StoryEditorOCM
Dalmacijauskoro promjena gup-a

Tone 'šuta' iz Splita, Kaštela i Solina ići će u sućuračku kavu

5. travnja 2018. - 21:45
Na platou smještenom u zapadnom dijelu tupinoloma smjestit će se reciklažno dvorište

Ilegalnom odlaganju građevinskog otpada na području Kaštela, Splita i Solina čini se da dolazi kraj. Deponiji "šuta" koji se gotovo svakodnevno pojavljuju uz više ili manje skrivene zakutke, ali i uz prometnice duž triju velikih srednjodalmatinskih gradova, ubuduće bi trebali biti svedeni na minimum, barem što se lokalnih vlasti tiče, jer uskoro počinje izgradnja reciklažnog dvorišta na zapadnom platou "Cemexova" tupinoloma iznad Kaštel Sućurca.

Ta informacija potvrđena nam je iz spomenute kompanije, ali i iz gradske uprave, gdje navode da će projekt biti uvršten u aktualne izmjene kaštelanskoga GUP-a i Prostornog plana.

Sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom, deponiranje "šuta" je zabranjeno, a otpad se mora razvrstati i reciklirati, što se obavlja na ciljanoj lokaciji za građevinski otpad, i svaki grad i općina u svojim prostornim planovima mora odrediti najmanje jednu odgovarajuću zonu u kojoj se može izgraditi takvo reciklažno dvorište.

– Prema propisima, građevinski otpad se mora razmrviti, odvojiti s jedne strane beton, a s druge strane svi ostali materijali, poput željeza, drva ili stakla kako bi se svaki materijal mogao dalje reciklirati. U ovom trenutku na području Splita, Solina i Kaštela ne postoji nijedno legalno odlagalište građevinskog otpada, kao ni namjensko reciklažno dvorište. Spomenute gradske uprave, koje su nas kontaktirale, u svoje planove gospodarenja otpadom uključili su ovu lokaciju kao buduće reciklažno dvorište na koje će se "naslanjati". Navedena lokacija ulazi u prijedlog izmjena kaštelanskoga GUP-a i usvajanjem tog dokumenta stvorit će se uvjeti da se pokrene proces za dobivanje dozvole za izgradnju reciklažnog dvorišta. Što se tiče "Cemexa", reciklirani otpadni beton moći će se u jednom dijelu koristiti za tehničku sanaciju kave, a drugi dio može se koristiti u procesu proizvodnje cementa, u omjeru koji je prihvatljiv za tehnološki proces – kazao nam je Branko Mozara, direktor komunikacija u spomenutoj tvrtki.

– Površina od 10 tisuća metara četvornih, predviđena za reciklažno dvorište, mora udovoljavati osnovnim tehničko-tehnološkim uvjetima: mora biti ograđena, smještaj otvorenih spremnika mora biti na natkrivenom prostoru, otpad će se odvojeno skladištiti, a podne površine moraju biti nepropusne i otporne na djelovanje uskladištenog otpada. Dvorište mora sadržavati opremu koja sprječava rasipanje, širenje prašine, buke i mirisa te mora biti opremljeno uređajima i sredstvima za dojavu, gašenje i sprečavanje širenja požara, te drugom sigurnosnom opremom sukladno posebnim propisima. Za rad reciklažnog dvorišta potrebno je osigurati vagu, bager, pokretnu čeljusnu drobilicu za beton s povratnom trakom, kamione te kontejnere za prihvat feroznih materijala. Investicija za opremu iznosi oko 700 tisuća eura plus dodatno uređenje – poručuju iz "Cemexa".

Zasad nije poznato koliko će građevinskog otpada odlagati tri zainteresirana grada, a u ovoj fazi planiranja još nisu utvrđeni načini organizacije posla, cijene prihvaćanja "šuta" i slični detalji. Tako će, kada se usvoje izmjene kaštelanskog GUP-a, uslijediti ishođenje potrebnih dozvola, što će s obzirom na zakonske procedure dodatno trajati nekoliko mjeseci.

Nadležni u "Cemexu" će sagledati cijelu situaciju, troškove, korisnike i druge okolnosti te donijeti konkretan poslovni plan za sljedeću fazu realizacije ovog projekta.

Lokacija ucrtana u županijski plan
Kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović potvrdio nam je da se lokacija reciklažnog dvorišta u "Cemexovu" tupinolomu iznad Kaštel Sućurca nalazi u županijskom prostornom planu, te da je uvrštena i u izmjene GUP-a o kojima će se uskoro izjasniti gradski vijećnici.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 11:54