StoryEditorOCM
DalmacijaTIM 2 u akciji

Ponosni načelnik najavljuje: Otvaramo Hitnu pomoć kakvu ni Split nema! Liječnici sa svih strana zovu i pitaju mogu li doći raditi kod nas

Piše Ivona Ćirak/Makarska kronika
4. srpnja 2018. - 01:01
Načelnik Roščić u prostoru buduće Hitne

Baška Voda će ovog tjedna dobiti vlastitu ambulantu Hitne pomoći koja se prostire na čak 300 metara četvornih, daleko veću i bolje uređenu od one desetljećima centralne za cijelo područje Makarskog primorja i gravitirajućih općina - ambulante u Makarskoj.

- Po veličini će biti skoro jednaka onoj u Splitu, a po standardu uređenja još i bolja. Liječnici se već sad raspituju, ne samo iz Makarske, nego i iz Splita, mogu li doći raditi u Bašku Vodu - ponosno će načelnik općine Josko Roščić.

Prostor smo "vižitali" i sami, i ostali ugodno iznenađeni modernim i prostranim izgledom ambulante. Prozračna čekaonica, velika glavna prostorija, moderni sanitarni čvorovi, sobe za odmor liječnika, ostava, dnevni boravak za osoblje opremljen suvremenim (narančastim) kaučem, čajna kuhinja... Sve je to općinski proračun stajalo pola milijuna kuna, odnosno preko 600 tisuća s PDV-om.

U hrvatskim uvjetima, u kojima je zdravstvo vječito resor na kojemu se štedi i steže kaiš, sve ovo zvuči kao nesvakidašnja priča, naprosto zato jer je zdravstvo rupa bez dna ako se gleda samo financijski učinak. Ako se pak gleda kvaliteta života, onda smo dugi niz godina na samom dnu, jer samo jedan jedini tim pokriva 60-ak kilometara dugu Rivijeru od 15. rujna, pa sve do 15. lipnja.

- Upravo zato, očekujemo da će iduće godine Baška Voda imati stalnu hitnu službu. Za sada imamo samo tim 2, a intencija je da dobijemo tim 1 koji podrazumijeva liječnika, medicinsku sestru i vozača - kaže Roščić.

Dr. Mate Kasalo, voditelj ispostave Hitne medicinske pomoći Makarska, inicijator cijele ove priče, tumači nam što će s timom jedan dobiti Baška Voda zajedno sa zapadnim dijelom Makarskog primorja. Prije svega, tim dva, koji će u Baškoj Vodi raditi od kraja lipnja do konca rujna, podrazumijeva dva medicinska tehničara.

- Inicijativa je krenula od mene, stupio sam u kontakt sa saborskom zastupnicom Dragicom Roščić i nastojali smo da tim uđe u mrežu hitne službe na razini države. Za sada se radi o svojevrsnom pilot projektu koji je dobio suport župana Blaženka Bobana, pa je Županija financirala rad tima. No, pregovori su i dalje u tijeku i vjerujemo da se može dobiti i tim 1 - veli Kasalo.

Više je razloga za to. Taj će tim, tvrdi Kasalo, pružiti dodatnu sigurnost turistima i domaćima, jer ambulanta ima sve komparativne prednosti od blizine tunela i auto puta, pa do činjenice da će zbrinjavati cijeli zapadni dio Rivijere uključujući i dio koji pokriva Omiš.

 

- Stoga je naša intencija da ambulanta radi cijelu godinu, jer podsjećam da od 15. lipnja do 15.rujna na području cijelog Makarskog primorja ima samo jedan jedini tim. Kada taj tim ode u Split, 50 tisuća ljudi ostane "nepokriveno". Volio bih poslati poruku svim općinarima da shvate kako se združenim snagama, u suradnji sa Županijom, treba ulagati u kadar kako bi Hitna pomoć bila što kvalitetnija. Bez kvalitetne hitne pomoći nema ni kvalitetnog turizma i to neki nikako da shvate - ističe Kasalo.

Načelnik Roščić tvrdi da tu nije bitna samo računica i da se time trebamo prestati voditi.

- Ako spasimo i jedan život, puno smo napravili. A svi smo svjesni kako ljeti izgledaju gužve i prilaz Makarskoj, iz koje se vikendom ne može ni ući ni izići. Svaka sekunda je bitna ako je netko doživio prometnu ili se radi o utapanju. Moramo također imati na umu da Baška Vopda ostvaruje milijun noćenja, baš kao Makarska, pa je logično da zaslužuje svoju hitnu pomoć - kaže Roščić te u svom stilu dobacuje:

- Ne da ćemo mi biti pomoć Makarskoj, nego će oni biti pomoć nama!

Gradovi poput Poreča već znaju da lokalna samouprava mora ulagati u nadstandard, premda se tu odavna ne radi o nadstandardu. U odnosu na ono što se dobiva od države možda i jest nadstandard, no zdravorazumski gledano, imati drugi liječnički tim 1. lipnja kada kolege odu na teren zbilja nije puno. O tome se puno puta govorilo i pisalo, s uvijek istim epilogom: načelnici općina i Grad se ne mogu dogovoriti oko sufinanciranja tima koji bi stajao manje od milijun kuna godišnje, a za čitav kraj bi značio puno.

Roščić kaže kako će koristi od ambulante imati i Brela i Zagvozd i svi drugi.

- Nisu dali ni kune, ali nama nije žao ako se spasi i jedan život. Rasteretit ćemo i Makarsku. Ima tu još borbe, ali ja vjerujem u pozitivan ishod - zaključuje Roščić.

Kasalo: Priče o bolnici i odvajanju Doma zdravlja su glupost!

Kasalo će dodati, aludirajući na Grad Makarsku, da bi bila šteta ne iskoristiti političku vertikalu kako bi još jedan tim ušao u mrežu za Makarsku, pa bio on u Makarskoj ili Baškoj Vodi. Zamjenik gradonačelnika Dražen Nemčić kaže kako za sada od sufinanciranja nema ništa.

- Ako bismo pristali na to, imam saznanja da bi ravnatelj Doma zdravlja dr. Dragomir Petric samo išao na rezanje decentraliziranih sredstava - kaže Nemčić, uvjeren da bi na kraju sve rezultiralo time da Grad plaća, a Dom zdravlja "eskivira".

Činjenica je da je ustanova Hitne pomoći odvojena od Doma zdravlja te da ima svojega ravnatelja, Lea Luetića, koji je podržao Bašku Vodu, no Nemčić uvjerava kako je sve to povezano kroz Županiju.

Drastični potezi za poboljšanje kvalitete zdravstvene skrbi po Kasalu pak nisu potrebni, ne treba mistificirati niti treba izmišljati toplu vodu. Baška Voda je primjer za to.

- Svi pričaju o otvaranju bolnice i odcjepljenju Doma zdravlja kao da je to preduvjet. To je glupost. Nama treba kvalitetna radiološka služba, laboratorij koji radi od ponedjeljka do petka, te dobro organizirana ljekarnička služba u vrijeme sezone. I to je to! - zaključuje Kasalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 09:06