 godina od Krista, ne bi bio legitiman dio Biokova?

Biokovski Ankh postavljen je na oko tisuću metara nadmorske visine. Mističnog i glomaznog fotografiraju ga planinari.
A kako se mi ne bi bavili nagađanjem je li ovo djelo ljudskih ruku ili ga potpisuje osobno Ra, bog sunca, prepustili smo presudu stručnjacima.

Semir Osmanagić, nezavisni istraživač čije ime vam je poznato kada se spomene fenomen bosanskih piramida, gigantsku formaciju udaljenu tri kilometra od restorana "Vrata Biokova" smatra vrijednom pažnje.

– Ova kamena skulptura interesantan je primjer podsjećanja na simbole prošlosti. Bilo bi dobro izmjeriti proizvodi li izbor kamena i lokacije energetske fenomene koji mogu biti blagotvorni – pita se Osmanagić, koji zna da slični artefakti nisu iznenađenje na Balkanu.

– Na tlu današnje Hrvatske, egipatska kultura popularizirana je osvajanjima antičkog Rima. U Dalmaciji i Istri moglo se prije dvije tisuće godina naći mnoštvo artefakata i arhitektonskih utjecaja – tvrdi istraživač, svjestan da je u našim krajevima simbol i dandanas masivno korišten.

– Njegovo značenje nikad se nije mijenjalo. Osim dugovječnosti, Ankh se povezuje i odnosom materijalnog i nematerijalnog svijeta. Upotrebljavali su ga totalitarni i demokratski režimi, duhovne zajednice i megalitne kulture, pa sve do današnjih tattoo majstora – upućen je Osmanagić.

Osim stručnjaka za bosanske piramide, i dr. Mladen Tomorad, istaknuti profesor s Hrvatskih studija zagrebačkog sveučilišta, točnije Odjela za povijest, iznenađen je pojavom instalacije.

– Zašto je netko napravio simbol Ankha na Biokovu teško je reći, no moram priznati da je ovo prvi takav slučaj za koji sam čuo bilo gdje u svijetu. Vjerojatno je riječ o modernoj instalaciji. Sigurno nije napravljen u antici – zaključuje Tomorad koji povezuje pojavu biokovskog Ankha s "gamerima".

– I udruženja igrača strategija kao što je "World Of Warcraft", nazivaju se "Ankh", što ukazuje na činjenicu da je ovdje riječ o modernoj fascinaciji. A egiptologija je u Hrvatskoj postala prilično zanimljiva u proteklih desetak godina – naglašava Tomorad.
A da ima i onih koji nisu iznenađeni pojavom egipatskog križa, potvrdili su djelatnici Javne ustanove Park prirode Biokovo. I prije je, kažu nam, bilo neobičnih prikaza po vračama iznad oblaka.

– Znamo za postavljenu instalaciju. Prije ovog znaka na istome mjestu i od istog kamenja bio je natpis Frane i Ivana – javljaju nam iz Parka i zaključuju:

– Radi se o docu u privatnom vlasništvu, na kojem posjetitelji vjerojatno izražavaju kreativnost.

Eto – misterij je možda riješen. Iako, kako kaže Osmanagić, treba vidjeti ima li instalacija energetskih blagodati, ono što je dokazano jest da govorimo o umjetničkom podvigu na najvišoj nadmorskoj visini ikad zabilježenom u ovim krajevima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 08:22