StoryEditorOCM
Dalmacijakad krene ludilo...

Panika u Sinju, proširila se priča o 30 otrovanih učenika: pred školu stigla dva vozila hitne, krenula nagađanja o curenju plina i kancerogenim materijalima; Evo što se, ustvari dogodilo

1. lipnja 2018. - 15:51
skola

Priča koja se Sinjom proširila poput požara, a preko društvenih mreža i izvan Cetinske krajine, glasi ovako: Više od 30 učenika osmih razreda teško je otrovano.

Ne zna se čime. Neki tvrde hranom, ali nisu isključene ni druge, puno gore stvari. Sva djeca su prispjela u bolnicu. Neka su i životno ugrožena. Liječnici se bore za njihove živote...

Proizvođači panike utemeljene na lažnim vijestima još jednom su u gradu alkara bili uspješni. Jednako kao prošle godine, otprilike u ovo isto vrijeme, pred kraj školske godine, kada se bila proširila vijest da su sinjski osnovci otrovani hranom za vrijeme školske ekskurzije u Vukovaru.

'Ubila' ih sparina

U Sinju su tri osnovne škole. Kada smo u utorak ujutro kontaktirali ravnatelje Hrvoja Markulina iz OŠ Ivana Lovrića i Nikolu Vučkovića iz OŠ fra Pavla Vučkovića, kazali su nam da je kod njih sve u redu i da nemaju nikakvih informacija da su djeca iz bilo koje škole otrovana.

Poslije više poziva stupili smo u kontakt i s Davorom Ratkovićem, ravnateljem OŠ Marka Marulića.

– Nikakvi učenici nisu ničim otrovani, ali panike ne nedostaje. Nastala je na konstrukcijama kojih se ne bi dosjetio ni Hitchcock – kazao nam je uvodno Ratković.

– Jučer poslijepodne, poslije kiše koja je pala nakon jakog sunca, u sve zatvorene prostore, pa tako i u školske učionice, nabila se nesnosna sparina. U takvim okolnostima jedna učenica požalila se učitelju da joj je loše. On ju je izveo na hodnik, dao joj se napiti vode i stanje joj se ubrzo normaliziralo.

Onda se požalilo još nekoliko učenica, također tvrdeći da im je loše. Učitelj je jednako postupio prema svima i sve su uskoro bile dobro. Učitelj je u međuvremenu o svemu telefonom izvijestio roditelje tih učenica.

Nedugo nakon toga ispred škole stigla su dva sanitetska vozila Hitne medicinske pomoći. Ja ni sada ne znam tko ih je pozvao. Kad su već stigli, zdravstveni djelatnici su učenicama koje su se žalile da im je bilo loše izmjerili krvni tlak i šećer u krvi. Rezultati su bili u granicama normale i nitko se više ni na što nije žalio – kaže Ratković.

'Iscurio plin'

Priča, međutim, tu nije završila. Tek je zapravo počela. Pa se tako "doznalo" da u učionicama iz sustava centralnog grijanja curi plin, da su prilikom renoviranja učionica na podove postavljene podne obloge od kancerogenog materijala te da se u učionicama ne mogu otvoriti prozori.

– Naše centralno grijanje radi na loživo ulje, a plin unutar školske zgrade može curiti jedino ako netko ima upaljač. Podovi su od najkvalitetnijih materijala namijenjenih postavljanju u učionicama bez ikakve kancerogenosti, a svi prozori uredno se mogu otvoriti.

Na izmišljotinama je stvorena panika pa me tijekom jutra više od deset roditelja zvalo telefonom i pitalo hoće li djecu slati u školu. Proizvođači panike ipak nisu uspjeli. I nama učiteljima je poznato da je školska godina pri kraju – zaključio je ravnatelj Ratković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 02:23