StoryEditorOCM
DalmacijaSUKOB NA OTOKU

Komunalni kaos u Hvaru: vlasti uklonile sve kontejnere i naredili ljudima da sami nose smeće do kamiona!; Bijesni stanovnici odmah smislili osvetu

Piše JL
23. lipnja 2018. - 10:57
turisti hvar

Sezona u Hvaru samo što se nije zahuktala, a sve je više onih koji strahuju kako će grad, koji ove godine slavi čak 150. obljetnicu turizma, uskoro dočekivati goste, piše Jutarnji list.

I hoće li ulice biti zatrpane ilegalnim deponijima smeća, a sablažnjene turiste izjutra dočekivati domaćini koji ispred svojih kuća iščekuju kamione da bi im predali vreće s otpacima?

Takva je, naime, situacija u Hvaru otkako su, prije otprilike mjesec i pol dana, sa svih javnih površina u mjestu uklonjeni kontejneri za prikupljanje otpada, bilo komunalnog, bilo ambalažnog, a grad je usvojio odredbu prema kojoj se smeće od privatnih osoba kamionima u prosjeku odvozi dva puta tjedno.

Načelno, to nije nikakav problem za sve stanovnike grada Hvara koji žive na mjestima do kojih je moguć pristup kamionom, ali je zato poprilična gnjavaža za sve žitelje centra grada, većinom starije i umirovljenike, do kojih zbog konfiguracije i rastera ulica ne mogu stići kamioni lokalne komunalne tvrtke.

Oni prvi prošli su jako dobro - u svojim dvorištima drže klasične kante za otpad koje večer prije dolaska kamiona iznose pred kuću kako bi tvrtka Komunalno Hvar preuzela njihovo smeće - ali se zato oni koji žive u centru grada poprilično moraju namučiti da bi se riješili otpada.

Točnije, oni dva puta tjedno imaju mogućnost s vrećama punim otpadaka hodati do mjesta na kojima će taj otpad preuzeti kamioni, skenirati svoje kartice da bi se točno znalo koliko je tko predao smeća pa se potom praznih ruku vratiti domovima.

I tako nekoliko puta tjedno, umjesto da, kao i dosad, na posebno predviđenim lokacijama u centru grada imaju mogućnost vreće s otpacima, kad god to sami požele, odbaciti u za to predviđene kontejnere, kako je to u Hvaru normalno funkcioniralo do prije dva mjeseca.

Nova je praksa, razumljivo, poprilično razbjesnila Hvarane, od kojih su se mnogi okrenuli buntu: namjerno bacaju svoje vreće sa smećem na lokacije na kojima su nekad stajali kontejneri za prikupljanje otpada, što bi se, nastavi li se na ovaj način izražavati neslaganje s gradskim odlukama, u jeku turističke sezone moglo pretvoriti u dosta velik problem.

Svega toga svjesni su i u tvrtki Komunalno Hvar, čiji direktor Ivica Novak za Jutarnji list kaže da su građanima u centru grada, nakon brojnih primjedbi, na nekoliko lokacija ipak odlučili vratiti kontejnere i za ambalažni i za komunalni otpad, uvjerivši se u posljednjih mjesec i pol dana da je nova praksa unijela nezadovoljstvo među stanovnike.

“Gledajte, sve je ovo posljedica novih zakonskih odredbi o razdvajanju otpada, a naša je greška, nažalost, bila ta da smo u primjenu nove legislative krenuli prerano, zbog čega je stigao otpor građana. Imali smo najbolju volju: željeli smo što ranije naše građane priviknuti na novi način prikupljanja i odvajanja otpada kako bismo na vrijeme dočekali sezonu, ali očito je da ćemo neke prakse sada morati mijenjati jer dio građana doista s pravom prosvjeduje”, iskren je direktor Novak.

Nije puno pomoglo ni to što su radnici tvrtke Komunalno Hvar izlazili u susret starim i teško pokretnim stanovnicima centra dolazeći gdjekad pokupiti vreće sa smećem i do njihovih kućnih pragova; većina građana novi sustav smatra neprihvatljivim, zbog čega će im komunalci uskoro vratiti kontejnere.

“Naručili smo ih, ali ne znamo kad će točno stići. Tvrtke koje ih isporučuju zatrpane su narudžbama pa se nadamo da ćemo ih uspjeti dobiti prije nego završi sezona”, poručuje Novak, piše Jutarnji list.

Gradonačelnik: Sve smo napravili da olakšamo građanima i ugostiteljima
Usprkos pobuni građana, gradonačelnik Hvara Rikardo Novak ističe da je novi sustav prikupljanja otpada puno napravio za estetiku grada jer su uklanjanjem kontejnera uklonjeni i prizori razbacanog smeća koje su građani nerijetko neprikladno odlagali.

Osim toga, Novak tvrdi da je grad napravio sve što je u njegovoj moći da maksimalno pomogne građanima, posebno ugostiteljima koji posluju u centru gdje nema pristupa vozilima.

“Omogućili smo im odvoz smeća dva puta dnevno, i to tako da komunalni djelatnici osobno dolaze do lokala i odnose otpad”, kaže gradonačelnik Novak.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:01