StoryEditorOCM
Dalmacijaburno na sjednici

Sinj će svojim osnovcima osim udžbenika darovati i besplatne radne bilježnice, a možda i tehnički pribor

4. srpnja 2018. - 14:38

Sinjskim vijećnicima trebalo je "samo" sat i 45 minuta da bi utvrdili dnevni red sjednice i počeli s radom.

Za to su najzaslužniji Mostovi lokalni zastupnici, koji uporno zahtijevaju odgovore vezane uz u međuvremenu poništeni javni natječaj za izbora izvođača radova za izgradnju zatvorene jahaonice iz EU-ova projekta "Sinj u sridu", za koji je iz fondova odobreno nepovratnih 58 milijuna kuna. Vijećnik Miro Bulj zatražio je na početku zasjedanja polusatnu stanku, a zahtjev je obrazložio nedobivanjem odgovora od gradske izvršne vlasti o tom nadmetanju.

Sinj ostaje bez europskih milijuna: gradske vlasti debelo kasne s važnim projektom, a vjerojatno će morati plaćati i penale!

– Daju nam se dezinformacije, omalovažava se nas vijećnike i Gradsko vijeće, taji se istina o pokušaju oštećivanja Grada za 10 milijuna kuna – kazao je Bulj.

Mostovac Joško Kontić istaknuo je kako su "u više navrata pitali tko je predložio promjenu kriterija cijene tijekom postupka javne nabave, što je utjecalo na to da se izabere najskuplja ponuda, ali nisu dobili odgovor".

– Rečeno nam je da se postupilo po uputama Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU). Došli smo do službenog odgovora SAFU-a iz prosinca 2017. i u njemu se ni jednom riječju ne spominje promjena udjela cijene. Zato, radi digniteta vijećnika, Gradskog vijeća i cijele javnosti, molimo odgovor na pitanje tko je mijenjao kriterije cijene nakon završetka javnog savjetovanja o ovoj javnoj nabavi, sve bez znanja SAFU-a i nas u vijećnici. U odgovoru koji smo dobili od izvršne vlasti spominju se pritisci na članove povjerenstva. Tko je radio pritisak? Nadamo se da nećemo biti prisiljeni sazivati novu tematsku sjednicu kako bismo došli do traženih odgovora – zaključio je Kontić.

Inače, Gradsko vijeće je poslije Kontićeve ostavke i dalje bez predsjednika. Na sjednici koja je prekinuta poslije četverosatne rasprave, točka dnevnog reda o izboru predsjednika Vijeća trajala je najkraće. Nakon što je Miro Bulj, predsjednik Odbora za izbor i imenovanje, izvijestio kolege da članovi nisu utvrdili prijedlog kandidata, izostala je bilo kakva rasprava.

Vladajuća Nezavisna lista dr. Stipislava Jadrijevića, koja ima šest vijećnika i koja drži izvršnu vlast, najpozvanija je inicirati razgovore radi eventualnog postizanja dogovora o većini i izboru predsjednika. To mogu ponovno učiniti s Mostom, jer su s njima donedavno bili u neformalnoj koaliciji, ili s HDZ-ovcima, koji s osam vijećnika imaju relativnu većinu.

Dok se ne postigne dogovor ili se vijećnici, eventualno, odluče vratiti mandate građanima, Vijeće će voditi potpredsjednik Zvonko Maras s Liste dr. Jadrijevića, koji ne skriva da njegovo strpljenje ima ograničeni rok trajanja.

Učenici svih sinjskih osnovnih škola dobit će besplatno i radne bilježnice. Najavila je to gradonačelnica Kristina Križanac odgovarajući na prijedlog SDP-ova vijećnika Nikole Vučkovića.

Prošle godine osnovci su dobili besplatne udžbenike koje je za prvašiće osigurala Županija, a na inicijativu Mostovih vijećnika u gradskom proračunu osiguran je novac za učenike ostalih razreda.

Ne znajući da će regionalna vlast za predstojeću nastavnu godinu izdvojiti novac za školske knjige svim osnovcima osim u Splitu i Makarskoj, Gradsko vijeće je, ponovno na Mostov prijedlog, u ovogodišnjem proračunu rezerviralo 1,3 milijuna kuna. Dio novca prenamijenit će se za nabavu radnih bilježnica, a moguće i tehničkog materijala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 16:39