StoryEditorOCM
Dalmacijaslavna bitka 7. brigade

'Ovdje smo slomili kičmu velikosrpskim agresorima': za Pume je Dinara sveta planina

1. srpnja 2018. - 00:56

Dok bude živ posljednji pripadnik "Puma" dolazit ćemo ovdje na ovu za nas svetu planinu. Na Dinari proživljavamo neizmjerni ponos što smo s pripadnicima 4. gardijske, sinjske 126. brigade i drugim postrojbama - slomili kičmu velikosrpskim agresorima na Hrvatsku, ali ujedno i tugu jer je na širem prostoru Dinare poginuo trideset i jedan naš suborac, a jedan je nestao – kazao nam je Robert Puja, predsjednik udruge vetarana 7. gardijske brigade Puma u čijoj je organizaciji u subotu na Velikoj Duvjakuši (1630 metara) na Dinari održana 7. po redu komemoracija za poginule i nestalog pripadnika Puma.

Članovi obitelji poginulih i veterani Puma zajedno sa skupinom drugih sudionika među kojima su bili državni tajnici brigadni general Zdravko Jakop, Ivan Vukić i Josipa Rimac, generali Siniša Jurković i Rahim Ademi, varaždinski župan Radimir Čačić, dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić, gradonačelnik Vrlike Jure Plazonić, načelnica Kijeva Lidija Slavić i drugi do Velike Duvjakuše stigli su helikopterom HRZ-a.

Na tom planinskom vrhu, uz spomenik podignut na mjestu gdje su na Dinari poginuli prvi pripadnici Puma, vladali su gotovo zimski uvjeti, bilo je svega sedam stupnjeva Celzijevih uz snažne udare bure.

U takvim okolnostima skupina glavnih gostiju položila je vijence i zapalila svijeće kod spomen-obilježja da bi u nastavku komemoracija bila održana u puno podnošljivijim meteo uvjetima kod Spomen-doma Puma.

 

U prigodnom obraćanju predsjednik Puja podsjetio je na slavni borbeni put 7. gardijske brigade diljem Hrvatske i njihovu žrtvu. S ponosom je govorio o doprinosu Puma akcijama HV-a: Zima'94., Skok 1, Ljeto 95 i Oluja. Puja je zahvalio svima koji odaju počast poginulim pripadnicima njihove postrojbe, a posebno HGSS-u, planinarskoj udruzi Dinaridi, Splitsko-dalmatinskoj županiji, gradu Vrlika i općini Kijevo na njihovu doprinosu uspješnom održavanju komemoracije.

Okupljenima se prigodno obratio i brigadni general i državni tajnik Zdravko Jakop, i sam pripadnik Puma, u ulozi izaslanika predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, premijera Andreja Plenkovića i ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića.

Uz molitvu odriješenja kod spomen-obilježja koju je predvodio velečasni Ozren Bizek, kapelan PU Koprivničko-križevačke i specijalne policije, kod Spomen-doma Puma slavljena je sveta misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje, posebno poginule pripadnike Puma na Dinari. Misno slavlje predvodio je svećenik Anton Perčić, generalni vikar Varaždinske biskupije, uz asistenciju još šest svećenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 18:51