StoryEditorOCM
Dalmacijanačelnik podnio prijavu

Sućurjani u šoku: netko preko noći obojio križ u crveno i iscrtao zvijezde petokrake

5. travnja 2018. - 19:32

Nepoznati su počinitelji u noći s ponedjeljka na utorak oskvrnuli kameni križ u središtu Sućurja na Hvaru obojivši mu prednju stranu crvenom bojom.

Vandalima ni to nije bilo dovoljno, pa su još na nekoliko mjesta iscrtali crvenu zvijezdu petokraku i plavom bojom ispisali slovo Z, što se povezuje s grafitom "ZLO" koji je prije nekoliko godina osvanuo na apsidi župne crkve sv. Jurja. Križ visok metar i pol postavljen je kod mjesne ambulante 13. lipnja 1991. godine, na blagdan sv. Ante, koji se u najistočnijem mjestu na škoju slavi od davnina.

Od tada se pokraj križa molilo i pjevalo za dobrobit domovine. Vjernici se okupljaju oko tog znamena prisjećajući se važnih događaja iz naše povijesti, pa se na toj lokaciji 30. travnja obilježava spomen na smrt velikana Zrinskih i Frankopana, te 5. kolovoza Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Znakovito je da je grafit "ZLO" bio napisan na istome mjestu na kojemu je 1966. bačena eksplozivna naprava, a pretpostavlja se da je to učinio čovjek koji i danas mirno živi u Vodicama. Žalosno je da se napadi na crkvu i njezine predvodnike u Sućurju nastavljaju i posljednjih godina, prisjetimo se samo uvredljivih letaka kojima se 2015. na ružan način napadalo župnika fra Stipu Marčinkovića, pa čak i fizičkih napada kojima je bio izložen.

I premda nerado komentiraju ovakve događaje, vidljivo je da su ljudi zbog svega zabrinuti jer netko unosi nemir u njihovo mjesto. U Sućurju doznajemo da su o nemilom događaju obaviješteni Biskupijski ordinarijat i Policijska postaja u Hvaru. Za sada je komunalni djelatnik Zoran Kaba Kačić Barišić s križa uklonio boju, a općinski načelnik Ivan Slavić podnio je prijavu protiv nepoznatih počinitelja nadležnim tijelima.

Budući da je riječ o malom mjestu sa 300-tinjak duša, vjeruje se da će policija uskoro naći počinitelja i rasvijetliti motive onih koji pod okriljem noći skrnave katolička znamenja. Mirko Crnčević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 10:10