StoryEditorOCM
DalmacijaOpasne UV zrake

Rad na otvorenom rizični je faktor za razvoj melanoma, a škoji bez dermatologa: otočane sve češće kosi rak kože!

3. lipnja 2018. - 10:19

U tijeku je 11. javnozdravstvena paneuropska kampanja u borbi protiv raka kože, koja se održava pod sloganom "Rak kože je veliki problem u Hrvatskoj".

U Vrboskoj na otoku Hvaru okupila su se 22 dermatologa iz čitave zemlje, predvođeni akademkinjom Mirnom Šitum, koja je predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora, te prof. dr. Brankom Marinović, predstojnicom Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Zagreb, ujedno i glavnom tajnicom Europske akademije za dermatologiju i venerologiju.

Ministarstvo zdravstva jedan od pokrovitelja ove tradicionalno najposjećenije i najučinkovitije javnozdravstvene akcije u Hrvatskoj, ono ovu aktivnost ne podupire kao nacionalni projekt ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože, te je njezina realizacija omogućena potporom sponzora i entuzijazmom svih dermatologa koji dugo godina rade na ovome zdravstvenom problemu.

– Razlog dolaska na škoj je porast incidencije tumora kože kako u svijetu, tako i kod nas. Ako usporedimo podatke iz 2014. i 2015. godine, znakovit je porast broja oboljelih u Lijepoj našoj za više od 10 posto. Također se iz podataka Registra za rak uočava neravnomjeran raspored broja oboljelih prema broju stanovnika u pojedinim županijama.


Budući da naši otoci nemaju dermatologa, a ljudi su pojačano izloženi suncu, koji je glavni vanjski čimbenik razvoja većine zloćudnih tumora kože, odlučili smo otočanima omogućiti nadstandardnu zdravstvenu uslugu u vidu preventivnih pregleda kože radi ranog otkrivanja zloćudnih bolesti kože – kazala nam je dr. Sanja Poduje, dermatovenerologinja iz Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu.

Središnji dio ovogodišnje akcije su besplatni pregledi kože stanovnika Jelse, Staroga Grada – Farosa i Hvara, jer je prevencija kod ovih tumora iznimno važna. Općepoznato je da je koža vidljiv organ, a da su tumori u ranoj fazi gotovo u potpunosti izlječivi.

Baš zato preglede na Hvaru, uz već spomenute organizatore i podupiratelje, pomažu županijski Dom zdravlja na čelu s dr. Dragomirom Petricom, hvarski liječnik dr. Dino Carić, dok su otočne općine i gradovi specijalistima osigurali smještaj, hranu i prijevoz. Ako bolest napreduje, naročito kod melanoma, povećava se i šansa za pojavom metastaza sa smrtnim ishodom.

– Već smo naglasili da su otočani pojačano izloženi UV zračenju, osobito oni koji rade na otvorenom, tako da je kod njih povećana učestalost posebnog oblika melanoma, tzv. lentigo maligna melanoma, koji nastaje nakon kroničnog izlaganja suncu, ali i ostalih tumora kože poput aktiničkih keratoza, planocelularnog i bazocelularnog karcinoma.

S druge strane, važno je da se na vrijeme prepoznaju sve sumnjive promjene na koži, pa smo stoga akciju javno predstavili u Općinskoj vijećnici u Jelsi, a nakon toga za liječnike obiteljske medicine i ostale liječnike na otoku Hvaru priredili edukativno predavanje o tumorima kože i njihovoj prevenciji – zaključila je dr. Poduje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:11