StoryEditorOCM
DalmacijaInvesticije

Žrnovnica dobiva novi vatrogasni dom i još jednu crkvu: pogledajte neobičnu arhitektonsku ideju za novu sakralnu građevinu

14. svibnja 2018. - 13:26
Skica nove crkve u Žrnovnici, jedno od idejnih rješenja autorice Slavice Bubić-Mihanović, dipl. ing. arh.

Po svemu sudeći, Žrnovčani će napokon dobiti novi vatrogasni dom i još jednu crkvu.

Na zemljištu smještenom zapadno od osnovne škole u planu je izgradnja sakralnog objekta za potrebe mještana Korešnice, ali i potencijalnih novih stanovnika tog mjesta koji bi se, ako se ostvare najave, mogli doseliti nakon izgradnje POS-ovih zgrada i stanova za branitelje na obližnjoj padini Mosora. Parcelu za buduću crkvu i vatrogasni dom, površine 8000 četvornih metara, ustupit će država, a svaki objekt sa svojim okolišem zauzimao bi po 4000 kvadrata.

Što se vjerskog objekta tiče, u tijeku je izrada projektne dokumentacije za zgradu 20x27 metara, te pastoralnog centra s pratećim dvoranama, gdje bi na obrede dolazili župljani Žrnovnice. U župi Uzvišenja Blažene Djevice Marije je oko 5000 vjernika, pa crkvene vlasti procjenjuju da već postoji potreba za dodatni vjerski prostor, što će posebno biti vidljivo u budućnosti kada se 1000 obitelji useli u nove POS-ove stanove.

Tradicija vatrogastva

Ovo zemljište će crkva mijenjati za teren u državnom zemljištu, preciznije onaj u vlasništvu Ministarstva obrane što ga je resorna administracija već prepustila na upravljanje Gradu Splitu. Budući da je već po prostornom planu na toj lokaciji predviđena izgradnja crkve, većih problema s dokumentacijom, a potom i izgradnjom ne bi trebalo biti.

Na drugom dijelu parcele bit će novi prostori za žrnovske vatrogasce koji odavno djeluju u oronulim i malim prostorima u središtu mjesta, pa svi s nestrpljenjem očekuju izgradnju primjerenije, prostranije i novoopremljene zgrade.

– Imamo dugu tradiciju vatrogastva, već 40 godina postoji naše Dobrovoljno vatrogasno društvo, koje sada ima 85 članova. Budući da, nažalost, svake sezone imamo i dosta požara, puno toga bi nam olakšao novi dom. Sada su nam garaže na cesti, u srcu mjesta, nemamo prostor za čuvanje opreme ni za vježbalište, a problem nam je i parkiranje vozila. Idejni projekt i neke dokumente za novu zgradu već imamo, spremni smo i na apliciranje za EU-ove fondove za izgradnju i opremanje, no prema mojim saznanjima treba provesti prenamjenu zemljišta na kojem je planirana gradnja vatrogasnog doma, pa sada ponovno čekamo izmjenu GUP-a – doznajemo od Milana Barbarića, predsjednika DVD-a "Žrnovnica".

– Realizaciju ovih ideja čekamo s oduševljenjem. Samo Žrnovčani znaju kakva je gužva u centru mjesta kada vatrogasci idu na intervencije. Blokada cesta ne odgovara ni njima, ni građanima, pa pozdravljam ovaj projekt – kaže Siniša Marin, predsjednik Mjesnog odbora Žrnovnica, te dodaje:

– Novim domom poboljšao bi se rad vatrogasaca, dok bi mještani njihovim iseljenjem dobili vrijedan prostor, s prizemljem i tri etaže. Oplemenio bi se u budućnosti taj sadržaj, priveo bi se sutra novoj svrsi, pa bi svi bili na dobitku.

Još samo kada bi se projekt u skoroj budućnosti i ostvario, a ne da sve ostane na idejnim skicama i željama...

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 15:19