StoryEditorOCM
DalmacijaSUD ODBIO TUŽBU

'Autoprijevoz' neće od Sinja uzeti 40 milijuna kuna, ali bi mogao u stečaj

20. travnja 2018. - 01:18

Trgovački sud u Splitu objavio je prvostupanjsku presudu kojom je u cijelosti odbio tužbeni zahtjev tvrtke "Autoprijevoz" koja je od Grada Sinja tražila 23 milijuna kuna na ime navodne štete u postupku restrukturiranja i financijske konsolidacije te nekada respektabilne, a danas uništene prijevozničke tvrtke.

Sutkinja Franka Buzov naložila je prijevozničkoj tvrtki da na ime troškova sudskog postupka isplati Gradu iznos od 1,9 milijuna kuna. "Autoprijevoz" je svoju tužbu zasnivao na tvrdnji da ga je lokalna vlast oštetila zato što njihova potraživanja kao ni ona povezanih tvrtki svojedobno nije htjela pretvoriti u udjel u temeljnom kapitalu.

Prvom tužbom "Autoprijevoz" je od Grada Sinja tražio 28 milijuna kuna da bi poslije zahtjev sveo na 23 milijuna. Taj bi iznos s kamatama danas iznosio oko 40 milijuna kuna ili jednogodišnji izvorni gradski proračunski prihod.

Podsjetimo, još u veljači 2005. prijevoznička tvrtka dobila je strateškog partnera u "Prometu" iz Makarske. Prema ugovoru koji su supotpisali Ministarstvo financija i Grad, "Promet" se obvezao restrukturirati i financijski konsolidirati sinjsku prijevozničku tvrtku koja je bila zapala u teškoće.

Umjesto ugovorom preuzetih obveza, makarski partner privatizirao je "Autoprijevoz" po modelu davanja prastarih autobusa u zlata vrijedan najam, dok je sinjsko poduzeće ostalo bez ikakve imovine, a jedino u čemu obiluju su dugovi prema malobrojnoj skupini zaposlenika i drugih vjerovnika.

Na Trgovačkom sudu u Splitu 22. svibnja zakazano je ročište na kojemu će se nad "Autoprijevozom" vjerojatno otvoriti stečaj. Presudu je za naš list komentirala Kristina Križanac, sinjska gradonačelnica:

– Što mogu reći osim da sam presretna i zadovoljna. Sud je presudio kako je jedino bilo pravedno. Znali smo da nikakvu štetu "Autoprijevozu" nismo nanijeli, dapače, ali poslije presude ipak nam je pao kamen sa srca koji nas je godinama pritiskao. Žao mi je što najvjerojatnije nećemo doći do presuđenih 1,9 milijuna kuna na ime troškova sudskog postupka jer je "Autoprijevoz" ostao bez ikakve imovine. Održavan je na životu samo zbog ovoga i još nekih sličnih sudskih postupaka. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 20:45