StoryEditorOCM
Dalmacijaspašeni

Najeli se piletine pa ubili oko: pomorci s Hakse stigli u Split živi i zdravi

Piše Ivica Marković, PSD
17. lipnja 2018. - 17:18
split_havarija17-170618

Pomorci koji su dovezeni policijskim plovilom u splitsku gradsku luku, u dobrom su psihofizičkom stanju i čim su došli pojeli su piletinu, koju su naručili, te im je omogučeno da obave osobnu higijenu i da se malo opuste nakon neprespavane noći. 

Drama kod otoka Jabuke, tone brod pun opasne rude! Oglašen SOS poziv: 'U strojarnicu nam prodire more!'

Načelnik splitske Postaje pomorske policije Joso Vujić rekao je na konferenciji za novinare u Gradskoj luci kako je osam članova posade turskog broda, šest turskih državljana i dva Indijca, uz pomoć Crvenog križa odmah zbrinuto po dolasku u luku, dok je kapetan broda s još četiri člana posade ostao na brodu u koji prodire voda.

"Smjestili smo ih u naše prostorije, učinili smo sve što je potrebno, omogućili tuširanje, dali im hranu, a pripremili smo im i robu, ali oni su rekli da im roba nije potrebna", rekao je Vujić i dodao kako su agent koji zastupa turski brod i zapovjednik broda rekli da ovih osam članova posade ne mogu davati izjave medijima.

Dva sata od dolaska u splitsku luku, po pomorce je došla osoba ovlaštena od strane brodskog agenta, koja je osam članova posade odvezla u hotel "Dalmina", gdje će biti smješteni do raspetljavanje cijele ove situacije.

Kako doznajemo sama posada bila je iznenađena činjenicom da je u brodskoj oplati nastala rupa, budući brod i nije tako star i prema njihovim riječima bio je dobro održavan.

"U razgovoru s agentom agencije Capris, koja je dobila dozvolu vlasnika plovila da preuzme daljnje radnje na saniranju i tegljenju ovog trgovačkog broda, dogovoreno je da će brod biti dotegljen u trogirsko brodogradilište tijekom sljedeće noći", kazao je Vujić.

Na poziciji havarije trenutno nije uočeno onečišćenje mora, no, budući da Turski brod prevozi 3000 metričnih tona sinter magnezita, a u brodskim spremnicima sadržava oko 70 tona pogonskoga goriva i maziva, nadležna Uprava sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture pokrenula je sve protokole u cilju sprječavanja i saniranja eventualnog onečišćenja mora na poziciji ove pomorske nesreće

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 09:25