StoryEditorOCM
Dalmacijazapočeli radovi

Veliko vikendaško naselje u kojem kuće imaju i brojni Splićani konačno će dobiti vodu! 

22. lipnja 2018. - 17:54
Prvim iskopom bagera označen je početak radova u Sevidu

"Oja noja, mala moja, voda došla u Mitlo, neće biti žedno ovo lito!" – zaojkali su zdušno članovi Kulturno-umjetničke udruge "Andrija Matijaš Pauk", uoči svečanosti puštanja mlaza vode u tom mjestu marinskog zaleđa.

Zajedno su ventil s "tekućinom koja život znači žednoj Zagori" otvorili načelnik Marine Ante Mamut, te dožupan splitsko-dalmatinski Ante Šošić i Zlatko Ževrnja, predstavnik Hrvatskih voda.

– Aj' napokon da i mi dobijemo vodu. Svaka čast našem Batini – začulo se iz grupe mještana, a u tom smjeru pohvalio je načelnika i bračni par Rubelj, Anka i Svetin.

– U našem komšiluku Blajići je 27 duša, a njih deset u mojoj kući. Sad ćemo novu kuću prilagodit turizmu, a obnovit staru. I ostat na svojoj zemlji. Imamo 150 maslina, pa sutra malo turizma i dat će se živit – iznosi nam planove svoje obitelji 59-godišnji Svetin, kojeg sada čeka i priključak na vodovodnu mrežu:

– Stigla je cijev do kuće, samo moram u Općinu uplatiti 1030 kuna za priključak i poteći će napokon voda iz špine.

– Zato neće kod mene. Nu, gori podno svetog Mijovila su naše kuće, visoko smo pa nema pritiska i nema za nas vode. A vidi mene i ženu, i sad smo potegli iz Trogira s frezom orat. Valjda će i tih 300 metara uzbrdo od Rastovca, stavit civi da i kod nas potekne... – razočaran što njihove tri kuće u zaseoku Bubrići nisu ni blizu spoja na vodovodnu mreže, no zadovoljan što su mu susidi dobili tu blagodat suvremene civilizacije, zbori nam 64-godišnji umirovljenik Nediljko Bubrić.

Nakon Rastovca i Vinovca, sada su i stanovnici, doduše pola naselja Milta, dobili pitku vodu, dok će je za godinu, najkasnije za godinu i pol, imati i svi ostali mještani zagorskog dijela općine Marina: i kompletno Mitlo, te Blizna Donja i Gornja.

– Hvala "Šibenskom vodovodu" na pomoći pri realizaciji projekta koji svima nama život znači. Hvala i Splitsko-dalmatinskoj županiji i Hrvatskim vodama. I nećemo stati sve dok svi ne budu imali pitku vodu. Kada sam prije devet godina postao načelnik, 40 posto objekata u Marini nije imalo vodu. No riješit ćemo mi to sve, do kraja mog mandata – obećao je načelnik Mamut, dok je novi priključak blagoslovio fra Ferdo Jukić, župnik župe Blizna.

U istom sastavu, ali i s direktorom splitskog "Vodovoda i kanalizacije", otvoren je i početak radova na "primorskom" dijelu općine, u Sevidu.

– Za godinu i pol dana završit ćemo vodovodnu mrežu za Sevid. Projekt je vrijedan 10,2 milijuna kuna, od čega 6,7 milijuna kuna financiran iz EU fondova. Nakon Sevida nastavljamo s gradnjom vodoopskrbne mreže za otoke Drvenik Mali i Drvenik Veli, te dio po dio realiziramo projekt aglomeracije za područje Trogira, Kaštela, Solina, Podstrane i Splita, vrijedan 2,2 milijarde kuna – najavio je buduće investicije Tomislav Šuta, novi čelnik splitskog ViK-a.

Inače, mladi Šuta je peti direktor "Vodovoda" s kojim zadnjih devet godina načelnik Mamut pregovara, dogovara, sastanči oko vode.

– Imamo želju i volju, no nemamo toliko novca za gradnju. Ali ne smijemo kao lani ostati u srcu sezone bez vode. Turizam nam u Sevidu cvate, poljoprivreda se budi u Zagori, i želim da svi moji mještani imaju vodu – odlučan je Mamut s nadom da dogodine i u njegovoj Blizni bude svečano otvaranje radova na vodovodnoj mreži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 22:00