Dalmacija Split županija

zazalenjet će se zgarište

Na ogoljeni Mosor vraća se drveće! Uskoro kreće pošumljavanje, ali ovoga puta ne kontroverznim alepskim borom

zazalenjet će se zgarište

Gotovo godinu dana nakon katastrofalnog požara koji je poharao istočni dio splitskog područja, od Žrnovnice, i uništio više od 30.000 hektara šuma, vrijeme je da se počne s mukotrpnim poslom obnove stradalog područja. Tako je službeno najavljena akcija pošumljavanja koju Ina planira provesti u suradnji s Hrvatskim šumama i Dobrovoljnim vatrogasnim društvom (DVD) Žrnovnica na području podno Zvjezdanog sela Mosor.

– U suradnji s Inom, koja će donirati 1200 sadnica, radnici naše Šumarije posadit će tri vrste: čempres, crni bor i primorski bor. Nakon desetak godina to će se područje već moći nazvati šumom – kazao je Ivan Vidosavljević, revirnik Šumarije Split, uz napomenu kako se, osim prevencije i zaštite od požara, radi na sanaciji i obnovi, što je vrlo važno, posebno na krškom području.

– Bez šume nema ni čistog zraka ni čiste vode, a osobito nam je važna na kršu radi zaštite tla od erozija i bujica. Zato što brže idemo sa sanacijom. Od prošle smo godine dobar dio sanirali i još uvijek saniramo, a nakon toga slijedi sadnja – objasnio je Vidosavljević.

Na pitanje zašto se uvijek sade lako zapaljive vrste drveća, revirnik je odgovorio kako se radi o pionirskim vrstama.

– Prema pravilima struke, čekamo da one odrade svoj dio posla i bace nekakvu organsku materiju na tlo te da pridonesu uvjetima za kvalitetnije vrste. Međutim, nažalost, često stradaju u požaru – ustvrdio je predstavnik državne tvrtke, uz napomenu kako su najveći problem zapuštene privatne parcele, odlaganje otpada, ljudski nemar i slično.

U to se uvjerio Milan Barbarić, predsjednik DVD-a Žrnovnica, koji ove sezone može biti mirniji jer je, nažalost, prošle godine gotovo sve izgorjelo i požarno opterećenje na tom području sada je uvelike smanjeno.

– Želimo pomoći da se na neki način ta priroda obnovi. Pokušat ćemo animirati što više našeg članstva da se uključi, a naš bi dio posla bio najviše u pripremi tla za sađenje sadnica – kazao je čelnik društva koje će logistički pomoći u što boljoj i bržoj realizaciji pošumljavanja planiranog u listopadu.

Osim 1200 sadnica koje će Ina donirati, tijekom kolovoza građani će moći na službenom Facebook profilu te tvrtke znatno povećati broj novih biljaka.

– Na Ininu profilu pokrenut će se aplikacija kojom će građani jednim klikom rezervirati jednu sadnicu koju će Ina donirati – podvukao je Josip Vrabec, direktor sektora zaštite od požara u naftnoj kompaniji.

Zato budite u pripravnosti tijekom kolovoza i klikovima posadite novu šumu.

Naslovnica Split županija