StoryEditorOCM
Dalmacijabiser mora 2018.

Mladi kuhar na Braču pomeo moćnu konkurenciju! Doznali smo čime je najveće bonkuloviće oborio s nogu i gdje se može probati njegova spiza

24. ožujka 2018. - 23:47

Proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada te zajedničkom bračkom večerom u Supetru je završeno trinaesto izdanje međunarodnog kulinarskog festivala „Biser mora“.

Koliki ugled uživa taj festival najbolje svjedoči podatak da je u njegovom radu sudjelovalo preko 300 kuhara iz 19 zemalja. Bila su tu brojna imena domaće i inozemne gastro scene.

Naslov apsolutnog pobjednika i šampiona „Bisera mora 2018“ ponio je, po ocjeni Međunarodnog stručnog žirija, kuhar Čedomir Trifunović, iz Crne gore. Njemu je pobjednički pehar, u ime organizatora Šefova kuhinja europskih i mediteranskih regija uručio njegov predsjednik Željko Neven Bremec.
 

Pobjednik Čedomir Trifunović


Taj 22-godišnji kuhar zaposlen je u hotelu Splendid u Budvi. Riječ je o elitnom hotelu s 5 zvjezdica koji je ugostio pop pjevačicu Madonnu, legendarni sastav Rolling Stonese, više filmskih zvijezda te predsjednika država ili vlada.

„Da pripremao sam jela za neke od njih, ali u ekipi s drugim kuharima. Ova nagrada je za mene nešto veliko. Biti najbolji u ovako jakoj međunarodnoj konkurenciji zasita me čini neizmjerno sretnim. Ovo je moj peti dolazak na ovo natjecanje.“- kazao je Čedomir Trifunović s pobjedničkim peharom u ruci, zlatnom kolajnom oko vrata i osmjehom zadovoljstava na licu.

Brojna crnogorska ekipa razdragano je dočekala pobjedu, pjevali su, veselili se te su, uz zajednički snimak, razvili svoju nacionalnu zastavu.

U konkurenciji za pobjednika bila su još četiri kuhara. To su Jagopo Babudri iz Italije, Peter Bracho iz Slovačke, Mile Bošković iz Crne gore i naš Jadran Grančić iz Splita koji nije uspio obraniti naslov prošlogodišnjeg pobjednika.

U povijesti „Bisera mora“ još se nije dogodilo da je netko dvije godine uzastopce pobijedio i obranio titulu najboljega.

Završnica je, naime, pripala petorica najboljih kuhara koji su ušli u „black box kategoriju“ što znači da su dobili namirnice netom prije natjecanja i od njih su trebali domisliti i pripremiti tri slijeda.

„Biser mora“ završen je bračkom večerom pa su se brojni sudionici tog kulinarskog festivala imali prilike probati specijalitete i delicije Brača, a za ovu prigodu pripremljena su i jela koja su otrgnuta zaboravu, a pojedine ricete izvučene iz noninih škafetina.

Mogao se kušati originalni brački sir, veprovina s njokima, ćoravi gulaš, šporka juha, brojna jela i izvedenice od bračke janjetine, rižot sa friškom verdurom, sardele u savuru, bračka torta od smokava, bruštulane mendule i još mnogo toga.
Bilo je, uz pjesmu dalmatinske klape „Pastura“, lijepo i ugodno i za oko i za nepce i za gastronomske sladokusce.

Izvan natjecanja kuhar iz Indije i nekad predavač kulinarstva Anil Grover skuhao je za publiku „jelo s potpisom Indije“.

„Marinirao sam prvo piletinu u indijskim začinima, a nakon toga sam stavio jogurt te obilje začina koji su specifični za našu indijsku kuhinju. Kasnije sam sve dekorirao đumbirom kako bi se dobila jaka svježa nota“ - objasnio je Grover.

Dragica Lukin, naša najpoznatija i nagrađivanija slastičarka spremila je obilje slastica pod nazivom „Slatka Dalmacija“ uz Paško likere. Prezentaciju narodnih jela imao je i beogradski splav restoran „Vodenica“ poznat pod nadimkom „najbolja kafana na vodi“.

Bio je tu veliki lonac Leskovačke mučkalice, mnoštvo čvaraka i lepinja s kajmakom, gibanica i baklava.

 

Kolač od motara i limuna

Prije ulaska u finale kuhar Čedomir Trifunnović je pobijedio u kategoriji spremanja ribe, rižota i tjestenine osvojivši maksimalni broj bodova. Evo njegovog pobjednički recepta:

„ U kategoriji ribe sam radio dimljenog i prženog lososa s mediteranskim aromatičnim biljkama. Uz to spremio sam kolač od motara i limuna, umak od bijelog luka i komorača. Rižot sam pravio od vrganja, šumskih šparoga iz okoline Budve, te guščje džigerice i manga.

U kategoriji tjesteninu sam se odlučio za raviole aromatizirane koprivom sa Skadarskog jezera i punjene mesom divlje svinje, a sve u umaku od šumskih gljiva s pjenom od bijelih tartufa", rekao je Trifunoić.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 21:57