StoryEditorOCM
DalmacijaNazire se kraj

Izgradnja obilaznice ušla u završnu fazu: od lipnja izravno iz trajekta novom cestom do Grohota

17. svibnja 2018. - 12:44
Kupališne stijene su spašene, barem se tako nadaju mještani...

Nazire se kraj radova na cestovnoj obilaznici Rogača, glavne trajektne luke na Šolti, kojom bi se to otočno mjesto rasteretilo prometnog pritiska i omogućila bi se lakša komunikacija s Grohotama, središtem škoja.

Kako doznajemo, završnoj je fazi izgradnja te prometnice duge 2,7 kilometara, koja će od postojećeg pravca preuzeti status državne ceste, pa svi Šoltani, ali i brojni vikendaši i turisti s nestrpljenjem očekuju otvaranje prometa koje je najavljeno za lipanj.

Radi se o projektu čiji su investitor "Hrvatske ceste", a posao je ugovoren po cijeni od 25 milijuna kuna. Od toga je oko 18 milijuna kuna uloženo u građevinske i ostale prateće radove, dok je 7 milijuna kuna plaćeno vlasnicima tijekom otkupa zemljišta na trasi obilaznice.

Prema riječima naših sugovornika, do kraja ovog tjedna završit će se kompletno asfaltiranje ceste, te lokalnih prilaza objektima i zemljištima, a nakon toga slijedi ugradnja sigurnosnih odbojnika, uređenje zelenih površina, te postavljanje cjelokupne horizontalne i vertikalne prometne signalizacije.

– Važna nam je ova obilaznica. Smanjit će gužve u samoj trajektnoj luci, ali i rasteretiti promet kroz Rogač. Još kada bude gotova i obilaznica Grohota, kroz mjesto će prolaziti i do 90 posto manje vozila nego danas. Automobili, razni dostavni i građevinarski kamioni, te autobusi koji na otok dolaze trajektom moći će izbjeći prometovanje kroz Rogač, a zatim i središte Grohota, što daje dodatnu sigurnost mještanima – kaže načelnik Šolte Nikola Cecić-Karuzić, izražavajući zadovoljstvo tempom obavljanja radova na državnoj cesti.

U tijeku je i ishodovanje lokacijske dozvole za kilometar dugu cestovnu obilaznicu Grohota, vrijednu između tri i četiri milijuna kuna, gdje će ulagač također biti "Hrvatske ceste". To bi bio produžetak državne ceste od Rogača prema Grohotama, čime bi se, u slučaju realizacije planova, na otoku izgradila suvremena prometnica koja će protok vozila preusmjeriti izvan centra Rogača i Grohota.

A što kažu Šoltani? Na stranu vikendaši i turisti, ali bodulima je najvažnija kvalitetna infrastruktura...

– Odlično, napokon prava investicija na našem škoju. I lijepo je što su izgradili mostić pa sačuvali našu plažu, našu Garmu. I što ćemo dobiti šetnicu ispod ceste – zadovoljni su mještani ovom investicijom na svom otoku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:00