StoryEditorOCM
DalmacijaIGRA ŽIVOTIMA

'Ruski rulet' na solinski način: pogledajte najopasniji put do škole u Hrvatskoj, djecu od tragedije dijeli tek 65 centimetara!

5. lipnja 2018. - 10:24

 

Strah me kad prolazim ovde, bojin se da će me zgazit neki kamion – govori nam prvašić Nikola koji s predjela Mezanovci treba proći vrlo prometnom ulicom Put Majdana kako bi došao do svoje Osnovne škole don Lovre Katića u Solinu. I tako svakog radnog dana.
 

Nikolini roditelji, kao i brojni drugi kojima djeca tim putem moraju u školu, svakodnevno strahuju hoće li njihovi školarci sigurno stići na nastavu ili ih, ako su u mogućnosti, nastoje dopratiti ili voziti do škole. Ako kojim slučajem u to vrijeme ne rade.
Nikola je ovaj put bio u pratnji majke Anamarije, kao i njegov vršnjak Matej s mamom Tinom.

– Strašan je ovdje promet, a nogostupa na jednom dijelu puta uopće nema – kazuje Nikolina mama. Pogotovo je, kažu, opasno kada prolaze veliki kamioni i tegljači koji stižu iz pravca majdanskih pogona, a to je najčešće ujutro kada djeca idu u školu. Upravo u tom dijelu dana prolaze i po dva kamiona puna tereta u minuti. Od djece na putu u školu dijeli ih crta iscrtana na asfaltu, a školarci od zidića do unutarnjeg ruba linije imaju doslovno 65 centimetara za prolaz. Na najužem dijelu točno 49 centimetara!

– Puno puta vidim da vozači razgovaraju na mobitel, a neki nisu baš ni nježni na papučici gasa – govori nam jedna od zabrinutih majki.

Tko je nadležan

– U našem susjedstvu su brojne mlade obitelji, tako da i dječice, odnosno školaraca, ima sve više. Mislim da ima bar pedesetak školske djece – kazuje mama Tina, dodajući kako će ih vjerojatno biti i više jer se u okolici gradi još zgrada.
I predškolka Sara im za ovu prigodu pravi društvo, treba i ona vježbati put do škole jer na jesen će i ona postati prvašić.

– Pazi, Sara, polako, gledaj pravo i drži se desno, dalje od automobila i kamiona – upozorava je mama Jelena.

– Vidite i sami koliko je opasno. Odrasli čovjek tu mora dobro paziti na svaki korak, a kamoli ne djeca – žali se mama Jelena, dok njihov susjed Ivan Baketić veli kako je nesigurno i na dijelu gdje izlaze iz njihova kvarta na ulicu Put Majdana, gdje je zavoj.

– Tu postoji nogostup, ali je na nekim dijelovima preuzak, ne može se dvoje ljudi mimoići, a mame s kolicima ne mogu proći cijelim putem. Zbog svega toga ja svoju Luciju već tri godine vozim u školu, jer me strah za njezinu sigurnost, a za dvije godine imat ću još jednog prvašića, morat ću se izgleda nekako organizirati ako ovo do tada ne riješe – govori tata Ivan.

Sarin otac Luka veli kako su se za neke druge infrastrukturne, odnosno komunalne probleme obraćali Solinu i Klisu, ali ne uvijek uspješno jer još uvijek traje spor između Solina i Klisa oko granica, pa nikada sa sigurnošću ne znaju tko za što treba reagirati, kome se za što obratiti.

– Djeca ponekad idu u školu preko obližnjeg potoka, ali ni tu nije bezazleno, usko je i nema ograde, ali nikako opet ne mogu izbjeći onaj komad puta bez nogostupa – kazuju roditelji, ističući kako svakodnevno svojoj djeci ponavljaju pravila ponašanja do škole i pozivaju na oprez.

– Možete vi to stalno ponavljati, ali djeca kao djeca, znaju biti zaigrana – ističu oni, a ima i nepredvidivih situacija i reakcija kao što je jednom bila epizoda s osom, koja je na kraju ipak završila sretnim ishodom, ne i istrčavanjem na cestu, kazuje nam Nikolina mama.

I ose napadaju

I prvašić Matej, kao sudionik tog događaja, imao je potrebu ponoviti na svoj način.

– I tako smo jednom išli po jednu našu prijateljicu da idemo zajedno put škole, pa smo onda išli preko potoka. Onda smo došli do ove velike ulice i tu su nas onda napale ose... – simpatično bi tako bilo slušati Mateja kako prepričava onako slatko dječački da nije situacija bila vrlo ozbiljna, zapravo opasna za život.

– Nikola se onda prestrašio, pa je slučajno srušio mene. Mogao nas je zgaziti kamion – zaključio je tako Matej priču koju nijedan roditelj ne bi želio da se ponovi, pa apeliraju na nadležne institucije da im pomognu riješiti problem i osiguraju djeci, kao i ostalim pješacima, siguran put uz ovu prometnu cestu.

 

Grad: Tražimo rješenje u dogovoru sa ŽUC-om
Ulica Put Majdana je razvrstana cesta i u nadležnosti je Županijske uprave za ceste (ŽUC). Grad Solin sa ŽUC-om ima dobre odnose pa se nadamo da će imati razumijevanja u rješavanju ovog zaista velikog problema i dijela puta koji je opasan za djecu koja pohađaju Osnovnu škole don Lovre Katića.

Grad Solin će uputiti dopis ŽUC-u i dogovoriti u kojem pravcu riješiti problem. Naime, da bi se izgradio nogostup, potrebno je riješiti imovinskopravne odnose s vlasnicima zemljišta koji graniče s navedenom prometnicom, te će se razgovarati s vlasnicima. S obzirom da se radi o sigurnosti djece, a i građana koji prolaze tim dijelom ulice koja nema nogostupa, držimo da će vlasnici imati razumijevanja za ovaj problem te da će dopustiti gradnju nogostupa. Nakon sastanka sa ŽUC-om bit ćete obaviješteni na koji smo način dogovorili rješenje problema – poručili su iz Grada Solina na naš upit.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 13:16